ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση η συγκεκριμένη επενδυτική επέλαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Από το 2006 όταν είμαστε Δήμος Ομηρούπολης, ως Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών τότε είχαμε αντιμετωπίσει την εισβολή και πάλι της συγκεκριμένης εταιρείας, μόνο που τότε ήταν ακόμη πιο χειρότερα τα πράγματα. Τότε γίνονταν λόγος για 167 ανεμογεννήτριες των 2 πάλι MW, που στην ουσία έκοβαν το νησί στα δυο ξεκινώντας από τους σωρούς της Γριάς και φτάνοντας πάνω από την Ελίντα.
Και τότε η κυβέρνηση της ΝΔ, η Δημοτική Αρχή ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος του λαού της Χίου, σε βάρος του περιβάλλοντος. Και τότε τα επιχειρήματα των προθύμων ήταν τα ίδια:
Καλά, είστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;
Δε βλέπετε ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας;
Μα θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη που θα βοηθήσουν το Δήμο.
Με τη στάση σας δε γίνεται τίποτα και ο κόσμος θα ρημάξει.
Το πρώτο που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι δε συζητάμε αυτή τη στιγμή αν είμαστε υπέρ ή κατά των ΑΠΕ ή άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Δεν είμαστε Λουδίτες. Υπάρχει η πρόοδος προς όφελος του λαού και υπάρχει και η πρόοδος προς όφελος του κεφαλαίου.
Το δεύτερο, ΑΠΕ δε σημαίνει μόνο Ανεμογεννήτριες και μάλιστα γιγάντιες ανεμογεννήτριες.
Αυτό που συζητάμε είναι η συγκεκριμένη επένδυση, η συγκεκριμένη τερατώδης εισβολή των 75 ανεμογεννητριών με πάνω από 100 μέτρα ύψός μαζί με τον έλικα, με 48 km νέους δρόμους, με 68 km υπογειώσεις καλωδίων, με 1 στρέμμα θεμελιώσεις και 450 κ. μ τσιμέντο ανά θεμελίωση, με ράμπες, με ιδιωτικό καλώδιο διασύνδεσης και με κύριο και βασικό στόχο το υπερκέρδος της Εταιρίας, ακόμα και αν χρειαστεί το ξεθεμελίωμα του νησιού, η μετατροπή του σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος, η αλλαγή της φυσιογνωμίας, η ανεπανόρθωτη ζημιά στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στο φυσικό περιβάλλον.
Δεύτερον, προοιμιακά θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το στίγμα που χαρακτηρίζει τη δική μας φιλοσοφία για τα ζητήματα ενέργειας και της ενεργειακής πολιτικής είτε αφορά στα συμβατικά καύσιμα είτε αφορά στις ανανεώσιμες πηγές.
Για μας η ενεργειακή πολιτική πρέπει να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, να αντιμετωπίζει την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, να στοχεύει στους επιστημονικούς όρους εξοικονόμησής της.
Για μας η ενέργεια δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα, δεν μπορεί αν είναι το μέσο για τη μεγιστοποίηση των κερδών της ολιγαρχίας του πλούτου, δεν μπορεί να υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας.
Οι δικοί μας άξονες αφετηρίας λοιπόν είναι οι λαϊκές ανάγκες για φτηνό ρεύμα, φτηνή ενέργεια, οι τρόποι που μειώνουν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας που αυτή την εξάρτηση την πληρώνουμε καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, και φυσικά η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Η διαχειριστική λογική των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ των διαφόρων δεκανικίων τους, αλλά και της ΕΕ και όσων με αυταπάτες ή χωρίς εγκλωβίζονται στο μονόδρομο της, μας οδηγεί στα εξής διλήμματα.
Ή θα έχετε τις επενδύσεις μας και δουλειά – εννοούν τους μισθούς πείνας 400 Ευρώ- ή χάος.
Ή θα δεχθείτε θυσίες στο περιβάλλον για να έχουμε επενδύσεις ή χάος.
Η θα δεχθείτε τη μετατροπή του νησιού και της χώρας σε αποικία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου ή το χάος.
Καταλαβαίνετε ότι δε δεχόμαστε αυτή την τρομοκρατία, γιατί περί αυτού πρόκειται, δε δεχόμαστε στο όνομα μιας ανάπτυξης του κεφαλαίου και των κερδών του να ξεπουλήσουμε ό, τι έχει μείνει όρθιο σ’ αυτόν τον τόπο, να δεχθούμε τη διάλυση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος.
Άλλωστε την ανάπτυξη τους τη ζούμε στο πετσί μας με τους 5 μισθούς που χάθηκαν από κάθε οικογένεια τα 2 τελευταία χρόνια, με τις κουτσουρεμένες συντάξεις, με την ανεργία πάνω από 21%, με τη φτώχεια και εξαθλίωση σε 2.700.000 Έλληνες.
Κύριοι δημοτικοί σύβουλοι
Αυτό που γίνεται καθαρό είναι ότι η εισβολή της Ρόκας – Iberdrola δεν είναι ούτε πράσινη ούτε οικολογική.
Πρόκειται για το ενεργειακό καταμερισμό που κάνει το κεφάλαιο για τα νησιά μας μπροστά στο μεγάλο φαγοπότι που έχει ανοίξει μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων στο επίπεδο ΕΕ και στους ντόπιους ομίλους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι όμιλοι που καμώνονται ότι τους ενδιαφέρει η πράσινη ενέργεια, οι ίδιοι όμιλοι συμμετέχουν σε συμπράξεις ενεργειακών εργοστασίων λιγνιτοπαραγωγής ή φυσικού αερίου.
Οι Μυτιληναίος και Ρόκας στο Αιγαίο στήνουν ανεμογεννήτριες στη Στερεά, στήνουν εργοστάσια συμβατικής τεχνολογίας γιατί έτσι λειτουργεί η λογική της κερδοφορίας τους.
