Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους


Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 ·



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ


Με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου της 29ης-9-2015 η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου κατέθεσε τα παρακάτω δια του δημοτικού της συμβούλου Μάρκου Σκούφαλου :

α. Όσον αφορά το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Χίου 2015-2020  «Είναι γεγονός ότι από τη Χίο δεν έχουν λείψει ούτε τα αναπτυξιακά συνέδρια ούτε οι στρατηγικοί σχεδιασμοί ούτε τα master plans. Και με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με συγκυβερνήσεις και με την προσκυνημένη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Εθνικιστών δεν έχουν λείψει παχιά λόγια, μεγαλόπνοοι σχεδιασμοί. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι αποτυπωμένο στη Χίο που η ύπαιθρός της μαραζώνει, στη Χίο της χειμερινής απομόνωσης, στη Χίο που οι άνθρωποί της πεθαίνουν επειδή δεν έχουν γιατρό, στη Χίο που αποτελεί ένα πανάκριβο προορισμό για τον απλό λαό και στη Χίο, που σε λίγους μήνες ελέω τρίτου μνημονίου, θα πληρώνει ΦΠΑ 23% με ψήφους και του παλιού, που εκπροσωπεί ο κ. Μυταράκης της ΝΔ και του παλιού με μάσκα νέου, που εκπροσωπεί ο κ. Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για να κρίνει κανείς ένα επιχειρησιακό σχέδιο, δεν μπορεί να μείνει στις τεχνοκρατικές του πλευρές, ούτε και να μείνει στις διαπιστώσεις του,  που μπορεί να είναι σε τελική ανάλυση και σημαντικές και σωστές, και έχει τέτοιες διαπιστώσεις το συγκεκριμένο. Κυρίως πρέπει να δει τη φιλοσοφία που το διέπει, την πολιτική του  κατεύθυνση, ποιες τάξεις ωφέλει και ποιες θίγει. Δεύτερον, είναι το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που  καλείται να λειτουργήσει αυτός ο σχεδιασμός, ώστε να δει αν  είναι ρεαλιστικό και αν τα «θα » ή τα «πρέπει» ή οι ευχές μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Το δικό σας στρατηγικό σχέδιο είναι από την αρχή ένα κατασκεύασμα υπάκουο στο Νόμο Καλλικράτη, υπάκουο στο νομοθετικό οπλοστάσιο της κρατικής διοίκησης και δείχνει με τη σειρά του ότι τα περί αυτοδιοίκησης είναι φούμαρα και καθρεφτάκια για αφελείς.

Ο Καλλικράτης και οι νόμοι των τελευταίων ετών υλοποιούν δήμους που θα λειτουργούν με αυτοχρηματοδότηση, με ανταποδοτικότητα, δήμους που θα απαλλάσσουν το κράτος από τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους και με τη σειρά τους θα τα φορτώνουν όλα στους δημότες διπλά και τριπλά. Ταυτόχρονα είναι Δήμοι που θα κάνουν πλάτες στο ιδιωτικό κεφάλαιο, είτε λέγεται Ροκας Ιμπερτρόλα είτε Digea είτε Forthnet είτε Ιχθυοκαλλιέργειες, χρησιμοποιώ παραδείγματα της δικής σας πολιτικής, προκειμένου μέσα από την πλήρη σύμφυση Δήμου και επιχειρήσεων να κερδίζουν οι δεύτερες και να πληρώνουν οι χρήστες, δηλαδή πάλι οι δημότες.

Το ξεκαθαρίζετε πλήρως από τις σελίδες 5, 6, 7, 8, 9 και 10, ενώ στην 11 που κάνετε λόγο για βιώσιμη ανάπτυξη, δίνετε τον ορισμό του τραγέλαφου, αφού στην πράξη, βιώσιμη ανάπτυξη το 2014 ήταν ,για να το δούμε στο φόντο του καπιταλισμού, 630 επιχειρήσεις με βάση τα στοιχεία της ΙCAP που  είχαν κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 5,64%, όταν η ανεργία είναι 25,6% και η εξαθλίωση εξαπλώνεται.

