Το σενάριο της ιλαροτραγωδίας εκτυλίχθηκε ως εξής:
Η απερχόμενη δημοτική αρχή, με στόχο να παγιδεύσει την νέα και τις αντιπολιτεύσεις που στήριξαν στο β’ γύρο την παράταξη Μαλαφή, κατέθεσε πρόταση για αφαίρεση της αύξησης που είχε επιβάλει η ίδια το 2020 και επιστροφή στο τιμολόγιο του 2019.
Την ίδια ώρα όμως σχεδόν κανείς τους δεν έμεινε στην αίθουσα για να ψηφίσει την ίδια τους την πρόταση, ο πρόεδρος του ΔΣ ψήφισε λευκό και ο δήμαρχος αποχώρησε. Ο νέος δήμαρχος κ. Μαλαφής τοποθετήθηκε και απέρριψε οποιαδήποτε σκέψη για μείωση της τιμής του νερού, άφησε κιόλας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις, αν δεν βγαίνει ο λογαριασμός, οι δε αντιπολιτεύσεις συντάχθηκαν με τα λεγόμενά του και καταψήφισαν την πρόταση για μείωση στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΧ.
Με λίγα λόγια οι απερχόμενοι πρότειναν μείωση τιμής νερού αλλά δεν έμειναν να την υποστηρίξουν, και οι νεοεισερχόμενοι, δημοτική αρχή Μαλαφή παρέα με τις (δήθεν) αντιπολιτεύσεις της, "όλοι μαζί για τη Χίο" δηλαδή, καταψήφισαν την ελάφρυνση των δημοτών.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση δηλώσαμε τη συμφωνία μας στο να ελαφρυνθούν οι δημότες μας, έστω και κατά το ποσό της τελευταίας αύξησης, αλλά καταγγέλλοντας και καταψηφίζοντας την ως άνω τραγική συμπαιγνία και τον εμπαιγμό των δημοτών, καταθέσαμε δική μας πρόταση.
Συγκεκριμένα προτείναμε:
• Μείωση κατά 15% του νερού και της αποχέτευσης αναλογικά σε όλες τις κλίμακες.
• Κατάργηση του τέλους ετοιμότητας που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα χαράτσι.
• Αύξηση σε νερό και αποχέτευση σε ξενοδοχεία 4 αστέρων και πάνω, βιομηχανίες, κλπ.
• Απόδοση των παρακρατημένων πόρων παράνομα στο δήμο μας που ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια.
• Διεκδίκηση από την κυβέρνηση για τιμολόγηση της ΔΕΥΑ και γενικά όλων των ΔΕΥΑ, με βιομηχανικό ρεύμα όπως γίνεται στις βιομηχανικές επιχειρήσεις.
• Αποπληρωμή των χρεών από τους μεγαλοοφειλέτες και μεγάλους κακοπληρωτές, πάταξη των παράνομων συνδέσεων και υδατοκλοπών.
• Μονιμοποίηση του προσωπικού με συμβάσεις και άρση των απαγορεύσεων της κυβέρνησης για προσλήψεις σε επιστημονικό και εργατοϋπαλληλικό προσωπικό.
Συμπερασματικά τα χειρότερα είναι μπροστά μας και λόγω της κυβερνητικής πολιτικής με τους σχεδιασμούς για 13 περιφερειακές εταιρείες ΔΕΥΑ στη θέση των 126 υπαρχόντων, με το νερό να γίνεται «φαρμάκι» και λόγω της νέας δημοτικής αρχής, που ήδη κινείται ανερυθρίαστα, όπως απέδειξε στο ΔΣ, στην ίδια ρότα με την απερχόμενη, επιβεβαιώνοντας τις θέσεις και την πολιτική της Λαϊκής Συσπείρωσης και τη μόνη λύση που είναι η πολιτική ενεργοποίηση της κοινωνίας ενάντια σε αυτές τις πολιτικές.