ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ 52 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Κανένα μαγαζί ανοικτό στις 20 Ιούλη 2014

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014 ·


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων  & Εμποροϋπαλλήλων Χίου


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι στο εμπόριο
Το σωματείο καταγγέλλει την υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε πρόσφατα και προβλέπει την άμεση πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακές το χρόνο όλων των εμπορικών καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδος, Κω, Σύρο, Μύκονο, Σαντορίνη.
Στόχος τους είναι να γενικευτεί σ’ όλη τη χώρα το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου μέσα στο 2015, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.  
Το σωματείο έχει εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, η οποία θα δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη αποπνιχτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει κατ’  εντολή των μεγαλεμπόρων κυβέρνηση - ΕΕ μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους.
Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο:
Ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της σ’ όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύσει για το σύνολο της εργατικής τάξης σ’ όλους τους κλάδους.
Οδηγεί στην περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα τη καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων.
Αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.
Επεκτείνει το χρόνο της απλήρωτης δουλειάς και επιβάλει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η οποία είναι νομοθετημένη άρα είναι μεγάλο ψέμα πως ο εργαζόμενος θα ¨ανταλλάσει¨ την αργία της Κυριακής με ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.
Δεν φέρνει αύξηση τζίρου και πωλήσεων γιατί το κτύπημα της αγοράς πατάει στην απληρωσιά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, στις μειώσεις των μισθών που ξεπερνούν το 40%, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Συνδέεται με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ¨ειδικές επιχειρησιακές ζώνες¨ στις οποίες ισχύει η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών, με εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ωράρια, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα.
Ωφελημένες θα είναι οι πολυεθνικές οι οποίες ήδη διασυνδέονται με τους αντίστοιχους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο του τουρισμού,  ενώ οι εργαζόμενοι του εμπορίου θα δουν τις σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας τους να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο, όπως  οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων καλεί κάθε συναδέλφισσα και κάθε συνάδελφο να καταδικάσει με την οργανωμένη του δράση την πολιτική αυτών των κομμάτων, που προσπαθούν να μας πείσουν για ¨φιλολαϊκό πρόσωπο¨ της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, αλλά και την καταδίκη του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που εκφράζεται στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που έχουν βάλει την υπογραφή τους με της εργοδοσία, της ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997 και άνοιξαν τον δρόμο για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Καλούμε σε αγωνιστική συσπείρωση και κινητοποίηση για την καταδίκη της υπουργικής απόφασης, που καταργεί την Κυριακάτικη αργία για χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους.
Καλούμε την Ο.Ε.Β.Ε.Χ. και τον Εμπορικό Σύλλογο να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα κατά των πολυεθνικών, που χτυπούν τα δικαιώματα μας.
·               Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
·               Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο.
·               Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και με ωράριο εργασίας 40 ωρο-8 ωρο-5 ήμερο.
·               Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ.
·               Κανένα μαγαζί ανοικτό στις 20 Ιούλη

Χίος, 14/7/2014

ΤΟ Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Η γραμματέαςΣτέλλα Αμπαζή

Μαρίνα Κυριάκου


Social Share

νεο "εσυ" - θεσεισ του κκε

Ολόκληρη η εκδήλωση με θέμα «Η κριτική στο σχέδιο για το ''νέο ΕΣΥ'' - Οι θέσεις του ΚΚΕ»

Podcast ΚΝΕ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 22

Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖτοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικόεπικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα

να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!

Ειδησεις 902

 
*/