Συζήτηση για το Bullying στα Σχολεία



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Αγωνιστική Ενότητα: Κάλεσμα προς τα Σωματεία του ΕΚ Χίου για απεργία στις 6 Μάη

Τρίτη 27 Απριλίου 2021 ·

Κάλεσμα προς τα Σωματεία του ΕΚ Χίου απευθύνει η "Αγωνιστική Ενότητα", που συσπειρώνεται στις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ για συζήτηση και προετοιμασία της πάλης μπροστά στην 1η Μάη φέτος. Η φετινή Πρωτομαγιά, μεμ απόφαση εκατοντάδων Σωματείων, φορέων, Εργατικών Κέντρων θα εορταστεί με πραγματική απεργία στις 6 Μάη. Αναδεικνύει το νομοσχέδιο λαιμητόμο της κυβέρνησης γυρίζει την εργατική τάξη της χώρας μας 101 χρόνια πριν, με την κατάργηση του 8ώρου στηλιτεύοντας την ποινικοποίηση της εργατικής πάλης. Τέλος, η Αγωνιστική Ενότητα κάνει κριτική στην πλειοψηφία του ΕΚ, που δεν αποφάσισε για απεργία, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα παράνομη στις 6 Μάη! 

Το κάλεσμα για τη Χίο γίνεται στην Πλατεία Βουνακίου στις 10:30πμ. Η «Αγωνιστική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Χίου» καλεί σε προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια σε συμμετοχή στην πλατεία με τους υπόλοιπους φορείς.

Ολήκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Κάλεσμα προς τα Σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Χίου

6 Μάη απεργούμε! Για το 8ωρο, για συλλογικές συμβάσεις, για τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα!

Κόντρα σε κυβέρνηση- αφεντικά και συμβιβασμένους συνδικαλιστές.

Η «Αγωνιστική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Χίου» καλεί τα Σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Χίου, να συντονίσουν το βηματισμό τους με τα εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που έχουν πάρει απόφαση για απεργία στις 6 Μάη 2021, δίνοντας έτσι αγωνιστική απάντηση στα νέα μέτρα της κυβέρνησης που καταργεί το 8ωρο. Καλούμε τα Σωματεία να κάνουν υπόθεση δική τους την υπεράσπιση των εργατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων που μπαίνουν στο στόχαστρο διαχρονικά από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση με το νόμο που θα φέρει το επόμενο διάστημα κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη.

135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ με το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο. Τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους βαφτίζουν «πρόοδο» να δουλεύουμε όπως το 1919, 10 ώρες την ημέρα, ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο και 6ωρο, σε 5μερο. Απαιτούν την αύξηση της απλήρωτης δουλειάς, μέχρι και 150 ώρες.

Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, αυτό που ΕΕ-κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι το περιέγραψαν ως «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, φτάνει στο κόκκινο την εκμετάλλευση. Το «τέντωμα» του καθημερινού ωραρίου, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους, αποτελούν ισχυρά πλήγματα στην ζωή των εργαζομένων.

Ο νόμος που ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο, προβλέπεται ήδη από νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες έχουν βάλει το αντεργατικό τους λιθαράκι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ως σήμερα. Η περίφημη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θεσμοθέτησε την παράταση του εργάσιμου χρόνου σε 9 και 10 ώρες δουλειάς ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, χωρίς πληρωμή υπερωρίας, διότι σε ένα μελλοντικό χρονικό διάστημα θα γίνεται ανάλογη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου ή θα δίνονται ρεπό, ή μεγαλύτερες άδειες.

Από τη μία δυναμώνει η απλήρωτη εργασία ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και από την άλλη διαλύεται η κοινωνική ζωή των εργαζομένων, η φυσική αντοχή, ο απαραίτητος ημερήσιος χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ξεκουράζεται, να βρίσκεται με την οικογένεια του, να έχει ελεύθερο χρόνο.

Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει την εργοδοσία και από τα τελευταία αγκάθια που την δυσκόλευαν στην εφαρμογή του μέτρου, ακυρώνοντας την προϋπόθεση της συμφωνίας του εργοδότη και του συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης των εργαζομένων για την εφαρμογή της «διευθέτησης». Προσπαθούν να απομονώσουν τον κάθε εργαζόμενο σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, να γίνεται πιο εύκολη λεία στις δαγκάνες της εργοδοσίας.