Γι αυτό και δεν τους ενδιαφέρει αν οι περιοχές που θα αναπτύξουν τα μεγαθήριά τους είναι κτηνοτροφικές, αν είναι Natura, αν βάλλουν ευθέως σε συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, όπως οι παραδοσιακοί οικισμοί του, τα πολιτιστικά του μνημεία, οι παραλίες του, η μαστιχοκαλλιέργεια, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο περιπατητικός.
Τους ενδιαφέρει το fast track της αρπαγής μεγιστοποιημένου κέρδους, και λειτουργούν με τη λογική που λέει ο Μαρξ ότι με κέρδος 300% το κεφάλαιο δε διστάζει να διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα ακόμα και με κίνδυνο να πάει στην κρεμάλα.
Την ώρα που το πολιτικό τους προσωπικό σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης ή σε επίπεδο τοπικής διοίκησης καμώνεται ότι ενδιαφέρεται για την ανάδειξη του Αγ. Γάλατος, της Αγιάς Μαρκέλλας, των μνημείων σε Ρημόκαστρο, κάστρο Βολισσού, μεσαιωνικά χωριά κλπ, την ώρα που καταθέτει σχέδια αναστηλώσεων και υποτιθέμενης αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ίδια ώρα τα ισοπεδώνουν με τέτοιου είδους επενδύσεις σε στεριά και θάλασσα για να μην ξεχνούμε και τις ΠΟΑΥ με τους επιχειρηματίες ιχθυοκαλλιεργητές.
Τα παχιά λόγια περί οικοτουρισμού, περιπατητικού ή θρησκευτικού τουρισμού, στην πράξη πάνε περίπατο δείχνοντας ένα ακόμα πρόσωπο της φύσης του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε, αυτό της αναρχίας που επίσης συνθλίβει τη ζωή μας.
Για την καπιταλιστική τους λογική και το γράφουν στις μελέτες τους, τα νησιά μας Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Ικαρία είναι για τα μπάζα, αφού μόνο τα κυκλαδονήσια εντάσσουν στα νησιά υψηλής πολιτιστικής αξίας και φυσικού τοπίου.
Για αυτούς, το πόσες ανεμογεννήτριες μπορεί να σηκώσει ένας τόπος συναρτάται και επίσης το γράφουν με τις αντιδράσεις των κατοίκων, αν δηλαδή αντιδρούν, τότε λίγες, αν όχι τότε πολλές.
Δεν είναι τυχαίο ότι τις προάλλες σε ημερίδα του ΥΠΕΚΑ και της Ευρ. Επ. στο Μέγαρο Μουσικής ο Λ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «εθνική προτεραιότητα» τις επενδύσεις στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές.
Όταν λοιπόν ο τραπεζίτης Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει έτσι το συγκεκριμένο φαγοπότι, καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει!
Έχει τη σημασία του να δούμε δυο σημεία. Το πρώτον ότι ο παρευρισκόμενος υπουργός Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι δε θα μειωθούν οι τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας για τις ανεμογεννήτριες, όπως έχει γίνει για τα φωτοβολταϊκά. Το δεύτερο, η κατάρριψη του μύθου περί εξαγωγών ενέργειας από την Ελλάδα, αφού ο παρευρισκόμενος υφυπουργός ενέργειας Γιούρκεν Μπέκερ δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να ενισχύσει τη δική της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πριν εξετάσει τις όποιες εισαγωγές, με απλά λόγια οι όροι θα τεθούν στη βάση των αναγκών του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. Γι αυτό και η διασυνδέσεις με νησιά, με την Κύπρο με την Ιταλία υπακούν σε αυτόν σχεδιασμό. Γι αυτό λέμε ότι η διασύνδεση του Ρόκα μπορεί να βρεθεί από την Εύβοια στην Τουρκία αφού τα κόστη είναι λιγότερα, αλλά οι επιπτώσεις για μας πολύ μεγαλύτερες.
Τι πιστεύουμε εμείς, έχοντας μπροστά μας το μεγαλύτερο μέρος του παζλ που αφορά επενδύσεις τύπου Ρόκα και γενικά Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι ΑΠΕ πρέπει να είναι ενταγμένες σε έναν Δημόσιο Κρατικό Φορέα Ενέργειας σε πανελλαδικό επίπεδο που θα βρίσκεται ενταγμένος στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Αυτός ο δημόσιος Κρατικός Φορέας Ενέργειας για να υπακούει στις λαϊκές ανάγκες, για να προστατεύει λαό και φύση πρέπει να είναι ενταγμένη η λειτουργία του στο πλαίσιο αυτού που λέμε λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.
Αυτή είναι η ριζική απάντηση στην εισβολή των επενδύσεων τύπου Ρόκα, Μυτιληναίου κλπ που λειτουργούν δια της αρπαγής υπεραξίας, κερδών και τίποτα άλλο.
Δεύτερον, στη βάση αυτού του κεντρικού σχεδιασμού μοιράζονται οι ενεργειακοί φορείς, υδροηλεκτρικά, ανανεώσιμες, λιγνιτοπαραγωγή, φυσικό αέριο κλπ. με γνώμονα την ισόρροπη αξιοποίηση του ενεργειακού μας δυναμικού, τα λαϊκά συμφέροντα την προστασία του περιβάλλοντος, το χώρο γενικά ως τόπο και πολιτισμό.
Τρίτον, τα νησιά μας δεν αντέχουν το γιγαντισμό της εισβολής του κεφαλαίου που θυμίζουν συνθήκες της πρωταρχικής συσσώρευσης τότε που χώρες και λαοί περνούσαν από φωτιά και σίδερο, όπως γίνεται και σήμερα με τη βαθιά καπιταλιστική κρίση, που το ξεπέρασμά της φορτώνεται στην πλάτη των λαών.
