Ένας αιώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπoρία - Πολυτεχνείο - #foititikes22

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Η πορεία ανασύνταξης του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος και της ανάπτυξης της κομματικής οικοδόμησης στην εργατική τάξη

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 ·

Στις 19 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, υλοποιώντας σχετική Απόφαση του 19ου Συνεδρίου, και εξέτασε την πορεία υλοποίησης σημαντικών, στρατηγικής σημασίας, καθηκόντων: Την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος και την κομματική οικοδόμηση.
Ως περιεχόμενο της ανασύνταξης έχει τεθεί η προετοιμασία και η ανάπτυξη εργατικού κινήματος ικανού να αντιπαρατεθεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικά και σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολουμένων και αγροτών στην ενιαία και επεξεργασμένη στρατηγική του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής εξουσίας. Καθήκον που απαιτεί πιο σύνθετη και ανώτερη ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική δουλειά από το Κόμμα τόσο εσωτερικά, στο Κόμμα, όσο και μέσα στις γραμμές του κινήματος, με άξονα τις σύγχρονες ανάγκες των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, διεκδικήσεις ενταγμένες σε ένα σχέδιο συγκέντρωσης δυνάμεων, πάλης με αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό. Πρώτα απ' όλα, απαιτεί σχέδιο που θα στηρίζεται σε γερές Κομματικές Οργανώσεις στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, σε κλάδους στρατηγικής σημασίας. Σχέδιο που θα παλεύεται ενιαία πανελλαδικά, αλλά με σταθερότητα, ανυποχώρητα και σε κάθε κλάδο με τις απαιτούμενες προσαρμογές, με εξειδίκευση. Το σύνθημα, που γεννήθηκε μέσα στον αγώνα, «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», εκφράζει την κατεύθυνση και το περιεχόμενο της ταξικής πάλης στις σύγχρονες συνθήκες.
Η ΚΕ εξέτασε τη δουλειά της καθώς και των Κομματικών Οργανώσεων στη βάση της Απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για τη δουλειά στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα και την οικοδόμηση στην εργατική τάξη που είχε πραγματοποιηθεί το Μάρτη του 2010.
Η πορεία υλοποίησης των καθηκόντων της ανασύνταξης του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος και της κομματικής οικοδόμησης συνέπεσε με την εκδήλωση της πιο μακρόχρονης και βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τις αντίστοιχες συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Είναι περίοδος πυκνών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, αγώνων, συχνά σε πολλά ταυτόχρονα μέτωπα, με αυξημένες απαιτήσεις καθοδήγησης, νέες δυσκολίες, αλλά και με παρακαταθήκες για τους επερχόμενους ταξικούς αγώνες.
Η ΚΕ εξέτασε τις συνθήκες μέσα στις οποίες πάλεψε το Κόμμα για την προώθηση της ανασύνταξης. Εκτίμησε προβλήματα που δημιουργήθηκαν και βασικά συμπεράσματα από την πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την κομματική οικοδόμηση.
Παράλληλα, καθόρισε κατευθύνσεις και καθήκοντα για τα επόμενα χρόνια.

Α. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟY ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ

1. Συνθήκες μέσα στις οποίες πάλεψε το Κόμμα για την ανασύνταξη και ορισμένα συμπεράσματα
Ο στόχος της ανασύνταξης είχε τεθεί σε συνθήκες που ήδη επιταχύνονταν οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας της ΕΕ, αλλά δεν είχε εκδηλωθεί ακόμα η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι συνέπειές της.
Αν και υπήρξε σχετική πρόβλεψη για την εκδήλωση της κρίσης και τις συνέπειες της στρατηγικής του κεφαλαίου σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, δεν ήμασταν επαρκώς έτοιμοι για γρήγορες προσαρμογές στις νέες συνθήκες, που δημιουργούσε η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση. Δεν ήμασταν έτοιμοι ή δεν είχαμε μελετήσει ορισμένους νέους περιορισμούς ή δυσκολίες για την αφομοίωση και υλοποίηση του σχεδιασμού για την ανασύνταξη. Δεν είχαμε μελετήσει, κυρίως, τα νέα δεδομένα που δημιουργούσε η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και οι σημαντικές απώλειες της ΝΔ, που διοχετεύτηκαν στην ανασυγκρότηση του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού (ΣΥΡΙΖΑ), στην άνοδο του ναζισμού (Χρυσή Αυγή), κ.ά, τα δεδομένα που έφεραν καινούρια προβλήματα στο εργατικό - συνδικαλιστικό, αλλά και συνολικά στο λαϊκό κίνημα.
Αυτήν την πείρα οφείλουμε να την πάρουμε υπόψη μας στην περίοδο που διανύουμε, με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και τις αστικές στοχεύσεις για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος που είναι σε εξέλιξη.
Θέτουμε ορισμένα ζητήματα ως καθήκοντα και κατευθύνσεις, ώστε να ανταποκριθεί το Κόμμα στις αυξανόμενες απαιτήσεις της ταξικής πάλης στα επόμενα χρόνια:

Περισσότερα

Social Share

PODCAST ΚΝΕγια την προταση μομφης συριζα


Podcast ΚΝΕ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 22

Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖτοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικόεπικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα

να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!

Ειδησεις 902

 
*/