Συνεχής ενημέρωση από τον 902
Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου και Δ. Χίου για την κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 ·

Προς:  τον Πρόεδρο του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Β ΑΙΓΑΙΟΥ
              Τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ
Θέμα: Κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ
Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι ,
Θα έχετε σίγουρα ενημερωθεί ότι η Κυβέρνηση συζητά με την Τρόϊκα να καταργήσει τον μειωμένο  κατά 30% ΦΠΑ για τα νησιά μας.
Υπενθυμίζουμε  ότι πετύχαμε να  ψηφίσει η Βουλή την μείωση αυτή,  το 1990, επί Κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα,  έπειτα από πλήθος τροπολογιών που καταθέσαμε, ανταποκρινόμενοι και στη διεκδίκηση των κατοίκων της Λέσβου και  άλλων  νησιών του Αιγαίου.   Διεκδικούσαμε μείωση κατά 50% του ΦΠΑ.  Τελικά  η Βουλή ενέκρινε  μείωση κατά 30%, ως «πρώτο βήμα» και  ελάχιστο αντιστάθμισμα  ενός μέρους των προβλημάτων και παραγόντων που κάνουν τη ζωή στα νησιά πιο ακριβή, πιο δύσκολη και επικίνδυνη, όπως:
-          Κόστος αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων.
-          Υποβαθμισμένα, συχνά, ιδιαίτερα θαλάσσια, μεταφορικά μέσα.
-          Υποβαθμισμένη παροχή υγειονομικής φροντίδας, λόγω συνεχών περικοπών στη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα  υγείας, σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά  και τούτο, παρά την αυταπάρνηση των εργαζομένων στον τομέα  αυτό.
-          Τα νησιά μπορεί να βρεθούν σε απομόνωση λόγω καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.
Αυτά και άλλα προβλήματα, που είναι , ως γνωστό, αποτέλεσμα  κυρίως των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ, που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζοντα , από τις κυβερνήσεις, μέχρι σήμερα, οδήγησαν τα νησιά μας σε δημογραφικό και οικονομικό μαρασμό
Φυσικά, εμείς δεν πιστεύουμε ότι, ακόμα και μια  μείωση κατά  50% του ΦΠΑ, θα λύσει τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων ιδιαίτερα νησιών και μάλιστα  όταν, επί πλέον,  υφίστανται και αυτοί την πρωτοφανή και πολύμορφη αφαίμαξη του εισοδήματός που βιώνει όλος ο εργαζόμενος λαός μας . Θεωρούμε όμως ότι ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελεί  μια ανακούφιση και ένδειξη ότι κατανοούνται αυτά τα προβλήματα. 
Σήμερα  όμως,  αντί να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε  μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 50%,  έρχεται  να  προωθήσει την κατάργηση και αυτής  που ισχύει, αδιαφορώντας για την παραπέρα επιδείνωση της ζωής μας. Και σα να μην έφτανε αυτό έρχεται, επιπλέον, να διπλασιάσει τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία,  πλήττοντας   μια  από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος  στα νησιά.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β Αιγαίου και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου  έχουν ήδη πάρει θέση, στο παρελθόν εναντίον της κατάργησης της μείωσης του ΦΠΑ, χωρίς φυσικά να δώσουν συνέχεια, αφού καθ΄όλη την προηγούμενη θητεία  τους, έβαζαν, στην πλειοψηφία τους, πλάτη, στην πολιτική της Κυβέρνησης και της ΕΕ.
 Θεωρούμε, ωστόσο, ότι τα ως άνω όργανα, χωρίς να έχουμε αυταπάτες για  τον πολιτικό προσανατολισμό και της σημερινής πλειοψηφίας τους,  πρέπει να  επαναλάβουν  την αντίθεσή τους  στην κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ,  παίρνοντας και πρωτοβουλίες μαζικοποίησης της  αντίθεσης αυτής και γενικεύοντας την διεκδίκηση για  άμεση λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός και δημογραφικός μαρασμός των νησιών μας. Προτείνουμε, λοιπόν, να συζητήσουμε το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ. και ΔΣ Χίου
Από την πλευρά μας, ως Λαϊκή Συσπείρωση, καλούμε τους εργαζόμενους, όλο το λαό μας να αντιταχτεί δυναμικά τόσο στην κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ όσο και για την ανατροπή της πολιτικής που κάνει τη ζωή τους μαρτύριο. Σ’αυτό τον αγώνα θα είμαστε στην πρώτη γραμμή.

Με τιμή
Στρατής Κόρακας - Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  Β. Αιγαίου                                    
Μάρκος Σκούφαλος - Επικεφαλής ΛΑΣ δήμου Χίου
                                                                                                       XΙΟΣ , 5 Δεκ. 2014

Social Share

νεο "εσυ" - θεσεισ του κκε

Ολόκληρη η εκδήλωση με θέμα «Η κριτική στο σχέδιο για το ''νέο ΕΣΥ'' - Οι θέσεις του ΚΚΕ»

Podcast ΚΝΕ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 22

Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖτοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικόεπικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα

να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!

Ειδησεις 902

 
*/