Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους


Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου: Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗ ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 ·

26-2-2021 Δημοτικό Συμβούλιο

 Τα ζητήματα “κυβερνησιμότητας” στην Τοπική Διοίκηση, που επικαλείται η κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις, χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη – με ένα ποσοστό 43%. 

Θα μπορεί να εκλέγεται δήμαρχος και περιφερειάρχης, τη στιγμή που για το εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό. Όλες οι αστικές κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Τοπική Διοίκηση μετατρέποντας δήμους και περιφέρειες σε μοχλό επέλασης της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιχμή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη διεύρυνση της ανταπόδοσης, την εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση βασικών κοινωνικών δομών, την φοροεπιδρομή κλπ. Καποδίστριας , Καλλικράτης , Κλεισθένης έβαλαν την ταφόπλακα στις κοινότητες και ανέτρεψαν τα όποια ψήγματα αυτοδιοίκησης του παρελθόντος. 

 Όλες οι κυβερνήσεις και το βλέπουμε σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, ευθυγραμμίζουν τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης με αφετηρία τις ανάγκες και προτεραιότητες αυτών που μετέχουν στις μπίζνες με τους επιχειρηματικού ομίλους , μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες που διαιωνίζονται και παραμένουν ακάλυπτες. 

Για αυτό πνίγονται οι πόλεις μας στις βροχές, γκρεμίζονται στους σεισμούς , καίγονται στις πυρκαγιές , όταν φυτρώνουν ανεμογεννήτριες, καταστρέφονται δάση για επενδύσεις, στήνονται επιχειρήσεις σε πάρκα. 

 Ως Λαϊκή συσπείρωση , με αρχή την ισοτιμία της ψήφου, όσο αυτό είναι εφικτό στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, υπερασπιζόμαστε σταθερά και χωρίς “ναι, μεν αλλά”, το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής και στην εκλογή των τοπικών οργάνων. Αυτό το κάνουμε, χωρίς καμιά αυταπάτη για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως περιφερειακός κρατικός θεσμός, που ευθυγραμμίζεται με την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους. 
 Με αυτή την αφετηρία, εναντιωνόμαστε καθαρά και στην επαναφορά του ορίου, όσον αφορά την εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, που δεν είναι 3% αποκλειστικά , αφού μπορεί κάποιος συνδυασμός να το πιάσει και να μη διατίθενται έδρες, αλλά και στον εκβιαστικό Β’ γύρο, που εκτός του στόχου της ενσωμάτωσης, ενισχύει τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα στη λειτουργία αυτών των θεσμών, αναπαράγοντας και με αυτό τον τρόπο φαινόμενα σήψης, παραγοντισμού, που γενικεύονται και σε αυτό το επίπεδο. 
 Είναι, δε, ο καιρός να αρθεί επιτελούς το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει στα κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στα όργανα όλων των βαθμίδων της Τοπικής Διοίκησης. Ένα βαθειά υποκριτικό, δομημένο σκηνικό, που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν αυτοδιοικητικών και “υπερκομματικών “υποψηφιοτήτων κι ένα περιβάλλον που παραπλανά και τελικά εκμηδενίζει την ευθύνη και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων ως προς τις υποψηφιότητες και τα πεπραγμένα των αιρετών, που έτσι και αλλιώς υποστηρίζουν. Η “κολοβή” απλή αναλογική, που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Διοίκηση, αφήνοντας φυσικά αλώβητο τον εκβιασμό του Β’ γύρου, είχε ως στόχο ο θεσμός του δημάρχου/περιφερειάρχη να σηματοδοτεί τη διευρυμένη αστική συναίνεση στις εξελισσόμενες ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση”. 

 Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τώρα σειρά στην εναλλαγή των εκλογικών συστημάτων, που μας έχουν συνηθίσει τα κυβερνητικά κόμματα και που καμιά σχέση δεν έχουν με την πιστή αποτύπωση της λαϊκής ψήφου . 

  Επαναφέρει το κοινό ψηφοδέλτιο δήμων και κοινοτήτων άνω των 500 κατοίκων. Καταργεί δηλαδή την ξεχωριστή κάλπη για κοινότητες-διαμερίσματα στους μεγάλους δήμους που είχε εισάγει η κυβέρνηση Σύριζα . Ως νέο στοιχείο εδώ είναι έρχεται έτσι που να αποκλείσει δυνάμεις και από αυτή την δυνατότητα τους να κατεβάσουν ψηφοδέλτια , αφού θέτει ως προϋπόθεση εγκυρότητας του ψηφοδελτίου , ο συνδυασμός να κατεβάσει τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων- στο σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων ( άνω των 500 κατοίκων) . Στο Κλεισθένη αυτή η προϋπόθεση αφορούσε τα 2/3 των κοινοτήτων και καταλαβαίνετε τι δυσκολίες ακόμα θα επιφέρει με την πρόταση της ΝΔ. 

  διατηρεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες κάτω των 500κατοικων που είχε εισάγει ο νόμος του Σύριζα αλλά στο παρόν εκλογικό σύστημα τα ενσωματώνει υποχρεωτικά σε όλα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών !! 

 Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έρχεται να συνδράμει το κύριο έργο των αντιδραστικών αντιλαϊκών ανατροπών, που ξετυλίγονται εδώ και χρόνια στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, άσχετα με το ποιο αστικό κόμμα είναι στο τιμόνι διακυβέρνησης. Στοχεύει να ξεμπερδεύει με τις φωνές που αντιδρούν, να εκβιάζει πλέον σε συμμαχίες με στόχο την κυβερνησιμότητα, μεταξύ όμορων συνδυασμών. Κατανοούμε πλήρως τον καημό των κοινοτήτων που τις συνθλίβει και το κεντρικό κράτος και ο κεντρικός δήμος. Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβουν είναι οι αντιδραστικές αλλαγές που γίνονται για να περνούν οι πολιτικές και του δήμου και της κυβέρνησης χωρίς αντιδράσεις. 