Οι χρήσεις των ΑΠΕ στα νησιά πρέπει να αφορούν την ανάπτυξή τους με βάση τις πραγματικές ενεργειακές τους ανάγκες και μάλιστα μέσα από το πρίσμα της εξοικονόμησης ενέργειας.
Πρέπει να δούμε ενεργειακές λύσεις σε επίπεδο οικιακής οικονομίας, σε επίπεδο δημόσιων κτιρίων που αυτό σημαίνει ότι με αυτές μειώνεται το φόρτος ενέργειας που παράγουν τα συμβατικά εργοστάσια.
Αυτές οι ενεργειακές λύσεις γίνονται με κρατική μέριμνα και αφορούν δωρεάν επιδοτήσεις και για την ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών της τιμής του ρεύματος συνολικά, κατάργηση του τέλους ΑΠΕ και ειδικά μείωση έως και δωρεάν ρεύμα σε άνεργους, αναξιοπαθούντες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Κυρίες και κύριοι,
Για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέρουμε ήμαστε στο παρελθόν και είμαστε και σήμερα κατά της επένδυσης Ρόκα – Iberdrola. Όχι γιατί είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά γιατί είμαστε κατά της αποικειοποίησης από το κεφάλαιο της ζωής μας και του τόπου μας.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί η σημερινή Δημοτική ή Περιφερειακή Αρχή, η σημερινή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γενικά τα αστικά κόμματα να αγκαλιάσουν τις προτάσεις μας. Έχουν διαλέξει στρατόπεδο. Μπορούμε όμως να τους επιβάλλουμε με αυτούς μας τους στόχους πάλης και με τη δράση μας τη ματαίωση αυτών των σχεδίων, μπορούμε να τους επιβάλλουμε την προάσπιση του νησιού μας από την εισβολή της Ρόκα – Iberdrola, μπορούμε με τον αγώνα όλου του χιώτικου λαού να συμβάλλουμε στην αλλαγή των συσχετισμών για μια Ελλάδα με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του, με τον πλούτο που παράγεται να επιστρέφει στον ίδιο με μέτρο στη Φύση και στον άνθρωπο.
Μπορούμε επιτέλους για να θυμηθούμε τον Ουγκώ να μάθουμε να υπάρχουμε σ’ αυτόν τον τόπο και όχι απλά να ζούμε βορά στον κάθε τυχάρπαστο πλουτοκράτη και πολιτικό του φερέφωνο.
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
Εισήγηση
για το έργο "Αιγαία Ζεύξη"
Μπάμπης
Χρυσάφης
Στην
εισήγηση μου θα ασχοληθώ με τα εξαγόμενα
που προκύπτουν από την ανάγνωση της ΜΠΕ
που εκπονήθηκε για λογαριασμό της
εταιρείας Ρόκας Αιολική Βόρειος Ελλάς
ΙΙ Α.Β.Ε.Ε, και αφορά το έργο "Αιγαία
Ζεύξη". Το βάρος θα δοθεί στο κομμάτι
εκείνο που αφορά το νησί της Χίου.
Είναι
σημαντικό να κατανοηθεί από όλους μας
ποιο ακριβώς είναι το έργο που επιθυμείται
από την συγκεκριμένη εταιρεία να
πραγματοποιηθεί, ώστε στη συνέχεια να
εξετάσουμε τις παρενέργειες που μπορεί
να προκαλέσει στο φυσικό και ανθρωπογενές
περιβάλλον.
Σύμφωνα
λοιπόν με το εν λόγω έργο έχουμε να
κάνουμε με την εγκατάσταση 75 ανεμογεννητριών,
ονομαστικής ισχύος 2 MW
έκαστη. Είναι ανεμογεννήτριες μεγάλης
ισχύος. Συνεπώς η συνολική παραγωγή σε
ηλεκτρική ενέργεια θα ανέρχεται στα
150 MW.
Οι 75 αυτές ανεμογεννήτριες θα μοιραστούν
σε 7 Αιολικά Πάρκα που θα εγκατασταθούν
στις δημοτικές ενότητες Καρδαμύλων (26
Α/Γ), Αμανής (10 Α/Γ) και Ομηρούπολης (39
Α/Γ). Τα Αιολικά Πάρκα θα λειτουργούν
ως ανεξάρτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής
και θα είναι διασυνδεδεμένα με το Εθνικό
διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα
(ηπειρωτική Ελλάδα) μέσω κατάλληλων
υποσταθμών, υπόγειων και υποβρυχίων
καλωδίων.
Η
κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει διάμετρο
πτερυγίων 80 μέτρα και ύψος πύργου 67
μέτρα. Η διάμετρος βάσης είναι 4 μέτρα
και η διάμετρος κορυφής 2,3. Το συνολικό
βάρος της ανεμογεννήτριας είναι 231
τόνοι. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το
μέγιστο σημείο της ανεμογεννήτριας θα
φτάνει στα 107 μέτρα από το έδαφος. Για
να κατανοήσουμε το μέγεθος αυτό, θα σας
αναφέρω ότι ο γνωστός "Πύργος των
Αθηνών", ο ουρανοξύστης που βρίσκεται
επί της οδού Μεσογείων, έχει ύψος 103
μέτρα και είναι το υψηλότερο κτήριο
στην Ελλάδα, το οποίο θεμελιώθηκε και
αποπερατώθηκε κατά τη διάρκεια της
Χούντας (1971).
Οι
ανεμογεννήτριες αυτές, όπως προβλέπεται
από το σχεδιασμό της εταιρείας, θα
εκφορτωθούν στη Χίο στο λιμάνι των
Μεστών. Από εκεί με μικρού βυθίσματος
σκάφη θα μεταφερθούν στις παραλίες
Μετόχι (για τα Αιολικά Πάρκα του Αίπους)
και Λειχήνα (για τα Αιολικά Πάρκα της
Αμανής). Στις παραλίες αυτές θα τοποθετηθεί
μεταλλική ράμπα για το δέσιμο των
πλοιαρίων, η οποία θα απομακρυνθεί μετά
το πέρας των μεταφορών.