Όλα αυτά τα λέτε τη στιγμή που μειώθηκαν οι πόροι στην Τοπική Διοίκηση κατά 60%. Τα όποια αποθεματικά τους κινδυνεύουν. Όταν πήραμε 106.000 ευρώ για ΣΑΤΑ σχολείων,  και έχουμε 1,1, εκατομμύριο ευρώ παρακρατηθέντα μόνο για το τελευταίο διάστημα. Όταν κινδυνεύουν οι μισθοί των εργαζόμενων του Δήμου, λόγω των κυβερνητικών πολιτικών. Όλα αυτά τα λέτε όταν αυξήσατε πάνω από 200% τα ανταποδοτικά τέλη, αν και το υιοθετείτε ως υπαρκτό πρόβλημα στη σελ. 155 για την ΔΕ της Ομηρούπολης. Όλα αυτά τα λέτε όταν θέλετε ισχυροποίηση της ανταποδοτικότητας, έλεγχο των εσόδων από δημότες με αυστηρότητα, όταν τα Νομικά Πρόσωπα και το Λιμενικό Ταμείο τα προσανατολίζετε φορομπηχτικά. Αντί λοιπόν να διεκδικήσετε πόρους, παρακρατημένους και νέους προς την κυβέρνηση, εσείς γράφετε μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Δεν υιοθετείτε απλά το μοντέλο της αντιλαϊκής διοίκησης της Κεντρικής Κυβέρνησης, αλλά σε τελική ανάλυση το επαυξάνετε, πιστοί και στα Παρατηρητήρια της ΕΕ και στον αυτόματο «κόφτη» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προβλέπει ό,τι ξεφεύγει από τον προϋπολογισμό, να κόβεται αυτομάτως, ασχέτως αν αφορά κοινωνικές παροχές, μισθούς, πρόνοια.

Αδημονείτε να επιβάλλετε νέους φόρους (βλέπε σελ. 263), προσκαλείτε ευεργέτες και δωρητές να ξεπλύνουν το χρήμα τους, το πόπολο να τους προσκυνά και ορισμένα τοπικά media να γράφουν για το πόσο τυχεροί είμαστε που το αστικό κράτος μάς γδύνει, αλλά εμείς έχουμε ευεργέτες, δωρητές και ενίοτε διαφημίζουμε πως έγιναν και επίτιμοι διδάκτορες.

Χρησιμοποιείτε δυστυχώς και παλαιάς κοπής συνθήματα που ο καπιταλισμός με χαρά τα έχει αγκαλιάσει, όπως το «ο ρυπαίνων πληρώνει», γι’ αυτό όλες οι βιομηχανίες και ρυπαίνουν και πληρώνουν, ακόμα κι αν τις πιάσουν (VW), πάλι κερδισμένοι βγαίνουν, γι αυτό και δίνουν 60 εκ. ευρώ αποζημίωση στο διευθύνοντα σύμβουλο και υπεύθυνο της κομπίνας.

Kλείνοντας, να πω και δυο λόγια για τους πυλώνες, που εν δυνάμει μπορούν να αναπτυχθούν και στους οποίους κάνει αναφορά το Πρόγραμμα. Αγρότες! Ποια είναι η πραγματικότητα της ζωής τους; 23% φορολογία. Φορολογία στις επιδοτήσεις. Μείωση του επιδοτούμενου πετρελαίου. ΕΝΦΙΑ στα χωράφια τους. Εσείς τους απαντάτε με τις ομάδες παραγωγών που από το 1976 θα έλυναν το πρόβλημα στην ΕΕ και πριν ένα μήνα στις Βρυξέλες διαμαρτύρονταν οι γαλακτοπαραγωγοί και έχυναν το γάλα τους. Δεν είναι αυτά μόνο αντιφατικά, είναι και ειρωνικά μέσα στον κυκεώνα της ΚΑΠ της ΕΕ, των αθρόων εισαγωγών και του ξεπουλήματος της αγροτιάς και του παραγωγικού ιστού της χώρας μας.

Τα ίδια μπορεί να πει κανείς για τον τουρισμό με τις πανάκριβες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, για το 1 δις επιδοτήσεις στους εφοπλιστές, για τα ληστρικά αεροπορικά εισιτήρια που δε σκιαγραφούν κρίση στις συγκοινωνίες όπως γράφετε, αλλά την καπιταλιστική κρίση, που σε βάρος των νησιωτών προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση τους αυτοί που τη δημιούργησαν.

Τα ίδια και για τους επαγγελματίες και βιοτέχνες των υπέρογκων φόρων επιτηδεύματος, του 100% απόδοσης φορολογίας, των υψηλών ενοικίων, του 23% ΦΠΑ, της επαγγελματικής στέγης και άλλα πολλά που αποδεικνύουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Το ζήτημα που προβάλλει είναι, όταν αυτή είναι η ελληνική κοινωνία της καπιταλιστικής κρίσης και των δουλικών στο κεφάλαιο κυβερνήσεων, εσείς μιλάτε για μεγαλεπήβολα σχέδια επί χάρτου.

Τέλος, το επιχειρησιακό Πρόγραμμα για άλλη μια φορά βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες και τα θέλω της κοινωνίας και των δημοτών μας. Έχει πολλά «πρέπει», «υπάρχει ανάγκη», «μπορεί», «απαιτείται», αλλά σε λάθος κατεύθυνση. Η ρότα του είναι να υπηρετεί τους λίγους και όχι τους πολλούς. Δείτε ξανά τα «θέλω» και τα «πρέπει» και τις ανάγκες των χωριών και των Δημοτικών Κοινοτήτων, όπως τα κατέγραψαν οι ίδιοι. Απαιτήστε κρατική χρηματοδότηση, να επιστρέψουν τα παρακρατηθέντα, φορολογήστε το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτές οι ανάγκες το χειμαζόμενου λαού μας έπρεπε να είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και όχι τα μεγάλα θα.

