Αποκαλυπτική η ομιλία του Γ. Βαρουφάκη στο Γιούρογκρουπ για τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015 ·

Για τη διατήρηση όλων των αιματηρών επιτευγμάτων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων δεσμεύεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσω του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ.
Ο ανθρωπισμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξαντλείται στα 2 ευρώ την ημέρα για το συνταξιούχο που ζει στο όριο της φτώχειας, ενώ για τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ καθησυχάζει πως είναι ζήτημα διαβούλευσης εργοδοτών - συνδικάτων για μετά το Σεπτέμβρη. Παράλληλα εξηγεί ότι πρόθεση της τωρινής συγκυβέρνησης είναι να προσλάβει μόλις 2.013 απολυμένους στο δημόσιο, δηλαδή πολύ λιγότερους από τις 15.000 προσλήψεις που έχει εγγράψει η προηγούμενη συγκυβέρνηση στον προϋπολογισμό.
Με σαφή τρόπο δεσμεύεται πως δεν είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των ιδιωτικών επενδύσεων και δηλώνει πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ως σημείο αφετηρίας την τεράστια προσαρμογή που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνοντας την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αισθάνονται δικαίωση!

Τι έλεγε ο Γ. Βαρουφάκης στο Γιούρογκρουπ στις 11 Φλεβάρη

Αποκαλυπτικό το κείμενο της ομιλίας ο Γ. Βαρουφάκη στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 11 Φλεβάρη 2015.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε:
«Η κυβέρνησή μου είχε εκλεγεί με σκοπό να σταθεροποιήσει, να μεταρρυθμίσει και να αναπτύξει την Ελλάδα» και πως «η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, έχει δεσμευθεί πλήρως στο να βρεθεί μια λύση από κοινού με τους εταίρους με σκοπό να ενισχυθεί η νομισματική μας ένωση».
Το εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας κατά τον υπουργό Οικονομικών είναι οι λέξεις τρόικα και μνημόνιο και έλεγε χαρακτηριστικά:
«Οι πολίτες μας έχουν απορρίψει το ρόλο της “τρόικας” στην Ελλάδα. Η κυβέρνησή μας ωστόσο θα διατηρεί το διάλογο και θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το πρόβλημα είναι η λέξη τρόικα και όχι οι θεσμοί ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, που ελέγχουν ασφυκτικά τα δημοσιονομικά μέσω των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδέχεται πλήρως, όπως μαρτυρεί η ομιλία του Γ. Βαρουφάκη που έλεγε:
«Είμαστε δεσμευμένοι στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια προσαρμογή κατά τα τελευταία πέντε χρόνια με τεράστιο κοινωνικό κόστος» και πρόσθετε: «Η νέα κυβέρνηση παίρνει αυτή την προσαρμογή ως σημείο αφετηρίας. Ευχόμαστε τώρα να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, με βάση μια νέα αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Αποδέχεται τα ματωμένα πλεονάσματα, δέχεται τα αντιλαϊκά επιτεύγματα των μνημονίων, δεσμεύεται ότι δεν θα πειράξει τους εφαρμοστικούς νόμους που ισοπεδώνουν το λαό. Φυσικά, δεν αποδέχεται μόνο αυτά, αλλά και τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις, λέγοντας:
«Είμαστε δεσμευμένοι για βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνησή μας θα είναι η πιο μεταρρυθμιστικά προσανατολισμένη κυβέρνηση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μία από τις πιο ενθουσιώδεις κυβερνήσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη». Κι ακόμα έλεγε: «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί προηγούμενα μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων στο Γιούρογκρουπ όσον αφορά την είσπραξη των φόρων, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού σώματος, τη χωροταξία και την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Ξεκάθαρος ο Γ. Βαρουφάκης πως ο στόχος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ίδιος με εκείνον της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για:
«Ένα πλήρες νομοθετικό πακέτο που θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομία, θα βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και θα υπονομεύσει τη διαφθορά» και συμπλήρωνε πως «οι επενδύσεις θα πρέπει να αναβιώσουν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Θέλουμε να αναβιώσουν τα έργα υποδομής με δημόσιους και ιδιωτικούς επενδυτές και την υποστήριξη της ΕΕ».
Επίσης πως θέλει «να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις μεσαίες και μεγάλης κλίμακας βιομηχανίες, να στηρίξει την καινοτομία, τις νέες επιχειρήσεις και να προωθήσει τη μετατόπιση προς τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα και με δυνατότητες εξαγωγών, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τη βιολογική γεωργία, την ελαφριά βιομηχανία, τους ενεργειακούς πόρους με έμφαση φυσικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Ακόμα πιο ξεκάθαρος είναι ο υπουργός για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ιδιωτικές επενδύσεις, εξηγώντας ότι η συγκυβέρνηση δεν είναι αντίθετη, διότι: «Για την ιδιωτικοποίηση και την ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, η κυβέρνηση είναι εντελώς χωρίς δογματισμούς, είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να αξιολογήσει την κάθε μία και κάθε επενδυτικό σχέδιο ξεχωριστά. Τα MΜΕ αναφέρουν ότι η ιδιωτικοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά έχει αντιστραφεί, δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Πράγματι, το αντίθετο ισχύει, οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα πρέπει να ενθαρρυνθούν».
