Το ΚΕΘΕΑ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία επισκέφθηκε χθες κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της περιοδείας της στη Χίο, η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. Παράλληλα, χθες το απόγευμα, μίλησε σε σύσκεψη συζήτηση στην πλατεία Βουνακίου.
Στην επίσκεψή της στο ΚΕΘΕΑ, η Μ. Κομνηνάκα ενημερώθηκε για τα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο και εξέφρασε τη διαχρονική στήριξη του ΚΚΕ στο ΚΕΘΕΑ, τη στήριξή του στα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, ενάντια στη φιλοσοφία των υποκατάστατων και της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», που συντηρούν το πρόβλημα. Επιπλέον, ανέδειξε το κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων και την ανάγκη αντιμετώπισης των αιτιών του, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης που εντείνονται τα αδιέξοδα. Την ίδια ώρα που η ψήφιση του νομοσχεδίου για την κάνναβη προχωρά την επικίνδυνη «αθώωση» των ναρκωτικών στη συνείδηση κυρίως των νέων παιδιών, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι και το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να μην επαναφέρουν η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και η κυβέρνηση τον εσωτερικό κανονισμό στο ΚΕΘΕΑ, που αναγκάστηκαν να αποσύρουν κάτω και από την πίεση των αγώνων.
Κατά τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, υπήρξε επίσης ενδιαφέρον για τις θέσεις του Κόμματος για τη συνεπιμέλεια. Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η φροντίδα του παιδιού δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά ατομική - οικογενειακή υπόθεση και ευθύνη και σημείωσε πως αφορά και την ύπαρξη κοινωνικών δομών, αναφέροντας και τις επιπλέον αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στη λαϊκή οικογένεια το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τη διάλυση του οκταώρου. Επίσης, τόνισε την ανάγκη οι υπηρεσίες της κινητής μονάδας του ΚΕΘΕΑ να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, με πλήρη στελέχωση επιστημονικού μόνιμου προσωπικού που θα δίνει δυνατότητα να απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας.
Στη συνέχεια, η βουλευτής του Κόμματος επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου όπου ενημερώθηκε από τη διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων για τα προβλήματα που υπάρχουν και ειδικότερα την κτιριακή εγκατάσταση όπου αναγκάζονται πολλές φορές να συντηρούν με δικά τους έξοδα στα πλαίσια προβλημάτων που αφορούν στην ενοικίαση του κτιρίου, το ζήτημα των ελλείψεων στον στόλο, σε μέσα διάσωσης, αναρρίχησης, προστασίας και αντιπυρικής θωράκισης, προσωπικού (ακόμα και Δασολόγων και Δασονόμων), μπροστά στην αντιπυρική περίοδο αλλά και έλλειψης εκπαίδευσης. Τόνισαν ακόμα στη Μ. Κομνηνάκα το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν φτιάχνει πυροσβεστικά κλιμάκια στα Ψαρά, τις Οινούσσες και τη Βολισσό και δεν ενισχύει τους πυροσβεστικούς σταθμούς στα Καρδάμυλα (που έχουν επίσης κτιριακό πρόβλημα) και στα Αρμόλια. Έβαλαν ακόμα ζήτημα ένταξης στα βαρέα ανθυγιεινά και τόνισαν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι πάνω από 50 χρόνων. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν και οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που οδηγούν συχνά σε επικίνδυνες καταστάσεις όπως η έλλειψη συντήρησης καλωδίων σε δάση με συχνό κίνδυνο πυρκαγιώ
Το απόγευμα της Παρασκευής, σε σύσκεψη - συζήτηση στην πλατεία Βουνακίου, ανέλυσε πλευρές του νομοσχεδίου - εκτρώματος που φέρνει η κυβέρνηση για διάλυση του οκτάωρου, την επιβολή δεκάωρης δουλειάς με απλήρωτες υπερωρίες ενώ απάντησε στους μύθους της κυβέρνησης ότι θα ωφελήσει τους εργαζόμενους. Η βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε στις συνέπειες που θα υπάρξουν με τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας για τη λαϊκή οικογένεια, τη στιγμή που κάθε εργαζόμενος θα διαπραγματεύεται ατομικά το χρόνο εργασίας με τον εργοδότη του δουλεύοντας ήλιο με ήλιο. Τέλος, ανέφερε τις ευθύνες όλων διαχρονικά των κομμάτων από τον πρώτο νόμο για τη διευθέτηση του ΠΑΣΟΚ το 2011 μέχρι και τη διατήρηση και επέκτασή του από το ΣΥΡΙΖΑ, που τον εφάρμοσε στους υγειονομικούς με δωδεκάωρη συνεχόμενη δουλειά. Τόνισε την ανάγκη οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων για να μην επιστρέψουν 100 χρόνια πίσω.
Σημειώνεται πως σήμερα Σάββατο, στις 6 το απόγευμα η Μαρία Κομνηνάκα θα επισκεφθεί τη Συκιάδα και αύριο στις 11 π.μ. τη Λαγκάδα.