Ο ... «αυτόματος κόφτης» - σφαγέας των λαϊκών αναγκών

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 ·

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...

Το να ψάχνεις να βρεις πού ξεκινά η αλήθεια και πού αρχίζει το ψέμα σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πράγματι πολύ δύσκολη υπόθεση. «Γυρεύεις ψύλλους στ' άχυρα» λέει ο λαός και στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει απόλυτα... Ηταν Ιούνης του 2014, όταν στη Βουλή διεξάγεται συζήτηση με αφορμή το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φέρνουν τη σύσταση «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», που θα ελέγχει τις δαπάνες φορέων του Δημοσίου και σε περίπτωση που υπερβούν τον αρχικό προϋπολογισμό τους, τότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης περικοπής. Στην αίθουσα της Βουλής, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου, καταγγέλλει ότι «δε χρειάζονται άλλοι κανόνες λιτότητας» και πως η απόφαση για τον «αυτόματο κόφτη» και το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» «δίνει προτεραιότητα στο συμβόλαιο με τους πιστωτές και όχι στις ανάγκες των πολιτών».
Οι μήνες πέρασαν, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και προχτές, στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν για να δώσουν οι πιστωτές τη δόση, περιλαμβάνεται το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» και η ενεργοποίηση του «αυτόματου κόφτη» δημοσίων δαπανών. Μάλιστα, στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή», χτες στην πρώτη σελίδα, στο κεντρικό θέμα, η αναφορά - περίπου πανηγυρική - αναφέρει: «Crash Test 40 ημερών. Με προαπαιτούμενα και αξιολόγηση για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης προϋπολογισμού από φορείς του Δημοσίου θεσπίζει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή».
* * *
Ο «αυτόματος κόφτης», ή καλύτερα το αυτόματο σφαγείο στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες που ενεργοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει:
- Αυτόματες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα με «οριζόντιο χαρακτήρα».
- Αυτόματες περικοπές σε κονδύλια προς τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους δήμους και άλλους φορείς της Τοπικής Διοίκησης.
Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην «οριζόντια» μείωση των δαπανών, καθώς αυτή αποτελεί αντιλαϊκό μέτρο που θα έχει άμεση απόδοση για το κρατικό ταμείο, ώστε να μπορεί να αποπληρώνει τις δανειακές υποχρεώσεις στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, αλλά και να μπορεί να δανείζει στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να κάνουν καπιταλιστικές επενδύσεις πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που κυνηγά η κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία με τους «εταίρους» της, διαμορφώνονται τόσο από την επίτευξη των στόχων για τα κρατικά έσοδα (κάθε είδους φόροι), όσο και από τη μείωση των κρατικών δαπανών. Ετσι, η όποια αστοχία στα έσοδα - όπως για παράδειγμα από την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία - ενδέχεται να ενεργοποιήσει αντίστοιχης έκτασης «αυτόματη διόρθωση», με «οριζόντιες περικοπές» σε συντάξεις, κάθε είδους επιδόματα κ.λπ.
Το τι σημαίνει ο «αυτόματος κόφτης» για τις λαϊκές ανάγκες, είναι προφανές. Οταν κόβεις χρήματα από τα νοσοκομεία, κόβεις με το μαχαίρι τη δυνατότητα από ασθενείς να βρουν την υγειά τους. Οταν κόβεις χρήματα από τα σχολεία, στερείς από τα παιδιά να μάθουν γράμματα. Οταν κόβεις από το λαό, το κάνεις για να εξυπηρετήσεις το μεγάλο κεφάλαιο.
* * *
Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που είναι προσαρμοσμένη να υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου, να εξυπηρετεί την ανάγκη για ανάκαμψη των κερδών των καπιταλιστών, την ανάγκη να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υλοποιεί αυτή ακριβώς τη στρατηγική, από εκεί που την άφησαν προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.
Αλλωστε, η διαμόρφωση «Δημοσιονομικού Συμβουλίου» έχει προβλεφθεί σε εφαρμοστικό νόμο από προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η σχετική διάταξη - που τότε είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ - παρέμενε ανενεργή. Τώρα έρχεται όχι μόνο να την εφαρμόσει, αλλά και επιπλέον να την εμπλουτίσει, με το «αυτόματο μαχαίρι» δαπανών για λαϊκές ανάγκες. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το συγκεκριμένο όργανο θα λειτουργεί με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα» και θα συγχωνευτεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Επιπλέον, δεν πρέπει να διαφεύγει ότι τέτοια «Δημοσιονομικά Συμβούλια» λειτουργούν εδώ και χρόνια και σε άλλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Και η ενίσχυση του ρόλου αυτών των «Δημοσιονομικών Συμβουλίων» αποτελεί μέρος του σχεδίου για την παραπέρα εμβάθυνση της ΟΝΕ και της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας για όλα τα κράτη - μέλη και μάλιστα με ειδικές ρήτρες γι' αυτά που βρίσκονται σε «προγράμματα διάσωσης»...

Social Share

νεο "εσυ" - θεσεισ του κκε

Ολόκληρη η εκδήλωση με θέμα «Η κριτική στο σχέδιο για το ''νέο ΕΣΥ'' - Οι θέσεις του ΚΚΕ»

Podcast ΚΝΕ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 22

Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖτοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικόεπικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα

να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!

Ειδησεις 902

 
*/