Βέβαια, σαν καλός διαχειριστής, ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί πως με τις ιδιωτικοποιήσεις η συγκυβέρνηση θέλει να μοσχοπουλήσει και όχι να ξεπουλήσει, λέγοντας όχι σε «βιαστικά ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας, σε μια εποχή που οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι σε βαθιά κατάθλιψη, δεν είναι κάτι που ο καθένας θα υποστηρίξει».
Για τις προσλήψεις απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, διαβεβαιώνει ότι «δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση καθώς θα πληρώνονται εξ ολοκλήρου από άλλες εξοικονομήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, το κακώς απολυμένο προσωπικό που θα επαναπροσληφθεί είναι ένας αριθμός 2.013 ατόμων, ένας μικρός αριθμός που πρέπει να αντιπαρατίθεται με τις 15.000 προσλήψεις που η προηγούμενη κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2015».
Για τα ψίχουλα στους συνταξιούχους είναι επίσης αποκαλυπτικός: «Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι η αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις που ανακοινώσαμε είναι για τους συνταξιούχους που ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και ανέρχεται σε λιγότερο από 2 ευρώ την ημέρα ανά επιλέξιμο συνταξιούχο - σε ένα μεγάλο σύνολο περίπου 9,5 εκατ.».
Έτσι αντιλαμβάνεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με 2 ευρώ τη μέρα σε έναν άνθρωπο που ζει στη φτώχεια ενώ δούλεψε μια ολόκληρη ζωή παράγοντας πλούτο.
Για τον κατώτατο μισθό ο υπουργός είναι εξίσου αποκαλυπτικός, λέγοντας πως η αποκατάσταση θα γίνει «σταδιακά, από το Σεπτέμβριο και μετά από διαβούλευση με τους εργοδότες και τα συνδικάτα». Μάλιστα καθησυχάζει ότι δεν θα επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις, λέγοντας: «Θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα; Η κυβέρνηση δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις π.χ. στην Κοινωνική Ασφάλιση, μείωση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών...».
Για το λαό δεν έχει ή μάλλον έχει λίγα ψίχουλα σε ελάχιστους, ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους θα δώσουν τα πάντα, όπως επίσης και στους δανειστές, με τον Γ. Βαρουφάκη να δεσμεύεται:
«Μέχρι τον Ιούνιο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει 5,2 δισ. ευρώ πληρωμές προς το ΔΝΤ: Η κυβέρνησή μας πλήρως δεσμεύεται να τιμήσει τις πληρωμές αυτές, ενδεχομένως απευθείας στο ΔΝΤ»
Η ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών αποκαλύπτει και κάτι ακόμα, πως όντως υπάρχει το έδαφος και το πλαίσιο για μια νέα συμφωνία με την ΕΕ και τους δανειστές που θα είναι ένα νέο μνημόνιο δίχως να αποκαλείται μνημόνιο! Είναι πολύ πιθανό να καλεί το λαό να το αποδεχτεί με επίκληση του πατριωτικού καθήκοντος, όπως πράττει και με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για τις δόσεις του 2014.
Ζητούσε παράταση της «δανειακής σύμβασης» από τις 11 Φλεβάρη!
Από το κείμενο της ομιλίας του Γ. Βαρουφάκη είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει διατυπώσει την πρόθεσή της να ζητήσει εξάμηνη επέκταση της «δανειακής σύμβασης» (δηλαδή του μνημονίου) από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 11 Φλεβάρη. Λέει συγκεκριμένα ο Γ. Βαρουφάκης: «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι οι ημερομηνίες που σχετίζονται με την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση πρέπει να μετατεθούν προς τα μπρος, ώστε να παρέχουν σταθερόττηα, να δοθεί χρόνος για τις συζητήσεεις (...) Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε μια αναθεώρηση αυτών των ημερομηνιών (...) Προτείνουμε το πρόγραμμα γέφυρα να καλύψει την περίοδο μέχρι τα τέλη Αυγούστου». 
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση πρότεινε μόνη της (και όχι μετά από «εκβιασμούς»!) την παράταση της δανειακής σύμβασης, άρα και του μνημονίου, ήδη από τις 11 Φλεβάρη και όχι μέσω του «κειμένου Μοσχοβισί» στις 16 Φλεβάρη που - σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα - βρίσκεται στο όριο των κόκκινων γραμμών του ΣΥΡΙΖΑ!
Μάλιστα, στις 16 Φλεβάρη στη δεύτερη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο Γ. Βαρουφάκης επιβεβαιώνοντας ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης πηγαίνει «πακέτο» με τους αντιλαϊκούς όρους της, ξεκαθαρίζει τους όρους στους οποίους θα δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση σε αυτήν την περίπτωση: «Η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της στους όρους της δανειακής της σύμβασης προς όλους τους δανειστές μας. Η ελληνική κυβέρνηση δε θα αναλάβει καμία δράση που απειλεί να εκτροχιάσει το πλαίσιο του υπάρχοντος κρατικού προϋπολογισμού ή που θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα. Η ελληνική κυβέρνηση δε θα αναλάβει καμία δράση κουρέματος της ονομαστικής αξίας των δανείων».
Προσθέτει, επίσης, ότι η κυβέρνηση συμφωνεί να υπάρξει «μια πλήρης αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος αυτής της προσωρινής περιόδου».

Social Share

νεο "εσυ" - θεσεισ του κκε

Ολόκληρη η εκδήλωση με θέμα «Η κριτική στο σχέδιο για το ''νέο ΕΣΥ'' - Οι θέσεις του ΚΚΕ»

Podcast ΚΝΕ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 22

Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖτοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικόεπικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα

να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!

Ειδησεις 902

 
*/