 Προχθές αντέδρασαν οι κοινότητές μας και όλοι οι Χιώτες για το Θόλος και κινητοποιούνται. Νομίζετε ότι η κυβέρνησης θέλει τέτοια όργανα; Φερέφωνα θέλει γι αυτό και τσακίζει κάθε φωνή που αντιδρά. Σε αυτά πρέπει να προσανατολιστούν οι κοινότητες και όχι μόνο στο αυτοδιοίκητο που είναι αδειανό πουκάμισο χωρίς πόρους και στο ξεχωριστό ψηφοδέλτιο που έχει την αξία του, αλλά δε φτάνει αυτό όταν κεντρικός δήμος και κυβέρνηση είναι απέναντι. 

 Σε κάθε περίπτωση, αυτό που υπερασπίζεται η κυβέρνηση με το εκλογικό σύστημα που σήμερα καταθέτει, καθώς και οι νέες αντιδραστικές προσαρμογές που προετοιμάζεται να φέρει στην Τοπική Διοίκηση, είναι η επιδίωξη το κράτος και οι τοπικοί θεσμοί του να εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά και ενιαία τις γρήγορες μεταβολές των αναγκών και προτεραιοτήτων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί, ως γνωστόν, “ο χρόνος είναι χρήμα” για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπρόσωπους και πιθανές καθυστερήσεις από μια ανεπάντεχη οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση θα πρέπει και να προβλεφθούν και αν είναι δυνατόν να καμφθούν. 

 Το αντιδραστικό εκλογικό σύστημα είναι μόνο ένα μέρος των αντιδραστικών κατασταλτικών σχεδιασμών τους, που μόνο ο οργανωμένος λαός και το κίνημα του μπορούν να ακυρώσουν. Χρειάζεται κίνημα που να αντιδρά στους δρόμους και δεν το έχουμε στο βαθμό της επίθεσης που δεχόμαστε. 

Η στάση της ΚΕΔΕ, των κομμάτων ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ιωακειμίδη, που στηρίζουν την πρόταση της κυβέρνησης και επιδιώκουν και περαιτέρω αλλαγές στο πεδίο των αρμοδιοτήτων, βλέπε αντιδραστικών αλλαγών, εκπαίδευση στους δήμους , κλπ. “ 

Οι αλλαγές στον Εκλογικό νόμο είναι σημαντικές όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σημαντικά, ίσως και σημαντικότερα, θέματα που πρέπει να κλείσουν είναι οι νέες αρμοδιότητες, η καταστατική θέση των αιρετών και το γενικότερο θέμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Αυτό που συγκεντρώνει την προσοχή της πλειοψηφίας και στηρίζουν είναι το 43% για την εκλογή , τα 3/5 των εδρών για τον πλειοψηφούντα συνδυασμό, την ένταξη των κοινοτήτων στο ενιαίο ψηφοδέλτιο του Δήμου γιατί όπως λένε είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου η 4η κάλπη γιατί εισάγει την λογική τέταρτης βαθμίδας αυτοδιοίκησης και γιατί εντέλει καθώς αναφέρουν δεν μπορεί ο κοινοτάρχης να μην βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με τον δήμαρχο!! Νεροκουβαλητές θέλει η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ , όχι προέδρους. 

 Αυτό το σχέδιο νόμου μια θέση μόνο έχει , το καλάθι των αχρήστων. Θα ψηφίσουμε την εισήγηση μας , στο κατατεθέν ψήφισμα, γιατί έχουμε μια άλλη φιλοσοφική αντίληψη για το ποια είναι η αστική δημοκρατία σήμερα και οι θεσμοί της , ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής διοίκησης ως άξονας του κράτους που ψευδεπίγραφα ονομάζεται αυτοδιοίκηση και δεν έχουμε αυταπάτες ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν ενδιαφέρονται για τα λαϊκά προβλήματα, ώστε να δίνουν βήμα στο λαό για να ανασάνει. Δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι για μας κυβερνησιμότητα είναι να εκφράζεις στην πράξη τις αγωνίες και τις λαϊκές ανάγκες , να απαλύνεις τον πόνο των λαϊκών οικογενειών και όχι να λειτουργείς ως φορομπήχτης και φοροεισπράκτορας, όχι να σιτίζεις της αυλή σου και να χωρίζεις το λαό στους δικούς σου και στους απέναντι, με καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα. Με αυτούς λοιπόν τους κολασμένους είμαστε , που δεν μας ψηφίζουν, αλλά μετά εξακολουθούν να πονούν και είτε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο είτε απέξω θα δίνουμε τη μάχη όπως τη δίνουμε και τώρα. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

• Απόσυρση το νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ 
• Απλή ανόθευτη αναλογική σε όλες τις βαθμίδες κανένα πλαφόν αποκλεισμού παρατάξεων 
• Απόδοση τουλάχιστον του 10% των εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό , απόδοση όλων των παρακρατημένων πόρων αρκετών δις , διαχρονικά μέχρι σήμερα. 
• Αναλογική χρηματοδότηση των κοινοτήτων, ενίσχυση του ρόλου τους με εργατοτεχνικό και διοικητικό προσωπικό. 
• Μόνιμους διορισμούς προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε επίπεδο δήμου και κοινοτήτων.

Social Share

Αποκαλυψεις για τα Τέμπη

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/