Κόκκινο ποτάμι ενάντια στην εμπλοκή στους πολέμους

Κόκκινο ποτάμι ενάντια στην εμπλοκή στους πολέμους
Μήνυμα λαϊκής αντεπίθεσης

Χίος: Αντϊμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό μήνυμα


Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο «περί ευθύνης Υπουργών»

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 ·

Τόσο το σχέδιο νόμου «περί Ευθύνης Υπουργών» της κυβέρνησης όσο και οι προτάσεις της ΝΔ για τον έλεγχο του πόθεν έσχες όσων έχουν διατελέσει υπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν επικοινωνιακό - δημαγωγικό χαρακτήρα αφού τα όποια μέτρα προτείνουν δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα:
Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τον νόμο «περί Ευθύνης Υπουργών» σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τα δύο βασικά εμπόδια   για την δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων.
- Η καθιέρωση   της κοινής παραγραφής, ώστε να ισχύει και για τους υπουργούς αυτό που ισχύει για όλους τους πολίτες  από μόνη της δεν επιλύει  το πρόβλημα,  αφού παραμένουν τα στενά, ασφυκτικά περιθώρια της  αποσβεστικής προθεσμίας που είναι και η καταληκτική ημερομηνία  για την άσκηση της δίωξης. Αυτό είναι η «δεύτερη σύνοδος της  βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά  από την τέλεση του αδικήματος».  Επομένως κατ’ αυτόν τον τρόπο, στην πράξη,  ακυρώνεται η καθιέρωση της κοινής παραγραφής.
- Τόσο η συγκρότηση επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση όσο και η λήψη απόφασης για την άσκηση ποινικής δίωξης είναι προνόμιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας αφού για την λήψη απόφασης απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών.
Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά επαναφέρει τις προτάσεις του για τις αλλαγές που χρειάζονται στον νόμο «περί Ευθύνης Υπουργών» ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια:
Καθιέρωση της κοινής παραγραφής όπως ισχύει για όλους τους πολίτες και απάλειψη του ασφυκτικού ορίου της αποσβεστικής προθεσμίας που οδηγεί από άλλον δρόμο στην ντε φάκτο παραγραφή.
Η λήψη απόφασης για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικής δίωξης δεν πρέπει να εξαρτάται από την θέληση της εκάστοτε πλειοψηφίας, όπως γίνεται σήμερα, αφού για την λήψη απόφασης απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών. Επομένως χωρίς την θέληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ούτε προκαταρκτική εξέταση γίνεται ούτε άσκηση ποινικής δίωξης.
Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει την θέση του ότι η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης πρέπει να καθίσταται υποχρεωτική εφόσον η σχετική πρόταση  συγκεντρώσει κατά την  ψηφοφορία έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών πχ 100 ακόμα και αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη.
    Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι έτσι ανατρέπεται η αρχή της πλειοψηφίας δεν ευσταθεί γιατί ο περιορισμένος αριθμός βουλευτών επιβάλλει την διενέργεια έρευνας και δεν αποφασίζει την  άσκηση της ποινικής δίωξης.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι εδώ πρέπει να σταματά η εμπλοκή της Βουλής. Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης να γίνεται όχι από την Βουλή αλλά από Δικαστικό Συμβούλιο και αυτό στην συνέχεια να αποφασίζει αν συντρέχουν προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο αφαιρείται και το άλλο σοβαρό εμπόδιο που εξαρτά την απόφαση για την άσκηση ποινικής δίωξης από την εκάστοτε  πλειοψηφία της Βουλής εφόσον και η απόφαση αυτή απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία, τουλάχιστον 151 βουλευτών.
Το ίδιο επικοινωνιακό – δημαγωγικό χαρακτήρα  έχουν και οι προτάσεις της ΝΔ για τον αναδρομικό έλεγχο του πόθεν έσχες των υπουργών, αφού τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ  αρνούνται να αποδεχθούν βασικά μέτρα για να μπορεί να γίνει ουσιαστικός  έλεγχος του πόθεν έσχες και που επανειλημμένα έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ:
- Την μετατροπή όλων των μετοχών των εταιριών, των τίτλων του δημοσίου και των άλλων « χρηματοοικονομικών προϊόντων από ανώνυμους σε ονομαστικούς μέχρι φυσικού προσώπου  ώστε να μπορεί να ασκηθεί έλεγχος,  τι κατέχει ο καθένας.
- Τον έλεγχο στην εισαγωγή και  εξαγωγή κεφαλαίων από την χώρα.
- Την κατάργηση του φορολογικού, του τραπεζικού, του εμπορικού και το επιχειρηματικού απορρήτου για να είναι δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων.
Χωρίς αυτά τα μέτρα κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει, αλλά τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ τα αρνούνται πεισματικά.
Τέλος για μια ακόμα φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επαναφέρει την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στην Βουλή για την κατάργηση της Βουλευτικής σύνταξης και καλεί όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν.

Αθήνα 12.4.2011                        Η Κ.Ο. του ΚΚΕ

Social Share

 
*/