Για
την επίγεια μεταφορά των ανεμογεννητριών
από τις παραλίες αυτές στους χώρους
εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων
προβλέπεται διάνοιξη νέων χωμάτινων
οδών και βελτίωση των υφισταμένων
(διαπλάτυνση, τοπικές επεκτάσεις,
βατότητα). Φαίνεται λοιπόν ότι από την
εκφόρτωση κιόλας των ανεμογεννητριών
ξεκινούν οι επεμβάσεις στο τοπίο.
Τα
Αιολικά Πάρκα θα τοποθετηθούν στις
κορυφογραμμές και θα συνδέονται μεταξύ
τους με υπόγεια καλώδια. Επίσης θα
εγκατασταθούν και 2 υποσταθμοί ανύψωσης
τάσης (θέση "Γλυκό Νερό" και Αίπος),
οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε γήπεδο 10
στρεμμάτων και ο καθένας θα είναι
επιφάνειας 875 τ.μ.
Η
υποβρύχια γραμμή διασύνδεσης του
κεντρικού τμήματος της Χίου με το ΒΔ
άκρο της, θα γίνει μεταξύ των σημείων
προσαιγιάλωσης Γέριτα και Διπόταμα,
ενώ η υποβρύχια γραμμή διασύνδεσης της
Χίου με τη Λέσβο αναχωρεί από το ΒΔ
υποσταθμό μέσω του σημείου προσαιγιάλωσης
"Γλυκό Νερό". Έχουμε λοιπόν
επεμβάσεις σε άλλες τρεις παραλίες της
Χίου και συνολικά σε πέντε.
Όπως
αναφέρεται στην τεχνική έκθεση του
έργου, για την πρόσβαση στους ευρύτερους
χώρους εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων,
εκτός από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο
θα διανοιχτούν και νέα τμήματα χωμάτινων
οδών πλάτους 5 μέτρων και συνολικού
μήκους 48 χιλιομέτρων.
Για
τη θεμελίωση της κάθε ανεμογεννήτριας
θα γίνεται εκσκαφή τετραγωνικής διατομής
15,2 Χ 15,2 μέτρων και βάθους 2,4 μέτρων. Θα
χρησιμοποιείται οπλισμένο σκυρόδεμα
για τη θεμελίωση. Περίπου για κάθε
ανεμογεννήτρια απαιτείται 100 τετραγωνικά
μέτρα τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον
3 μέτρων. Για κάθε πυλώνα χρειάζεται να
πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
Γύρω
από κάθε ανεμογεννήτρια θα διαμορφωθεί
επίπεδη πλατεία διαστάσεων 45 Χ 25 μέτρα.
Το μήκος των καλωδίων είναι 48 χιλιόμέτρα
για το δίκτυο μέσης τάσης και 17,8 χιλιόμέτρα
το υπόγειο καλώδιο εναλλασσόμενου
ρεύματος υψηλής τάσης και θα διανοιχτούν
κανάλια όδευσης τους. Ενώ θα χρησιμοποιείται
και χώρος επίχωσης απόθεσης υλικών
Μετά
από όλα αυτά η εταιρεία υπόσχετε ότι θα
γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος
στην πρωτύτερη μορφή. Πως το εννοεί
αυτό? Ήδη όπως μπορείτε να δείτε, έχουν
γίνει πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στο
περιβάλλον. Το τοπίο και το ανάγλυφο
της περιοχής θα έχει αλλάξει. Οι
κορυφογραμμές και οι πλαγιές θα έχουν
πλέον άλλη όψη. Η πανίδα και η χλωρίδα
της περιοχής θα έχει επηρεαστεί. Ρύπανση
του αέρα και του εδάφους θα έχει σημειωθεί
κατά το στάδιο της κατασκευής του έργου,
αφού έχουμε να κάνουμε με εργοταξιακές
συνθήκες με κίνηση και λειτουργία
οχημάτων, μηχανημάτων, μεταφορές και
χωματουργικές εργασίες. θα προκληθούν
αλλαγές στον υδροκρίτη. Θα έχουν
μετατραπεί παραδοσιακοί βοσκότοποι σε
πεδία με ανθρώπινη δραστηριότητα και
παρουσία. Παραδοσιακά μονοπάτια θα
χαθούν. Ενώ και κατά τη διάρκεια της
λειτουργίας των ανεμογεννητριών υπάρχουν
περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα
αναφερθούν παρακάτω.
Σημασία
έχει να δούμε τι αναφέρεται για όλα αυτά
στην ΜΠΕ που εκπονήθηκε.
Αρχικά
ο μελετητής μας αναφέρει ότι επεξεργάζεται
τη δυνατότητα να προτείνει τρεις
εναλλακτικές λύσεις όσο αφορά την
πραγματοποίηση του έργου.
- Τη μηδενική λύση.
- Τη λύση Νο1, που αποτελεί το έργο όπως περιγράφηκε παραπάνω.
- Τη λύση Νο2, που διαφοροποιείται ως προς το Νο1 στη γενική διάταξη του έργου. Προτείνει τα αιολικά πάρκα να εγκατασταθούν στο Πεληναίο, ΒΔ του Βροντάδου και ανατολικά της Σιδηρούντας.
Στη
συνέχεια συγκρίνει τις τρεις λύσεις
για να καταλήξει στην ιδανικότερη.
Απορρίπτει
τη μηδενική λύση επειδή:
- δεν εκπληρώνει τους σκοπούς του φορέα του έργου, αλλά ούτε την ανάγκη διασύνδεσης της Χίου με το διασυνδεδεμένο σύστημα.
- έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην άμεση, την ευρύτερη περιοχή αλλά και στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Πως
αυτό το δικαιολογεί? Λέει ότι η μη
πραγματοποίηση του έργου θα είχε ως
αποτέλεσμα τη χρήση άλλων μεθόδων
παραγωγής ενέργειας για την κάλυψη των
αυξανόμενων αναγκών σε τοπικό και εθνικό
επίπεδο. Παραπάνω στο κείμενο αναφέρει:
"οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας
αυξάνουν διαρκώς".
Σε
αυτό το σημείο φαίνεται ότι δεν μιλάμε
για κάλυψη των σημερινών αναγκών αλλά
των αυξανόμενων αναγκών. Η
βιώσιμη ανάπτυξη στην πραγματική της
διάσταση όμως, απαιτεί ΑΠΕ σε συνδυασμό
με την εξοικονόμηση ενέργειας.
Είναι φανερό ότι το προτεινόμενο έργο
δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το
εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Χίο. Κάτι τέτοιο
δεν προβλέπεται ούτε δύναται να γίνει.
Τα
χιλιάδες ΜW αιολικής ενέργειας που
σχεδιάζονται να διεισδύσουν στο σύστημα
της χώρας από τα Αιολικά Πάρκα, πρέπει
να υποστηρίζονται από αντίστοιχα ΜW
ενέργειας εργοστασίων άνθρακα, λιγνίτη
ή φυσικού αέριου. Κατατοπιστηκά
είναι τα
λόγια της E.ΟΝ
Netz
(2005), της εταιρείας που λειτουργεί τα
περισσότερα Αιολικά Πάρκα στη Γερμανία,
η οποία λέει: «Τα
ΑΠ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα
θερμοηλεκτρικά εργοστάσια παρά μόνο
σε ένα περιορισμένο βαθμό».
Το Der Spiegel (2007)
αναφέρει ότι η Γερμανία αν και διαθέτει
τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη αιολική
ισχύ 16.000 MW, ετοιμάζει 26 νέους
ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς άνθρακα.
Η Δανία που έχει εγκατεστημένη αιολική
ισχύ άνω των 6.000 MW δεν έχει κλείσει τους
συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού
ρεύματος (Mason,
2005).
Συνεπώς και το επιχείρημα ότι θα μειωθούν
οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και
άλλων αέριων ρύπων, με την δημιουργία
του έργου αυτού και την εγκατάλειψη των
συμβατικών μεθόδων ηλεκτροπαραγωγής
δεν ισχύει.
Επίσης μην ξεχνάμε ότι το γεγονός ότι
οι ανεμογεννήτριες απαιτούν την παράλληλη
λειτουργία υποστηρικτικών σταθμών
ορυκτών καυσίμων και παράγουν ενέργεια
λιγότερη του μισού της ονομαστικής
αξίας τους (παράγουν πραγματική ισχύ
κατά 25% έως 30% χαμηλότερη της ονομαστικής),
σημαίνει ότι εξοικονομούν μικρότερο
ποσό CO2 από αυτό που διατυμπανίζεται.
Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν
ότι ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000
ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο
του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα
παραμείνουν κατά 99,93%.
Πάνω
σε αυτή την προβληματική παραδοχή λοιπόν
που κάνει, ότι δηλαδή η μηδενική λύση
προκαλεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις,
στηρίζει όλη την επιχειρηματολογία του
ο μελετητής. Υπερβολή μπορεί να
χαρακτηριστεί η θέση του μελετητή όπου
λέει: "με την υιοθέτηση της μηδενικής
λύσης, ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι
και οι έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις
στο παγκόσμιο περιβάλλον με την αύξηση
των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου
και την συνεπαγόμενη συμβολή στην
επιδείνωση του παγκόσμιου κλίματος".
Με
αυτό τον τρόπο καταλήγει ως προτεινόμενη
στη λύση Νο1, καθώς η λύση Νο2 έχει σε
σχέση με την Νο1 το μειονέκτημα ότι
βρίσκεται εντός και κοντά σε αρχαιολογικούς
χώρους καθώς και έχει και περισσότερες
επιπτώσεις στο τοπίο. Αφού λοιπόν θεώρησε
αναγκαία την πραγματοποίηση του έργου
δίνει μια σειρά εναλλακτικές επιλογές
για θέματα τεχνολογικά και χωροταξικά
όσο αφορά το έργο.
Αξία
επίσης έχει να αναφέρουμε τις παραδοχές
που κάνει ο ίδιος ο μελετητής και αφορούν
το έργο:
- Δέχεται ότι οι ανεμογεννήτριες ασκούν πιέσεις στην ορνιθοπανίδα περισσότερες από ότι τα φωτοβολταϊκά.
- αναγνωρίζει ότι πρόκειται για έργο μεγάλης κλίμακας για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
- Η αισθητική των ανθρωπογενών κατασκευών όπως οι ανεμογεννήτριες είναι υποκειμενική. Κάτι εμφανές ορατό δεν είναι αναγκαστικά και αντιαιασθητικό. Με αυτό το επιχείρημα προσπαθεί να πείσει ότι δεν προκαλείται οπτική όχλιση από την παρουσία των ανεμογεννητριών.
- Η φάση λειτουργίας του έργου διαρκεί 20 χρόνια. Τι θα γίνει μετά? Εάν εγκαταλειφθεί το έργο (όπως έγινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ όταν σταμάτησαν οι επιδοτήσεις) θα παραμείνει ένα νεκροταφείο σιδερικών και βουνά φορτωμένα με τόνους μπετόν και πολλά μέτρα υπογείων καλωδιώσεων.
- Το υπό μελέτη έργο καταλαμβάνει έκταση 435, 9 στρεμμάτων εντός της περιοχής Νατούρα 2000.
