Κόκκινο ποτάμι ενάντια στην εμπλοκή στους πολέμους

Κόκκινο ποτάμι ενάντια στην εμπλοκή στους πολέμους
Μήνυμα λαϊκής αντεπίθεσης

Χίος: Αντϊμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό μήνυμα


Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Προώθηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο από τη Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου της ένστασης ενάντια στα σχέδια καταστροφής του Αίπους

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 ·

 Κύριε πρόεδρε.

Από συμπολίτες μας  αλλά και ανάρτηση του ΕΠΠΟΧΙ, μας  κοινοποιήθηκε η παρακάτω ένσταση που αφορά στο ιστορικό μας βουνό Αίπος και στα εκ νέου σχέδια καταστροφής του, μέσω της εγκατάστασης βιομηχανικών ΑΠΕ  - αυτή τη φορά ηλιακά πανελς – δεσμεύοντας τεράστιες εκτάσεις.

Με δεδομένο ότι η περιοχή σχετίζεται άμεσα με το δήμο μας , την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, με δεδομένο ότι υπάρχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης γνώμης και ενστάσεων, 28 Ιουνίου για τους φορείς, παρακαλούμε να επιληφθείτε του θέματος άμεσα.

«Ένσταση στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις θέσεις «Συκομνίδια – Βορόσκεπο – Λεπρό – Αλιφιαί – Κρητικού Λάκκος – Φλωριανού Βουνό» του Δήμου Χίου, Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 

Η ένσταση αφορά στην παντελή απουσία από την ΜΠΕ της σημασίας του πολιτιστικού τοπίου του Οροπεδίου Αίπους, όπου και προβλέπεται το μέγιστο τμήμα των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Σε πρόσφατη συστηματική μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία εξελίχθηκε σε μεταπτυχιακή διατριβή του κ. Γεωργίου Κάκαρη, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κ. Θ. Πετανίδου, έχει τεκμηριωθεί και χαρτογραφηθεί η πολιτιστική αξία του Οροπεδίου του Αίπους, μιας περιοχής υποβαθμισμένης μεν λόγω μειωμένης παραγωγικής αξίας της γης, αλλά με πληθώρα πολιτισμικών στοιχείων που απουσιάζουν από άλλες νησιωτικές ενότητες της χώρας μας: ξεροτρόχαλα πηγάδια ή φουντάνες για τη συλλογή επιφανειακών υδάτων· πετρόχτιστα ντουβάρια πολλών εκατοντάδων ή και χιλιάδων μέτρων· γυρίσματα (περιτριγυρισμένα με λίθους χωράφια) · παλαιές πετρόχτιστες μάντρες και καλύβια· χουβέλες (εντυπωσιακοί λιθοσωροί κωνικού σχήματος) και πετρομαζώματα (επιμήκεις λιθοσωροί), πολυπληθείς αναβαθμίδες καλλιέργειας, καμίνια για την παραγωγή ασβέστη ή κάρβουνου, αλώνια και μονοπάτια. Όλα αυτά συνιστούν τοπικό πολιτισμικό πλούτο, που η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και η οπτική όχληση που θα προκαλέσουν στο τοπίο του οροπεδίου, θα οδηγήσει στην απαξίωση και τελικά σε εξαφάνιση. 

Επίσης, οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις εντοπίζονται ακριβώς δίπλα σε πολύ καλοδιατηρημένο τμήμα του «Τούρκικου Δρόμου», που αν και δεν έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενο μνημείο και δεν εμφανίζεται στο χάρτη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, ωστόσο αποτελεί ένα μοναδικό οδικό έργο ξερολιθικής κατασκευής από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, που χρήζει προστασίας και ανάδειξης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΜΠΕ, μεγάλο μέρος της περιοχής ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση, και συγκεκριμένα της περιοχής Κρητικού Λάκκος, είναι εντός ορίων περιοχής Natura και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθαπανίδας (GR4130003), καθώς και Τόπος Κοινοτικής Προστασίας (GR4130001). 

Για όλους τους παραπάνω λόγους εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στο σκεπτικό της ΜΠΕ και καλούμε τους μελετητές, Περιφερειακή Ενότητα Χίου και Περιφέρεια Β. Αιγαίου να λάβουν υπόψη τους αυτή την πτυχή πολιτισμικής μοναδικότητας του οροπεδίου του Αιπους.»

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ

ΚΛΑΙΡΗ  ΚΩΣΤΑΛΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Social Share

 
*/