Γ. Πρωτούλης: Ντροπή η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Σε κλίμα αγωνιστικής συστράτευσης η εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης χθες

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019 ·


Σε κλίμα μάχης και συστράτευσης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, για τη στήριξη του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην οποία κάλεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου, την Τετάρτη 23/1/2018 στο Δημαρχείο Χίου.
Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε η Γραμματέας της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ Μαρίνα Κυριάκου δίνοντας το λόγο στον επικεφαλής με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, Σταύρο Τάσσο. Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμός από την υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐα Κυρίτση, και από το γνωστό συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, που απεύθυνε με τη σειρά του κάλεσμα συμπόρευσης με τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ. Τέλος ομιλία έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Χίου, Μάρκος Σκούφαλος.
Στο χαιρετισμό της η Αγλαΐα Κυρίτση είπε:
«Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι και κυρίως συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Χαιρετίζω κι εγώ την σημερινή μας εκδήλωση, μια εκδήλωση που σηματοδοτεί και με την δικιά μου συμμετοχή, την αναγκαιότητα συσπείρωσης και συμπόρευσης σ’ έναν αγώνα δυναμικής διεκδίκησης κι ελπίδας, με στόχο την ριζική ανατροπή των πολιτικών που έφεραν και φέρνουν νέα δεινά στο λαό.
Και τo λέω αυτό, κοιτάζοντάς σας στα μάτια, με πίστη στις δυνάμεις, τις ιδέες και το πρόγραμμά μας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τη Χίο.
Πριν τη σημερινή εκδήλωση προηγήθηκαν αντίστοιχες στην Ικαρία, τη Μυτιλήνη, τη Λήμνο και τη Σάμο. Χωρίς υπερβολή θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα πρώτα συμπεράσματά μου και την εικόνα που αποκόμισα.
Είδα, γνώρισα, μίλησα με ανθρώπους που βιώνουν τα προβλήματα του τόπου τους, με συντρόφους που είναι αποφασισμένοι να δώσουν πόρτα – πόρτα, καφενείο το καφενείο, χωριό το χωριό τη μάχη των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, τη μάχη των ευρωεκλογών και των βουλευτικών εκλογών, όποτε γίνουν....
Συνάντησα συντρόφους και συντρόφισσες που πιστοί σε αρχές και κατευθύνσεις, θα δώσουμε μαζί τη μάχη για να ενισχυθούν σημαντικά οι δυνάμεις τις Λαϊκής Συσπείρωσης, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και εν τέλει του ίδιου του λαού, ώστε από καλύτερες θέσεις να φρενάρει και να ανατρέψει τις πολιτικές που απομονώνουν και ερημώνουν εν προκειμένω τα νησιά μας και συνολικά τη χώρα και σπρώχνουν το λαό στη φτώχεια, τη μοιρολατρία και την αντίληψη ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Πριν αναφερθώ στην αποδοχή της πρόσκλησης για συστράτευση με τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, θα ήθελα να κάνω μερικές σύντομες, αλλά -κατά την εκτίμησή μου- εξαιρετικά σημαντικές επισημάνσεις.
Από το 2014, χρονιά κατά την οποία εκλέχτηκα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και για περίπου μια πενταετία, πιστή στις αρχές μου, ανέδειξα και πάλεψα εντός και εκτός Συμβουλίου για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες των νησιών μας.
Από θέση αρχών, ακόμα και για τους λίγους μήνες που υπήρξα βουλευτής, δεν στρογγύλεψα θέσεις, δεν ωραιοποίησα καταστάσεις και πολιτικές, δεν μίλησα ποτέ με «ναι μεν αλλά...».
Με ιδεολογική σαφήνεια και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στάθηκα απέναντι σε παραχαράξεις, λαθροχειρίες, φτιασιδώματα και επικοινωνιακές τακτικές.
Ως επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή,  έφερα και ανέδειξα στο Π.Σ. πολλά από τα θέματα που ταλαιπωρούν το λαό του Βορείου Αιγαίου και της Χίου.
Κατήγγειλα την περιφερειακή Αρχή, αλλά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την προωθούμενη πολιτική, η οποία , στα χνάρια των προκατόχων τους και υπό τις προσταγές της Ε.Ε. καταδικάζει το Βόρειο Αιγαίο στη φτώχεια, την απομόνωση και το περιθώριο.
