Γ. Πρωτούλης: Ντροπή η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Ανακοίνωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ για τη βιβλιοθήκη Κοραή: Στο ίδιο έργο θεατές!

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 ·

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο εφορευτικό συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου “Κοραής”, με το διορισμό των στελεχών της ΝΔ στο συμβούλιό της, αποδεικνύει ότι τα λόγια του πρωθυπουργού περί «αξιολόγησης και αξιοκρατίας» ήταν κούφια. Η απόφαση αυτή, φέρνει στο επίκεντρο της τοπικής πολιτικής ζωής τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων απέναντι σε ένα τέτοιου βεληνεκούς πνευματικό κέντρο, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδας.

Τα εκάστοτε εφορευτικά συμβούλια της βιβλιοθήκης Κοραή ήταν δέσμια των πολιτικών των κομμάτων που κυβέρνησαν και εναλλάξ τα διόριζαν δίνοντας ο ένας στον άλλο το «φτυάρι», που θάβει στην κυριολεξία το διαμάντι της βιβλιοθήκης Κοραή. 

Θυμίζουμε σε όσους σήμερα, προεκλογικά, βγαίνουν στα κάγκελα ότι είναι οι ίδιοι ως κυβερνήσεις, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, που έθρεψαν ανάλογα φαινόμενα, που πλήρωσε και πληρώνει ακόμα μέχρι σήμερα από την τσέπη του ο λαός. Ασχέτως των ικανοτήτων των εκάστοτε προσώπων του εφορευτικού συμβουλίου, το φιλότιμο των εργαζομένων που κρατούν τη βιβλιοθήκη ζωντανή, αυτό που μετρούσε πάντα ήταν η προσπάθεια των αστικών κυβερνήσεων να  μετατρέπουν το συμβούλιο σε «τσιφλίκι» τους. 

Η βιβλιοθήκη Κοραή, που αποτελεί αποδεδειγμένα πνευματικό κέντρο πανελλαδικής και πανευρωπαϊκής εμβέλειας, με την πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, έμεινε χωρίς: 

α) Την κτιριακή αναβάθμισή της.

β) Την επέκταση των κτηριακών της εγκαταστάσεων. 

γ) Την πρόσληψη προσωπικού συναφών επαγγελμάτων για την ανάδειξη της πνευματικής κληρονομιάς που διαθέτει.

δ) Τη δημιουργία ανάλογων ηλεκτρονικών υποδομών για την ψηφιοποίηση, την πρόσβαση και προσπέλαση υλικού από το λαό, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές, ερευνητές.

Αντίθετα, τα κόμματα αυτά ακολούθησαν εδώ και δεκαετίες πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής της από το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό (βιβλιοθηκονόμους, αρχειονόμους, εργαζόμενους πληροφορικής, φιλολόγους, συντηρητές κλπ). Με τις πολιτικές τους, ανεκτίμητα αριστουργήματα, συνεχίζουν να βρίσκονται στις αποθήκες και τα βιβλιοστάσια, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό φύλαξης αρχείων, σε κατάσταση εγκατάλειψης και χρόνιας φθοράς.

Το ΚΚΕ έχει διαχρονικά παλέψει και παλεύει για τα παραπάνω αναγκαία αιτήματα. Ο λαός του νησιού μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του από τη συνολική πολιτική όλων αυτών, που υποβαθμίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας. Να απαιτήσει με τους αγώνες του, την προστασία και αναβάθμιση της βιβλιοθήκης Κοραή, αφού τα ανεκτίμητα ιστορικά στοιχεία της αποτελούν κληρονομιά του, που πρέπει να σωθεί και να αναδειχθεί. Να μην τους επιτρέψουμε να συνεχίζουν να παίζουν με αυτή!

Χίος 23/3/2023

Social Share

 
*/