Συζήτηση για το Bullying στα Σχολεία



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Ανατροπές στην Ασφάλιση με το «έμπα» του 2015 – Απάντηση με ισχυρό ΚΚΕ

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015 ·

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα πείρα τους και ειδικά μπροστά στις εκλογές, να μη χάσουν κι άλλο χρόνο με τους διαχειριστές της μιζέριας. Όλοι τα Κόμματα, πλην ΚΚΕ, δίνουν όρκους στην ΕΕ, την «ανταγωνιστικότητα», το καπιταλιστικό σύστημα. Έτσι φτάσαμε ως εδώ, με αυτό το σύστημα.

Ειδικά σε σχέση με το ασφαλιστικό, τους περιμένουν επώδυνα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από την 1η Γενάρη του 2015, με βάση παλαιότερους ψηφισμένους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων αναμένονται:

·         Νέος αρνητικός τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης, που ουσιαστικά συνιστά τη σταδιακή μετατροπή της σύνταξης σε προνοιακό βοήθημα, ανοίγοντας το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να παίξουν το ρόλο του πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος - για όσους βέβαια έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν. Πρόκειται για μια καίρια αλλαγή, που προβλέπεται στο νόμο 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) και αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και μετά.
Για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων και έως ότου εφαρμοστεί ένα ενιαίο σύστημα με βασική και αναλογική σύνταξη, θα ισχύσει μεικτό σύστημα. Για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010 θα εφαρμόζεται ο παλαιός υπολογισμός. Για τα χρόνια μετά την 1η Γενάρη 2011, η σύνταξη θα αποτελεί άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.
Η βασική σύνταξη τη νέα χρονιά θα είναι μέχρι 360 ευρώ (ανάλογα με τα χρόνια που έχουν διανυθεί μετά το 2010), ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και το μισθό. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική σύνταξη που θα λάβει ο νέος συνταξιούχος θα είναι μικρότερη απ' αυτή που προβλέπονταν με το παλιό σύστημα πριν ψηφιστεί ο νόμος 3863.
·         Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Πρόκειται για εφαρμογή του νόμου 2458/1997 που άρχισε να εφαρμόζεται το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2026 με -4% κάθε χρόνο.
3. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των λεγόμενων ειδικών Ταμείων. Οι διατάξεις αυτές προβλέπονται στον νόμο 3029/2002 (νόμος Ρέππα).

·         Εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» στα επικουρικά ταμεία. Το μέτρο εφαρμόστηκε με μείωση 5,2% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις του ΕΤΕΑ, τον Ιούλη του 2014, για πρώτη φορά. Για τη νέα χρονιά, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και νέα μείωση, κοντά στο 10%, καθώς κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα, το Ταμείο πρέπει να αναπροσαρμόζει τις παροχές του. Αρα οι μειώσεις θα είναι διαρκείς με δεδομένη τη δεινή κατάσταση των επικουρικών ταμείων.

·         Δυσμενείς αλλαγές στα εφάπαξ. Δύο διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού του εφάπαξ θα ισχύουν παράλληλα εντός του 2015 στο Δημόσιο. Για όσους υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 και θα λάβουν την παροχή εντός του επομένου έτους, θα χρυσωθεί κάπως το χάπι της μείωσης σε σχέση με τα επίπεδα αυτών που θα λάβουν μετά από αυτή την ημερομηνία, ενώ φυσικά είναι και αυτά κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με αυτά που δίνονταν παλαιότερα.
Ωστόσο, όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβρη του 2013 και μετά, θα δουν το εφάπαξ τους να υπολογίζεται, από τον Απρίλη του 2015 και μετά, με βάση ένα νέο μαθηματικό τύπο, ο οποίος όμως δεν είναι ακόμη γνωστός. Τα πιθανότερα τρία σενάρια συγκλίνουν σε μειώσεις που θα ανέλθουν έως και 50%.
·         Ο νέος αρνητικός «μαθηματικός τύπος» θα διευρυνθεί από το 2015 και στους φορείς Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στα μετοχικά ταμεία του Δημοσίου, συμπαρασύροντας στις μειώσεις και τα μερίσματα.