Για τους παραπάνω λόγους το καταψηφίζουμε» 

β. Για την οριστικοποίηση αγοράς της ΒΙΑΛ και οριστικοποίηση όρων των δανείων  της  Οικονομικής Επιτροπής, η οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες λειτουργίας της ανακύκλωσης, αλλά  και για να στεγαστούν οι πρόσφυγες – μετανάστες όσο υπάρχουν μεταναστευτικές ροές.

«Κατά τη γνώμη της Λαϊκής Συσπείρωσης το κύριο είναι, ότι αυτή τη στιγμή στο βωμό να χτιστεί η νέα ιμπεριαλιστική Ευρώπη, σ’ αυτό το βωμό πνίγεται ο κόσμος μέσα στο Αιγαίο, σ’ αυτό βωμό έχουμε αποθήκες ψυχών, σ’ αυτό το βωμό έχουμε ένα συνεχιζόμενο έγκλημα. Άλλωστε ό Σύνδεσμος Βιομηχάνων της Γερμανίας, που μήνυσε ότι χρειάζεται 2 εκατομμύρια χέρια, ήταν σαφής. Χρειάζονται αυτά τα φτηνά εργατικά χέρια αντί να χτίζει βιομηχανίες στην Τάι Πέι, στην Ταϊβάν και αλλού, να τα έχει μέσα στη Γερμανία με 200 ευρώ. Αυτή η Ευρώπη χτίζεται· αυτή η Ευρώπη των ιμπεριαλιστών μαζί με τους Ρώσους και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και λιώνουν οι λαοί. Να ευχόμαστε να μην έρθει και η δικιά μας σειρά. Να ευχόμαστε να μη φτιάχνουμε αύριο τέτοιες εγκαταστάσεις για να φιλοξενηθούμε εμείς.

Αυτά τα ζητήματα το λέγαμε από την πρώτη στιγμή ότι χρειάζεται ενεργητικά να απαιτήσουμε από το κράτος να πάρει εκείνα τα μέτρα στην κατεύθυνση να βοηθηθεί ο Δήμος να ανταπεξέλθει σε ζητήματα που δεν του ανήκουν, όπως είναι το προσφυγικό ζήτημα. Δεκάδες ανακοινώσεις , δράσεις και παραστάσεις έχουμε κάνει και σαν ΛΑΣ και σαν ΚΚΕ. Μάλιστα στα πλαίσια αυτού του ζητήματος, όπως το γνωρίζει καλά ο κ Δήμαρχος, είχαμε και μια πρόταση από σύντροφό μας τον Αλ. Μπουμπάρη, που ζει στην Γαλλία. Ήρθε σε επαφή με το Δήμαρχο, έχει 38 στρέμματα και τα θέτει στη διάθεση του Δήμου προκειμένου να επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο είναι δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με αυτούς που είδαν τη συγκεκριμένη περιουσία, αλλά εμείς θεωρούμε ότι είναι μια πρόταση που δε χρειάζεται ούτε δάνεια· χρειάζεται μόνο κρατικές και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για να δημιουργηθούν εκεί οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά εμείς δε διαφωνούμε με τη στόχευση του Δήμου όσον αφορά τη ΒΙΑΛ, έτσι όπως θέλει να τη διαχειριστεί για το προσφυγικό. Διαφωνούμε όμως κάθετα με το λογική λήψης δανείου. Διαφωνούμε Ότι πρέπει ο Χιώτης τελικά να χρεωθεί την πολιτική των ΠΑΣΟΚοΝΔκρατών και την πολιτική των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛιτών. Χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση να είναι από το κράτος, προκειμένου κι εμείς να κάνουμε το χρέος μας. Δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να διαχυθεί όλο το ρίσκο τού να μην πληρωθεί ένα δάνειο ή να αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη ή οι εξτρά φορολογίες. Γιατί τότε θα λέμε στον κόσμο αυτά που μας λέει η Κεντρική Κυβέρνηση ότι «θα χαθεί ο Δήμος» ή «τι θα κάνουν οι δανειστές μας» ΠΛΗΡΩΣΤΕ!

Εμείς λοιπόν λέμε όχι· γι’ αυτό και καταψηφίσαμε την προηγούμενη φορά, γι’ αυτό καταψηφίζουμε και τώρα. Η Κυβέρνηση οφείλει να χρηματοδοτήσει τη ΒΙΑΛ ακριβώς για να γίνει ένα κέντρο το οποίο θα είναι ανοιχτό, θα έχει όλες τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, μέχρι αύριο να φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί που επιθυμούν να πάνε.-



Social Share

Αποκαλυψεις για τα Τέμπη

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/