- Η παραλία Γέρητα (όπως και η εναλλακτική της Παπαλιά), πλησίον του οικισμού Σιδηρούντα βρίσκεται μέσα σε ζώνη της ΖΟΕ των δημοτικών διαμερισμάτων Αμανής και Ομηρούπολης. Ειδικότερα τα σημεία προσαιγιάλωσης βρίσκονται μέσα στη ζώνη Η2/3 (περιοχή ειδικής προστασίας ακτών και φυσικού περιβάλλοντος).
- Δικαιολογεί τις επεμβάσεις στις παραλίες ως μη σημαντικές, από το γεγονός ότι δεν τις θεωρεί τουριστικού ενδιαφέροντος.
- Τμήμα του υπογείου καλωδίου υψηλής τάσης που καταλήγει στα παραπάνω σημεία προσαιγιάλωσης και στις δύο περιπτώσεις βρίσκεται εντός της ζώνης Η1 (περιοχή προστασίας γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας) και Η3 (περιοχή τουρισμού - αναψηχής ήπιας μορφής).
- Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η χωροθέτηση Αιολικών Πάρκων επιρεάζει αρνητικά τον τουρισμό μιας περιοχής. Στη Δανία οι περιοχές τουριστικού προορισμού παραμένουν ελεύθερες από οποιαδήποτε εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Μάλιστα σε περιοχές της χώρας αυτής όπου εγκαταστάθηκαν Αιολικά Πάρκα παρατηρήθηκε μείωση του τουρισμού έως και 40%.
- Τα βαρέα οχήματα που θα κινηθούν εντός της Χίου για την ανάγκη του έργου θα διέλθουν σε επαφή με τα όρια του οικισμού Κατάβαση.
- Η κίνηση βαρέων οχημάτων για την κατασκευή των Αιολικών Πάρκων και οι επιπτώσεις τους στο οδικό δίκτυο αντισταθμίζονται από την παύση πρακτικά της κίνησης πλοίων για μεταφορές καυσίμων για τη λειτουργία του ρυπογόνου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Χίο, μιας και αυτό θα τεθεί σε ψυχρή εφεδρία. Αυτό όμως όπως προαναφέρθηκε, δεν πρόκειται να γίνει.
- Κατά τη διάρκεια της κατασκευής διαταράσσεται η ενδιαίτηση των θηλαστικών, των ερπετών και των αμφιβίων και προκαλείται προσωρινή εκτόπιση τους από το πεδίο των έργων.
- Μετά από μια διεξοδική ανάλυση της ορνιθοπανίδας της περιοχής εγκατάστασης των αιολικών πάρκων και αναφοράς των κινδύνων που διατρέχουν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις του έργου κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας του είναι ασθενείς.
Στο σημείο
αυτό θεωρώ χρήσιμο να καταθέσω ένα
ιδιαίτερα κατατοπιστικό κείμενο που
αφορά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν
τα πτηνά από την λειτουργία ανεμογεννητριών.
Πως οι
ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πουλιά;
Μία μικρή
πτυχή των προβλημάτων, που οι κερδοσκόποι
δημιουργούν στο περιβάλλον από την
αλόγιστη και υπερβολική χρήση των ΑΠΕ,
δείχνει η έρευνα Βρετανών επιστημόνων
από το πανεπιστήμιο του Loughborough (Λαφμπόροου)
η οποία εξηγεί τους λόγους για τους
οποίους μεγάλος αριθμός πτηνών και
νυχτερίδων προσκρούουν στις ανεμογεννήτριες
με αποτέλεσμα να σκοτώνονται.
Η έρευνα
επικεντρώθηκε στα έντομα και στο πώς
αυτά έλκονται από τις ανεμογεννήτριες
ανάλογα με το χρώμα τους. Όπως διαπιστώθηκε,
τα χρώματα στα οποία βάφονται συνήθως
οι ανεμογεννήτριες έτσι ώστε να μην
αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο είναι εκείνα
που προσελκύουν τα έντομα και όσα
περισσότερα έντομα προσελκύει μια
ανεμογεννήτρια, τόσα περισσότερα πτηνά
σκοτώνονται από τις λεπίδες της.
Μία
πραγματική μαρτυρία-απόδειξη
http://www.youtube.com/watch?v=1RcTjdY1aN4&feature=player_embedded#!
Στο
video που τραβήχτηκε τυχαία από μια ομάδα
αθλητών αλεξίπτωτου στον Λέντα (79
χιλιόμετρα από το Ηράκλειο Κρήτης),
φαίνεται μια σκάρα (γύπας) που κάνει
γύρους δίπλα σε μια ανεμογεννήτρια,
ώσπου μια στιγμή την χτυπάει ο ένας
έλικας και προσγειώνεται απότομα στο
έδαφος. Το ζώο χτύπησε πολύ άσχημα, αλλά
ευτυχώς ήταν εκεί οι φυσιολάτρες αθλητές
που φρόντισαν το πουλί και το παρέδωσαν
στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία,
όπου και ανάρρωσε πλήρως. Δυστυχώς,
φαίνεται ότι ούτε και οι ανεμογεννήτριες
αποτελούν το απόλυτο πράσινο μέσο
ενέργειας, καθώς δεκάδες πτηνών σφάζονται
από τις έλικες κάθε χρόνο. Σκεφτείτε
την τεράστια οικολογική σημασία που θα
έχει ο πιθανός θάνατος των ελάχιστων
εναπομείναντων.
Έχει
διαπιστωθεί από εκτεταμένες παρατηρήσεις
και μελέτες ότι στις κορυφογραμμές των
βουνών, στις κορυφές απόκρημνων βράχων
ή απότομων κλιτύων και στα φαράγγια, οι
προσκρούσεις είναι αναλογικά περισσότερες
από ότι σε άλλες τοποθεσίες, καθώς στις
θέσεις αυτές, τα πουλιά μεταβάλλουν τη
συμπεριφορά πτήσης τους, στην προσπάθεια
να εκμεταλλευτούν τα θερμά ανοδικά
ρεύματα που δημιουργούνται εκεί (Johnson
et al στο: de Lucas et al, 2007, Thelander and Smallwood στο:
de Lucas et al, 2007, Sterner et al, στο: de Lucas et al, 2007).