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου, χαρακτηρίζει παράνομη την απεργία των δεκάδων Σωματείων σε όλη την Ελλάδα στις 6 Μάη!

Στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χίου (ΕΚΧ), την Τρίτη 20 Απρίλη 2021, που έγινε ύστερα από απαίτησή μας θέσαμε το θέμα των νέων μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση για το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, την ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα καθώς και πρόταση για την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων. Ακολουθώντας τις αποφάσεις δεκάδων Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων και της ΑΔΕΔΥ στο δημόσιο, προτείναμε απεργία στις 6 Μάη και σύσκεψη Σωματείων για να πάρουν θέση και τα ίδια τα Σωματεία για το θέμα.

Απάντηση από την πλειοψηφία για την απεργία δεν πήραμε ποτέ ενώ προγραμματίζουν τη σύσκεψη Σωματείων στις 7 Μάη, δηλαδή κατόπιν εορτής! Ποιο νόημα έχει μια σύσκεψη Σωματείων για την προετοιμασία και οργάνωση του αγώνα μετά τον αγώνα; Γιατί δεν καλούν άμεσα σε σύσκεψη για την οργάνωση τη απάντησης των εργαζομένων; Θα απεργήσουμε στις 6 Μάη;

Στην μερικών δευτερολέπτων εισήγηση για το θέμα της Πρωτομαγιάς ακούσαμε: «Εμείς θα κάνομε αυτό που κάνομε πάντα», λες και το θέμα του εορτασμού της 1ης Μάη είναι μόνο η μέρα της συγκέντρωσης. Ακούσαμε καθησυχαστικές δηλώσεις ότι «δεν θα ψηφιστεί στις 6 Μάη το νομοσχέδιο». Ότι «Μέχρι εκεί μπορούμε. Δεν βλέπεις ότι δεν συμμετέχουν οι εργαζόμενοι;», είδαμε τεχνητή ένταση με αδικαιολόγητες αποχωρήσεις, απλά για να δυναμιτίσουν το κλίμα. Τέλος μας ενημέρωσαν, χωρίς ίχνος ντροπής ότι «αν απεργήσουμε στις 6 Μάη θα είμαστε παράνομοι». Αν η κυβέρνηση έψαχνε μάρτυρες για να βγάλει την απεργία στις 6 Μάη παράνομη, τους έχει βρει στο πρόσωπο της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΕΚΧ.

Είναι φανερό πως δεν θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν την αναγκαία αγωνιστική απάντηση απέναντι στις ανατροπές του αιώνα κάνοντας πλάτες στα κυβερνητικά σχέδια.

Η «Αγωνιστική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Χίου» καλεί τους συνδικαλιστές, τα μέλη των ΔΣ των Σωματείων του ΕΚΧ, τους εργαζόμενους να μην μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Να μην αφήσουν στην τύχη αυτής της πλειοψηφίας,της Διοίκηση του ΕΚΧ, το 8ωρο και όλα τα εργατικά δικαιώματα που έχει βάλει στο στόχαστρο το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα. Να μη φοβηθούν, να σηκώσουν ανάστημα. Να πάρουν την οργάνωση των Σωματείων και των εργαζόμενων του κάθε κλάδου στα χέρια τους. Να βάλουν το θέμα της απεργίας στις 6 Μάη στα ΔΣ και σε συζήτηση με τους εργαζόμενους και να δώσουν ραντεβού στο ΕΚΧ εκείνη την ημέρα για να συναντηθούμε στην Πλατεία Βουνακίου στις 10:30.

Παίρνουμε όλα εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε κάθε Σωματείο στον ιδιωτικό τομέα και κάθε εργαζόμενος στο νησί να μάθουν έγκαιρα για τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση.

Παίρνουμε την κατάσταση της οργάνωσης των Σωματείων και των εργαζομένων στα χέρια μας!

Χίος 24-4-2021

Social Share

Εκδηλωση φωτησ αγγουλες

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/