Ολόκληρη η εκδήλωση για τον Φώτη Αγγουλέ

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» & το δημοσιογράφο Τ. Παππά

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015 ·


Λέτε ότι είτε με δραχμή είτε με ευρώ και μνημόνια, ο λαός θα υποφέρει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Μήπως με αυτήν την πολιτική ακινητοποιούνται οι πολίτες αφού η προοπτική που του δίνετε, δεν φαίνεται να είναι της παρούσης;
 
          «Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι και παραμένει της παρούσης. Οι άλλες προτάσεις -των σημερινών και χτεσινών συγκυβερνώντων- παραπέμπουν στου «αγίου ποτέ» τη διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού. Είναι προτάσεις που ικανοποιούν μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και τμήματά του. Οι προτάσεις των άλλων κομμάτων μιλάνε είτε για νέες συμφωνίες-μνημόνια είτε μόνο για αλλαγή νομίσματος, μέσω grexit. Και οι δύο προτάσεις που από διαφορετικές αφετηρίες υιοθετούν η σημερινή κυβέρνηση και τ’ άλλα κόμματα από τη μια και η ΧΑ και διάφορες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες από την άλλη, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ολοκληρωτική χρεοκοπία το λαό. Αντίθετα, μόνο η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική και γνήσια φιλολαϊκή, αφού την αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την ΕΕ τη συνδέει με συνολικό σχέδιο και πρόγραμμα για την οικονομία και την κοινωνία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, διαγραφή του χρέους με το λαό αποφασισμένο και οργανωμένο, στο πλαίσιο μιας γνήσιας εργατικής – λαϊκής εξουσίας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορεί ο λαός να κινητοποιηθεί ενεργά, αξιοποιώντας την πείρα του και όσα χτες και σήμερα του λέει με καθαρές κουβέντες το ΚΚΕ».

Προφανώς παρακολουθείτε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε το ΚΚΕ κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να συζητήσει με ένα τμήμα του και εννοώ μ' αυτό που θέλει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και μια διαφορετική οργάνωση της ελληνικής κοινωνίας;