Δεν θα κάνω απολογισμό της παρουσίας μου στο Π.Σ., αλλά στις μέρες των κούφιων λόγων, είναι σημαντικό πιστεύω, να υπηρετεί κάποιος, αρχές και ιδεολογίες και όχι σκοπιμότητες, ιδιοτέλειες και προσωπικά οφέλη.
Συντρόφισες/οι, φιλες και φίλοι
Σήμερα, βρισκόμαστε στη Χίο, ένα νησί του Βορείου Αιγαίου που βιώνει κι αυτό σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας των ακολουθούμενων πολιτικών, που έχουν μετατρέψει τη νησιωτικότητα από ευλογία σε κατάρα.
- πανάκριβα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, που έχουν κάνει τις μεταφορές απαγορευτικές για τους κατοίκους και τπυς επισκέπτες ,αφού  ακτοπλοΐα και αεροπλοία έχουν παραδοθεί στα μονοπώλια με το κέρδος αμείωτο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες
- προβλήματα στην Υγεία που ολοένα και εντείνονται, με όλο και μεγαλύτερες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, που αναγκάζουν τις λαϊκές οικογένειες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να δίνει καθημερινά ηρωικό αγώνα για να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες....
-- Με την κατάργηση του χαμηλότερου Φ.Π.Α. σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην των 4ων που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, μαρτυρά πως η υλοποίηση αυτού του μέτρου, του 3ου μνημονίου, θα φθάσει μέχρι το τέλος. Για τη Χίο, όπως και για τα άλλα νησιά που «σηκώνουν» το προσφυγικό, δίνονται μάλιστα παρατάσεις που μαρτυρούν και τον τελικό στόχο και το σκοπό τους, που είναι η ήδη αποφασισμένη αύξησή του.
- Κι ως τάχα αντιστάθμισμα φέρνουν το μεταφορικό ισοδύναμο, που είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών του Βορείου Αιγαίου, και γενικά των νησιωτών, αφού είναι τόσες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την εφαρμογή του στην πράξη, που στην ουσία είναι δώρο άδωρο... Εάν δε, υπάρχει χρέος στην εφορία, οι όποιες χρηματικές επιστροφές , συμψηφίζονται... Ενα μέτρο που θα μπορούσαμε κάλλιστα να το χαρακτηρίσουμε, ως ένα ακόμα εισπρακτικό του κράτους...
Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά επιμέρους θέματα, αλλά μέχρι τη μέρα των εκλογών, θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να αναφερθούμε στα επιμέρους και στα ειδικά ζητήματα, που αφορούν πιο συγκεκριμένα την περιφέρεια και το ρόλο της.
Κωδικά όμως, θα ήθελα να επισημάνω ότι όταν μιλάμε για το Βόρειο Αιγαίο, μιλάμε για μια περιφέρεια που βιώνει ένα τριπλό χτύπημα:
-Την εγκατάλειψη και την αποψίλωση υποδομών και ανθρώπων,
-Την ανατίναξη του πρωτογενούς τομέα
- την προσφυγική κρίση και τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με το επικίνδυνο δέσιμο της χώρας από τον Τσίπρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ευρύτερη περιοχή.
Το Βόρειο Αιγαίο δεν είναι μια ακόμα περιφέρεια όπως όλες οι υπόλοιπες. Είναι μια περιφέρεια, στην οποία συγκεντρώνεται ένα εξαιρετικά εκρηκτικό μίγμα, που απειλεί ευθέως την εθνική κυριαρχία και τα λαϊκά συμφέροντα.
Γι’ αυτό ακριβώς επισημαίνω ότι οι επικείμενες τοπικές εκλογές έχουν ιδιαίτερη πολιτική κρισιμότητα και σημασία.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες,
Από τον Καποδίστρια ως τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δήμοι και περιφέρειες μετατρέπονται στο μακρύ χέρι των εθελόδουλων κυβερνήσεων και των Βρυξελλών.
Μετατρέπονται σε ιμάντα μεταφοράς προς τα κάτω, των πλέον αντιλαϊκών πολιτικών, ενώ με την μεθοδική υπό-χρηματοδότηση και τα τεράστια κενά σε εργαζόμενους, χρησιμοποιούνται ως θερμοκήπια για το ξεπούλημα και την παραχώρηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στο κεφάλαιο.
