Σε κλίμα αισιοδοξίας και αγωνιστικής ανάτασης πραγματοποιήθηκε η χθεσινή προσεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ.
Το μέλος της ΚΕ υπενθύμησε τους αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς, όταν ο κ. Τσίπρας λέει ότι σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία γίνονται πλειστηριασμοί, όταν το ΜΕΡΑ25 λέει ότι το προβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν στελέχη γυναίκες στις τράπεζες και όχι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί!
Το ΚΚΕ ανέφερε είναι "κολλημένο" με τα εργατικά δικαιώματα, δεν έχει απλά διαφορές αλλά βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, στα Κόμματα και τις κυβερνήσεις τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πραγματικά θα τρομάξει το σύστημα στην περίπτωση ενίσχυσης του ΚΚΕ: Γιατί θα μεγαλώσει η οργάνωση και η διεκδίκηση του λαού, η φωνή του μέσα κι έξω από τη Βουλή, θα πληθύνουν οι αγωνιστές που δεν συμβιβάζονται με τη βαρβαρότητα. Για να μην έχουν που να σταθούν οι ναζιστές και οι φασίστες δολοφόνοι - τσιράκια του συστήματος.
Η ψήφος στο ΚΚΕ τόνισε χαρακτηριστικά δεν παρερμηνεύεται, είναι καθαρή, δεν παζαρεύεται, μένει στο ΚΚΕ. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, όπως είπε αφού τα κόμματα, μπορεί να μην είναι φωτοτυπίες και ίδια αλλά έχουν κοινή στρατηγική στα μεγάλα ζητήματα. Και αυτό δεν το λέει το ΚΚΕ αλλά οι ίδιοι οι εκπρόσωποί τους αναφέροντας συγκεκριμένες δηλώσεις:
Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ: «Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στα μείζονα.
Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός, υποψήφια βουλευτής της ΝΔ: «Μπορεί να λένε ό,τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ (...) επί της ουσίας όμως, όταν κάνεις κουβέντα μαζί τους, επί των στρατηγικών επιλογών της χώρας δεν υπάρχουν διαφορές».
Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος Τύπου και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στη ΝΔ: «Εδώ δεν μιλάμε να συγκρίνουμε δύο κόμματα, γιατί δεν έχουμε καμία διαφορά μεταξύ μας, κυρίως σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, όπως τα θέματα δημοκρατίας».
Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς αν είναι πιθανή ακόμα και μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ: «Αν το καλό του τόπου λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει και οι πολιτικοί αρχηγοί το αποφασίσουν και το συμφωνήσουν, γιατί να μη γίνει; Δεν υπάρχει τίποτα που δεν γίνεται. Θεωρώ ότι τα πάντα είναι πιθανά».
Κώστας Ζουράρις, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελ. Λύση: «Και με τον Βελόπουλο και με οτιδήποτε επί τη βάσει προγραμματικής συμφωνίας”
Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Οι συγκλίσεις μεταξύ των συστημικών κομμάτων στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακά μεγάλες, έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλες συναντήσεις μεταξύ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Και καμιά φορά η υπερβολική αύξηση της ρητορικής οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς, ουσιαστικές διαφορές, διότι υπάρχουν καταναγκασμοί: Είμαστε μία χώρα ευρωπαϊκή, είμαστε μία χώρα που έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, αρκεί να τους θυμόμαστε, για να μην τους ξεχνάμε, είμαστε μία χώρα του ΝΑΤΟ”
Ν. Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ: «Η συνεργασία των τριών βασικών κομμάτων είναι και εφικτή και ευκταία».
Και μετά από όλα αυτά έχει το θράσος ο ΣΥΡΙΖΑ να καλεί το ΚΚΕ να αναλάβει τις ευθύνες του σε περίπτωση που του λείπουν ορισμένοι βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση! Τη στιγμή μάλιστα που όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα υπάρχουν πολλοί “πρόθυμοι” να αναλάβουν αυτό το ρόλο όπως το 2015 οι ακροδεξιοί ΑΝΕΛ, μετά το δημοψήφισμα- απάτη που έδωσαν ανοχή σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ για να περάσει το 3ο Μνημόνιο.
Επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ ότι καμία στήριξη, καμία συμμετοχή, καμία ανοχή δε δίνει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, που προδιαγεγραμμένα θα είναι αντιλαϊκή και πως ο εκβιασμός τους ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε κόσμο που στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ, οδηγήθηκε σε απογοητεύσεις και προβληματίζεται να κάνει μια κρίσιμη και αποφασιστική επιλογή με δυνατό ΚΚΕ.
Ενώ στα καλέσματα ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση "στα σημεία", είπε ότι κυβέρνηση δεν καλείται να διαχειριστεί 5 ζητήματα, διαχειρίζεται τα πάντα με κριτήριο τις περιβόητες αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ, στο διαφθορείο της ΕΕ. Γιατί αν κάτι επιβεβαιώνεται καθημερινά είναι ότι δεν είναι οι επιλογές τηςεκάστοτε κυβέρνησης που καθορίζουν προς τα πού και πώς θα κινηθεί η κοινωνία, η οικονομία αλλά οι απαιτήσεις του κεφαλαίου.
Τι θα γινόταν αν το 2015 το ΚΚΕ έκανε το λάθος να δώσει τέτοια στήριξη στην κυβέρνηση τότε του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκε. Θα είχε βάλει την υπογραφή του στο 3ο Μνημόνιο, στην απελευθέρωση του σιδηρόδρομου, στο νόμο Κατρούγκαλου, στην μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό Στρατόπεδο, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στα funds και το κυριότερο, θα οδηγούσε σε νέες απογοητεύσεις το εργατικό, λαϊκό κίνημα, θα αφόπλιζε τη δυνατότητά του να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική.
Άλλωστε κάνοντας το λογαριασμό, είπε χαρακτηριστικά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτοί που διαχρονικά καταψηφίζουν ή σφυρίζουν αδιάφορα σε προτάσεις νόμου, τροπολογίες που καταθέτει το ΚΚΕ για την ανακούφιση των εργαζομένων του λαού όπως την προστασία της πρώτης κατοικίας, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, την επαναφορά των τριετιών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αναφορά έκανε και στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που όπως είπε η αυτοπροβολή του ως υπεύθυνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την κυβερνητική σταθερότητα δείχνει τη διαθεσιμότητα του να συμμετέχει σε συγκυβέρνηση, η οποία θα κινείται στα πλαίσια των δεσμεύσεων στο κεφάλαιο.
Γι’ αυτό δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με όποιο κόμμα βγει πρώτο στις εκλογές. Όμως οι ίδιες οι θέσεις του δεν αφήνουν περιθώρια παρεξηγήσεων αφού πρωτοστάτησε από το 2010 στην προώθηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών μέτρων, μαζί μεμ τη ΝΔ ψήφισε το 70% των νόμων της.
Νιώθουν περήφανοι, διερωτήθηκε, για το «μαζί τα φάγαμε», τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση των ΣΣΕ και τα «δωράκια» στο κεφάλαιο, για το κλείσιμο νοσοκομείων και κέντρων υγείας, τη φοροληστεία και τα χαράτσια, την κατακρεούργηση των μισθών και των συντάξεων, την απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμων εργαζομένων σε ΟΤΑ και εκπαίδευση, τους πλειστηριασμούς, την ανεργία και τη φτώχεια;
Και δεν είναι μόνο τί έκανε, αλλά και τί ετοιμάζεται να προωθήσει, τόνισε, όπως τους Managers στους οργανισμούς του δημόσιου τομέα και στα νοσοκομεία, για να υλοποιούν τα άθλια μέτρα κοστολόγησης της νοσηλείας, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο Ανδρουλάκης στο debate.
Ο λαός όμως μπορεί να «κάψει» τα αντιλαϊκά σενάρια για την επόμενη μέρα Γιατί το καλό σενάριο για τους εργαζόμενους, τη νεολαία είναι να προκύψει μια κυβέρνηση αδύναμων και φοβισμένων, που θα νιώθει την καυτή ανάσα του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε κάθε της αντιλαϊκό βήμα.
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δυνατό ΚΚΕ για ανακούφιση στο σήμερα και για να ανοίξει ο δρόομςο για μια διαφορετική εξουσία και διακυβέρνηση στην οποία το ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του με το λαό πραγματικά στην εξουσία κυρίαρχος του πλούτου που παράγει!