          «Εάν εννοείτε ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν βαρύτατες ευθύνες για το πώς φτάσαμε εδώ… Στελέχη που στήριζαν την πολιτική στρατηγική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που πούλησαν και εξακολουθούν να πουλάνε ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες, φρενάροντας τον ριζοσπαστισμό του κινήματος... Στελέχη και ομάδες που πλασάρουν ως δήθεν φιλολαϊκή λύση τον καπιταλιστικό δρόμο της δραχμής και της επιλογής μιας διαφορετικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και μάλιστα ως δρόμο που θα μας οδηγήσει στην ανατροπή και τη λαϊκή ευημερία, μέσω «ρήξεων» σαν αυτές που γνωρίσαμε το τελευταίο εξάμηνο, σας απαντάω καθαρά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συμπόρευσης. Είναι άλλο πράγμα φυσικά οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των άλλων κομμάτων, στους οποίους το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συζήτησης και συστράτευσης».
Μήπως φοβάστε πως ένα κόμμα στ' αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΚΚΕ;
          «Τέτοια κόμματα στυλ Λαφαζάνη που υπαινίσσεστε, παίζουν πάντα το ρόλο των αναχωμάτων στην εργατική-λαϊκή αφύπνιση, στον ριζοσπαστικό, αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό του λαϊκού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας του. Στις προηγούμενες δεκαετίες τους έχουμε γνωρίσει ως «εσωτερικό», ως ΕΑΡ, ως Συνασπισμό, ως ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολιτικοί καιροσκόποι, με αντιφατικές και αδιέξοδες πολιτικές που η μόνη συμβολή τους είναι να χάνει ο λαός και η χώρα, το κίνημα, πολύτιμο χρόνο».
Στην Ευρώπη πυκνώνουν οι φωνές κατά της γερμανικής ηγεμονίας. Πιστεύετε ότι θα έχουμε συνέχεια; Υπάρχει περίπτωση να ηττηθεί η στρατηγική της λιτότητας, όπως την εκφράζει η Γερμανία και οι χώρες δορυφόροι της;
«Στρατηγική λιτότητας στην Ευρώπη προωθούν και οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους, όπως λέτε, αλλά και οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι «φίλοι» του κ. Τσίπρα. Καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων προώθησε και συνεχίζει να προωθεί ο Ολάντ στη Γαλλία, ενώ η Λαγκάρντ του ΔΝΤ, όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ, πρωταγωνιστεί στην κατεδάφιση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για τον Σόιμπλε και να ξεχνάμε τον Ολάντ, τον Ρέντσι, τον Κάμερον, τη Λεπέν, τον Λιού, που όλοι μαζί ζητάνε να προχωρήσουν μέτρα σφαγής του λαού μας, των άλλων λαών.
Αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια ότι οι ανταγωνισμοί διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων, η διαπάλη της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, της Γερμανίας με τη Γαλλία κλπ, δεν αφορούν στην προστασία λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά στο ποιος απ’ αυτούς θα έχει περισσότερα κέρδη για τους ομίλους του, ποιος θα ηγεμονεύει στην Ευρώπη, στον κόσμο. Εκεί εντάσσεται η συζήτηση για τη “λιτότητα”».
Γιατί στην Ευρώπη της κρίσης όπου οι εργαζόμενοι πλήττονται βάναυσα από τις κυρίαρχες πολιτικές δεν υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις αμφισβήτησης του καπιταλιστικού μοντέλου; Γιατί ο σοσιαλισμός, όπως εσείς τον εννοείτε, δεν είναι δημοφιλής; Ακόμη βαραίνει στις συνειδήσεις των ανθρώπων το 1989 και η αποτυχία του «υπαρκτού σοσιαλισμού».
          «Αναμφίβολα το σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό ιδανικό υπέστη μια κοσμοϊστορικής σημασίας ήττα το 1989-1991 με την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Μια ήττα-οπισθοδρόμηση την οποία πληρώνουν ακόμα και σήμερα οι λαοί, το διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα. Κι αυτό εξακολουθεί να βαραίνει καθοριστικά στην μαζική αφύπνιση και κοινωνική χειραφέτηση των λαών, των κινημάτων τους.
Όμως εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι από τα ιστορικά πισωγυρίσματα, τα λάθη, τις αδυναμίες, πρέπει όλοι να διδασκόμαστε. Το κίνημα, η εργατική τάξη, οι λαοί να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον. Έτσι μόνο θα μπορέσουν να οικοδομήσουν τη νέα κοινωνία απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος. Θα δυναμώσουν και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης, συνολικής αμφισβήτησης του καπιταλιστικού δρόμου, που έχει πλέον σαπίσει και το μόνο που γεννά συνεχώς είναι κρίσεις, πόλεμοι, φτώχεια και εκμετάλλευση.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση σταθερά δουλεύει το ΚΚΕ. Και είμαστε αισιόδοξοι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις η στάση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα «έστειλε» ψηφοφόρους σας στην κάλπη του «οχι». Κάνατε λάθος επιλογή;

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνήθηκε στη βουλή ακόμα και να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση του ΚΚΕ για το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος, ήταν καθαρό ότι δεν πηγαίναμε για καταμέτρηση ψήφων, αλλά για μια καμπάνια “5 ημερών” προκειμένου να στείλουμε το πολιτικό μας μήνυμα για ΟΧΙ στην πρόταση ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ και ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης που οδηγούσε σε νέο μνημόνιο. Κάτι που αποδείχτηκε πολύ γρήγορα, από την άλλη κιόλας μέρα το πρωί, όπου το 62% του ΟΧΙ το πήρε ο κ. Τσίπρας μαζί με τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, και το έκανε ένα μεγάλο ΝΑΙ σε νέο μνημόνιο.
Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ βρίσκει ήδη μεγάλη ανταπόκριση μέσα στο λαό: Σε όσους ψήφισαν ΟΧΙ έχοντας στο μυαλό τους ρήξη με τα μνημόνια, την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Σε όσους ψήφισαν άκυρο, λευκό ή δεν πήγαν να ψηφίσουν έχοντας γνήσια ριζοσπαστική αμφισβήτηση για το δρόμο που ακολουθείται, για όλη αυτή την κοροϊδία της κυβέρνησης. Ακόμα και σε όσους από τους συμπολίτες μας ψήφισαν ΝΑΙ, υποχωρώντας προσωρινά κάτω από τα μεγάλα εκβιαστικά διλήμματα. Σε όλους αυτούς το ΚΚΕ απλώνει χέρι συμπόρ

Social Share

Αποκαλυψεις για τα Τέμπη

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/