·         Αύξηση του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες Ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οσοι ασφαλισμένοι θεμελιώσουν δικαίωμα τη νέα χρονιά δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 60. Για τα 10.500 μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλασματικοί χρόνοι, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα 7.500 βαρέα ένσημα (δε γίνεται εξαγορά, η οποία βέβαια έχει υψηλό κόστος).

·         Αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών στο ΙΚΑ, που έχουν 10.000 μέρες Ασφάλισης. Για το 2015 απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 61ο έτος για μειωμένη σύνταξη. Το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη παραμένει στο 62ο έτος.

·         Αύξηση χρόνου Ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας των ενστόλων. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ένστολοι που θα θεμελιώσουν δικαίωμα, συμπληρώνοντας 24 χρόνια και 6 μήνες πραγματική Ασφάλιση, το 2015 δικαιούνται πλήρη σύνταξη είτε συμπληρώνοντας το 60ό έτος, είτε με συνολικά 40 έτη, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αυτό που έχει σημασία με βάση και τα παραπάνω είναι η επόμενη μέρα. Τα αντιλαϊκά μέτρα, τα μνημόνια, οι εφαρμοστικοί νόμοι, η εξουσία του κεφαλαίου πάνω απ’ όλα θα είναι εδώ! Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ οι εργαζόμενοι θα είναι σίγουροι ότι η ψήφος τους δεν θα βρεθεί σε αντιλαϊκά σενάρια, και αντιλαϊκές συμμαχίες. Αυτό έχει αποδειχθεί 96 χρόνια τώρα. Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να υψώσουμε τείχος αντίστασης μέσα από μια ισχυρή εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση. Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να γίνει ένα γενναίο βήμα στην ενίσχυση της πάλης, της λαϊκής συμμαχίας, ώστε τώρα να μπει φρένο στα μέτρα αλλά και στην προοπτική της αντεπίθεσης και της ανατροπής της πολιτικής αυτής με τον ίδιο στο τιμόνι της εξουσίας.
.
Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια στο λαό ότι μέσα από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου δεν μπορεί να περιμένει τίποτα. Αυτό αποδείχθηκε παντού και με όποια εκδοχή τους. Γι’αυτή του τη θέση πολεμήθηκε σκληρά, γιατί δε μπήκε στο ίδιο τσουβάλι με τα Κόμματα του κεφαλαίου, γιατί κάλεσε το λαό στη δική του εξουσία και διακυβέρνηση. Η μείωση των ποσοστών του ΚΚΕ δεν ωφέλησε στην ανάπτυξη αγώνων αντίστοιχων της επίθεσης, παρόλο που ήταν το μόνο Κόμμα που πρωτοστάτησε και πίστωσε όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση στους χώρους δουλειάς, μέσα από το ΠΑΜΕ. Αγώνες, που κορυφώθηκαν σε μεγάλη απεργία και συλλαλητήριο το Νοέμβρη με δεκάδες χιλιάδες κόσμου, όταν όλοι οι άλλοι το πολέμησαν μέσα στο κίνημα με φανατισμό.
Η ταυτόχρονη αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, πιστώθηκε σε υποκλίσεις στον ΣΕΒ, τα μονοπώλια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Στις ίδιες ράγες που χρόνια τώρα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και όλοι οι άλλοι είτε κυβέρνησαν, είτε όχι, κινήθηκαν και κινούνται.
Κάθε λαϊκός άνθρωπος, κάθε νέος, κάθε καλοπροαίρετος εργαζόμενος, άνεργος, που πονάει την τάξη του, αγανακτεί, ονειρεύεται, μάχεται και ελπίζει, που αναγνωρίζει τη σταθερότητα του ΚΚΕ και έχει δει τους κομμουνιστές στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, ακόμα κι αν έχει επιφυλάξεις, δισταγμούς ή και διαφωνίες, έχει κάθε συμφέρον να στηρίξει το ΚΚΕ και αυτό τον καλούμε με ειλικρίνεια και τιμιότητα να κάνει σ’ αυτές τις εκλογές.
Γιώργης Αμπαζής
Στέλεχος ΚΚΕ

Social Share

Εκδηλωση φωτησ αγγουλες

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/