Επίσης
πρέπει να ξέρουμε ότι:
Περιοχές
με ανεμογεννήτριες χαρακτηρίζονται
από οπτική και ηχητική ρύπανση. Ο ήχος
μια ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος
διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας
γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από
τον πύργο της. Οπτικά μια ανεμογεννήτρια
διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων
μια και το ύψος της ξεπερνά τα 100 μέτρα.
Σε
περίπτωση που σπάσει κάποιος έλικας, ο
οποίος ζυγίζει 1,5 τόνο, μπορεί να
εκσφενδωνιστεί μέχρι και 400 μέτρα μακριά.
Επίσης
πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι
ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα
συνεχώς αλλά η παραγωγή του ρεύματος
είναι ασταθής και εξαρτάται από τη
διακίμανση του ανέμου.
Τι
γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα;
Όχι
άλλες ανεμογεννήτριες στα βουνά της
Κρήτης (31.3.2012)
Πολλαπλασιάζονται
μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις για την
άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα
βουνά της Κρήτης με το επιχείρημα ότι
αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του νησιού
αλλά και λόγω των προβλημάτων που
δημιουργούνται. Έτσι, μέτρα για να μην
εξαπλωθούν παντού ανεμογεννήτριες
ζητούν οι κτηνοτρόφοι του Μαλεβιζίου!
Κτηνοτρόφοι από το Αστυράκι και την
ευρύτερη περιοχή μετέβησαν στο Δήμο
Μαλεβιζίου, ζητώντας από το δήμαρχο
ενημέρωση για τους σχεδιασμούς που
γίνονται για εγκατάσταση ανεμογεννητριών,
χωρίς να υπολογίζονται χρήσεις γης.
Η
ανησυχία των κατοίκων πηγάζει από το
γεγονός ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο
(νόμος Μπιρμπίλη) δίνει τη δυνατότητα
σε οποιονδήποτε επενδυτή να επιλέξει
το χώρο που τον ικανοποιεί, δημόσιο,
δημοτικό ή ιδιωτικό, και να τον μισθώσει
αναγκαστικά, με ιδιαίτερα χαμηλό μάλιστα
τίμημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν,
σε αρκετά σημεία όπου σχεδιάζεται να
εγκατασταθούν οι ογκώδεις μονάδες,
υπάρχουν ήδη κτηνοτροφικές μονάδες.
Οι
κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους τονίζουν
ότι έπρεπε να γίνουν επενδύσεις, στο
βαθμό που θα εξυπηρετούσαν την ενεργειακή
επάρκεια της Κρήτης, χωρίς καλωδιακή
διασύνδεση, και φυσικά με βάση ένα
χωροταξικό σχεδιασμό και το αριστοτέλειο
"μέτρο". Προτάσσουν την προστασία
του περιβάλλοντος και του φυσικού
κάλλους και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα
διαφύλαξης των προστατευόμενων
περιοχών."Ούτε
η δημοτική αρχή ξέρει"
Ο
δήμαρχος Μαλεβιζίου αφού καταρχήν τους
ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει
πλήρη ενημέρωση για το θέμα, τους έδωσε
όσες διευκρινίσεις μπορούσε σχετικά
με το νομοθετικό πλαίσιο, πλαίσιο που
χαρακτήρισε «αποικιοκρατικό». Τους
ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου
βρίσκεται δίπλα τους και δεν πρόκειται
να ανεχθεί σε καμία περίπτωση την
αναγκαστική μίσθωση οποιουδήποτε χώρου,
εάν δεν πληρούνται στο ακέραιο οι
ανάλογοι περιβαλλοντικοί όροι, εάν δεν
διασφαλίζεται στο μέγιστο η λειτουργική
και αισθητική προστασία της κάθε
περιοχής, και εάν δεν είναι προς το
γενικότερο συμφέρον του δήμου Μαλεβιζίου
και των κατοίκων του.
Στο
Βραχάσι
Την
αντίθεση τους στην χωροθέτηση και
αδειοδότηση εγκατάστασης βιομηχανικών
ΑΠΕ στην περιοχή τους εκφράζουν όμως
οι κάτοικοι του Βραχασίου, οι οποίοι
συγκάλεσαν έκτακτη γενική συνέλευση
για το θέμα. Μάλιστα αποφάσισαν να
συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα ώστε να
αποτρέψουν την εγκατάσταση των
συγκεκριμένων μονάδων. Όπως επισημαίνουν
σε σχετική ανακοίνωση τους “εμβρόντητοι
διαπιστώνουμε ότι χωρίς κανείς από τους
τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς να
γνωρίζει τίποτα, έχουν δοθεί άδειες
παραγωγής για ένα σταθμό με 13
ανεμογεννήτριες, ενώ υπάρχει αίτηση
άδειας και για άλλες 9 ανεμογεννήτριες.
Και όλα αυτά σε μια περιοχή προστατευόμενη
ως ζώνη ειδικής προστασίας του δικτύου
ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 και σε δύο σημεία κηρυγμένα
ως καταφύγια άγριας ζωής.
65
ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια
(Μάρτιος
2012)
Ξεσηκωμός
στην πόλη του Λουτρακίου και ευρύτερα
στο Δήμο για την δημιουργία μονάδας
παραγωγής βιομηχανικής ενέργειας η
οποία θα τοποθετήσει στα Γεράνεια 65
ανεμογεννήτριες! Ο Δήμος Λουτρακίου -
Αγίων Θεοδώρων και οι φορείς της περιοχής
συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό κέντρο
Λουτρακίου προκειμένου να ενημερωθούν
για τις ενέργειες της ΡΑΕ και την έγκριση
της προς την τοποθέτηση αυτή.
