ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 ·ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Οι κυβερνητικές ευθύνες για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες που στοίχησαν  ακόμα και μια ανθρώπινη ζωή είναι τεράστιες. Για μια ακόμα φορά, ο ελληνικός λαός βλέπει τους κόπους του και ακόμα και τη ζωή του να χάνεται λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που οφείλονται στην έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα, τελικά στην περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα.
Έχει καταστεί μόνιμο φαινόμενο από τις πρώτες καταιγίδες του χρόνου να πλημμυρίζουν πόλεις, δρόμοι, λαϊκές κατοικίες και χώροι δουλειάς, να τίθεται σε κίνδυνο η περιουσία, αλλά ακόμα και η ζωή των λαϊκών οικογενειών. Γι’ αυτό και το κυβερνητικό επιχείρημα περί «έκτακτων καιρικών φαινόμενων» πέφτει στο κενό. Αρκεί να  σκεφτεί κανείς πως το ίδιο σκηνικό με τις πλημμύρες επαναλαμβάνεται, ακόμα και περισσότερες φορές μέσα στο χρόνο και συνεπώς δεν πρόκειται για κακοκαιρία που «χτυπάει μια  φορά στα χίλια χρόνια» αλλά απλά για μια έντονη φθινοπωρινή βροχή.
Οι τεράστιες καταστροφές απ’ τις πλημμύρες στην Ηλεία και στην Αττική αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα και τον άναρχο χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς,  ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που χρηματοδοτεί προκλητικά τους επιχειρηματίες και όχι τα αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη ζωή του λαού τεχνικά  έργα και υποδομές. Τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «θελκτικά» για τους καπιταλιστές αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Γι’ αυτό και τα έργα αυτά δεν είναι επιλέξιμα απ’ τα κονδύλια της ΕΕ. Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Οι πρόσφατες καταστροφές αναδεικνύουν την ουσιαστική αδιαφορία του αστικού κράτους για την πρόληψη καταστροφών από φυσικά φαινόμενα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Γι’ αυτό δεν προχωράνε τα αναγκαία έργα συντήρησης του αντιπλημμυρικού συστήματος. Γι’ αυτό και δεν εκπονήθηκε σχέδιο προληπτικής προστασίας του πληθυσμού μπροστά στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η προκλητική αδιαφορία του κράτους και κυρίως η απόλυτη προσήλωση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων που απαγορεύει να κλείσουν οι επιχειρήσεις για λόγους πολιτικής προστασίας οδήγησε στο να καταλήξει από πνιγμό ένας συνάνθρωπος μας και να βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο ένας μικρός μαθητής γιατί δεν είχαν ούτε καν κλείσει τα σχολεία, παρά τις προειδοποιήσεις για σημαντική επιδείνωση του καιρού. 
Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς από την κακοκαιρία, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων, για μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία. συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την λαϊκή αντεπίθεση και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιήσει το σύνολο των λαϊκών αναγκών.
 

ΑΘΗΝΑ 23/10/2015                                       ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Social Share

νεο "εσυ" - θεσεισ του κκε

Ολόκληρη η εκδήλωση με θέμα «Η κριτική στο σχέδιο για το ''νέο ΕΣΥ'' - Οι θέσεις του ΚΚΕ»

Podcast ΚΝΕ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 22

Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖτοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικόεπικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα

να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!

Ειδησεις 902

 
*/