Κάτοικος
της περιοχής περιγράφει με απλά λόγια
την πραγματικότητα:
"Γελοία
έχει καταντήσει η "Ανάπτυξη" με
ανεμογεννήτριες! Παραχωρούνται τα πάντα
σχεδόν τσάμπα στις εταιρίες, αποδίδουν(;)
τέλος πολύ μικρό στον Δήμο και πληρώνονται
την κιλοβατώρα παραπάνω από την τιμή
που εισπράττει η ΔΕΗ!!! κοινώς το
Δημόσιο-πολίτης μπαίνει μέσα χοντρά
από τις ανεμογεννήτριες!"
απόσπασμα
από ανακοίνωση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ
ΠΑΡΚΑ
H
επιχειρούμενη εδώ και μια πενταετία
ανάπτυξη ενός βιομηχανικού μοντέλου
παραγωγής Αιολικής Ενέργειας, στα
καταπράσινα βουνά της χώρας μας,
κορυφώνεται με την πραγματοποίηση
φαραωνικών σχεδίων, σχεδόν στο σύνολο
της περιφέρειας. Το τεράστιο μέγεθος
των βιομηχανικών τύπου μονάδων παραγωγής
Αιολικής Ενέργειας, καθώς και οι
βοηθητικές του έργου υποδομές, δρόμοι
μεγάλου πλάτους για τη διακίνηση βαρύ
τύπου οχημάτων, τα δίκτυα και πυλώνες
υπερυψηλής τάσης για τη μεταφορά του
παραγόμενου ρεύματος με τους απαραίτητους
υποσταθμούς, μας προϊδεάζουν για τη
βιβλική καταστροφή ενός ακόμα ορεινού
οικοσυστήματος, μοναδικού και για την
ιδιαιτερότητά του να φιλοξενεί τις
πλουσιότατες πηγές του ιαματικού και
πόσιμου νερού της περιοχής του Λουτρακίου.
Επίλογος
Η
ΜΠΕ σαφώς αποτελεί ένα επιστημονικό
κείμενο που συντάσσεται από ειδικούς
επιστήμονες. Χρησιμοποιείται επιστημονική
ορολογία και παρατίθενται περιβαλλοντικά
και τεχνικά στοιχεία. Παρόλα αυτά όμως
απευθύνεται σε ολόκληρη την τοπική
κοινωνία στο χώρο της οποίας πρόκειται
να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο
έργο ή δραστηριότητα. Για αυτό το λόγο
η κοινωνία έχει το δικαίωμα και την
υποχρέωση να την αναγνώσει, να πάρει
θέση και να γνωμοδοτήσει εάν το κρίνει
σκόπιμο. Και φυσικά η γνώμη της και η
βούληση της πρέπει να ληφθεί υπόψη στο
στάδιο της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.
Κάτι τέτοιο προβλέπεται και νομικά.
Αυτό συμβαίνει γιατί η τοπική κοινωνία
θα είναι αυτή που θα ζήσει με τις
παρενέργειες και τις συνέπειες από την
υλοποίηση και την λειτουργία του κάθε
έργου ή της δραστηριότητας και θα
επηρεάσει τις συνήθειες, την καθημερινότητα
ακόμα και την ποιότητα ζωής της. Δεν
είναι δυνατόν να αποφασίζουν για εμάς
χωρίς εμάς.
Το
περιβάλλον είναι έννοια σύνθετη και
περιλαμβάνει τα πάντα. Είναι φυσικό και
ανθρωπογενές, αφορά τα ήθη και τα έθιμα
μας, την ιστορική και πολιτιστική μας
κληρονομιά. Λόγω αυτού δεν αφορά τους
λίγους και τους γνώστες. Αφόρα όλους
μας και όλοι πρέπει να ενεργοποιηθούμε.
Το Δ.Σ, οι παρατάξεις του, τα κόμματα,
οι φορείς, τα πολιτιστικά - οικολογικά
- αθλητικά σωματεία, ο πνευματικός
κόσμος, ο απλός κόσμος, οι εργαζόμενοι,
οι νέοι , οι μαθητές, το σχολειό, οι
αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και ο καθένας
από εμάς. Η εμπειρία και η γνώμη όλων
έχει την αξία και τη σημασία της.
Έτσι
όλοι μαζί πρέπει να εναντιωθούμε σε ένα
έργο που αλλάζει το χαρακτήρα του νησιού
μας μετατρέποντας το σε εργοστάσιο
παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με
στόχο την κερδοφορία του ιδιωτικού
κεφαλαίου. Είναι
λοιπόν προφανές ότι στόχος δεν είναι η
κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Χίου
αλλά η πώληση ρεύματος στην Ηπειρωτική
Ελλάδα με δημιουργία ενός έργου πέραν
της φέρουσας ικανότητας του νησιού και
πέρα των αναγκών του. Ένα έργο χωρίς
ουσιαστικό περιβαλλοντικό όφελος πάρα
μόνο με σημαντικές περιβαλλοντικές
επιπτώσεις. Γίνεται λοιπόν η Χίος θυσία,
στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους.
Τα 7 Αιολικά Πάρκα που προτείνονται
σήμερα θα πολλαπλασιαστούν εάν "ανοίξει
η όρεξη" των εταιρειών αυτών, εάν
πετύχουν την υλοποίηση αυτού του
εγχειρήματος. Τα αρχικά τους σχέδια
άλλωστε μιλούσαν για πάνω από 160
ανεμογεννήτριες.
Είμαστε
υπέρ της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών
ενέργειας αλλά με συνετό κεντρικό αλλά
και τοπικό σχεδιασμό και με ταυτόχρονη
όμως εξοικονόμηση ενέργειας. Η ενέργεια
είναι ένα κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν
κερδοφορίας. Δεν θα υπερφορτώσουμε ένα
όχημα για να σηκώσει βάρη που δεν αντέχει.