Με δήμαρχους και περιφερειάρχες - και το τονίζω αυτό, έχοντας σχεδόν πέντε χρόνια εμπειρίας στο Π.Σ- να παίζουν κυριολεκτικά το ρόλο, υπηρετών της κυβέρνησης και πρωτοκολλητών έτοιμων αποφάσεων.
Χωρίς καμιά διάθεση και βούληση να πάνε κόντρα, να διεκδικήσουν, να υπηρετήσουν τις ανάγκες του λαού και κυρίως να οργανώσουν στο λαό σε μια κατεύθυνση διεκδίκησης, πίεσης και τελικά ανατροπών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουμε να παραδεχτούμε, ότι έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ικανή σε ένα πράγμα: Στην επικοινωνία, την προπαγάνδα, τον τακτικισμό και τη στρεψοδικία.
Με τον πιο προκλητικό τρόπο βαφτίζουν το ψάρι κρέας και κάνουν το άσπρο μαύρο.
Μιλούν δήθεν για ανθρωπισμό, αυτοί που μετέτρεψαν τα νησιά μας και η Χίος το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, σε αποθήκες ψυχών για χιλιάδες κατατρεγμένους εξαιτίας των πολέμων στους οποίους και η χώρα μας έμμεσα συμμετέχει.
Με το «ναι» Τσίπρα στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας έχουν γίνει τα νησιά μας τείχη προστασίας της… συμμάχου Ευρώπης και έχουν μετετραπεί σε ανοιχτές φυλακές, πυροδοτώντας –μεταξύ άλλων- επικίνδυνα φασιστικά ξεσπάσματα και εκκολάπτοντας με την ακολουθούμενη πολιτική το αυγό του φιδιού. Και αυτό που λέω δεν είναι θεωρητικό. Δυστυχώς ήδη γευόμαστε πώς ένας κόσμος παραπλανημένος στρέφεται σε λάθος κατεύθυνση;
Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες,
Με αυτά τα δεδομένα, σε αυτή την πολυσύνθετη συγκυρία, που μυρίζει όλο και περισσότερο ζόφο, με μια Βουλή, που παραπαίει, και τα παζάρια και οι συναλλαγές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, για να βγει όλη η βρόμικη δουλειά που της ανέθεσαν οι εντολείς του σάπιου πολιτικού συστήματος, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα που απηύθυνε ο γραμματέας του ΚΚΕ για συμπόρευση και συστράτευση, στην υπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.
Είναι κρίσιμο στις τοπικές, αλλά και στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν, τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ να ενισχυθούν.
Είναι κρίσιμο το προσκλητήριο συσπείρωσης και συμπόρευσης να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερους έντιμους αριστερούς. Γιατί την Αριστερά της προσφοράς και της θυσίας δεν την χαρίζουμε σε λαθροχείρες και τυχοδιώκτες.
Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της λαϊκής συσπείρωσης, δεν είναι απλά ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι καθοριστική ενίσχυση του ίδιου του λαού, να παλέψει από καλύτερες θέσεις για το μέλλον που του αξίζει».
Καλούς μας λοιπόν αγώνες και με τη νίκη».

Στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Μακριδάκης ανέφερε:

«Η επέλαση του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορύφωσή της παγκοσμίως. Αυτό έχει ως συνέπεια την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και των φυσικών πόρων, που καθίστανται πλέον αναλώσιμα γρανάζια και προϊόντα κατανάλωσης αντίστοιχα, για την λειτουργία μιας μηχανής ασύδοτου οικονομικού πλουτισμού των ολίγων, μέσω πολέμων, βίαιης φτωχοποίησης των λαών και καταστροφικής απομύζησης του οικοσυστήματος .
Στην Ελλάδα ζούμε αυτή την κορύφωση στο πετσί μας και οι πολιτικές που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και ο τρόπος με τον οποίον εφαρμόζονται, η απαξίωση δηλαδή της δημοκρατίας, η πολιτική αναξιοπρέπεια και ανηθικότητα που έχουν γίνει πλέον απροκάλυπτες, επηρεάζουν και διαμορφώνουν καταλυτικά την κοινωνία και την προσωπική ζωή μας, έχουν δε ως κορωνίδα των τρομακτικών συνεπειών τους την επανεμφάνιση και σταδιακή εγκαθίδρυση του ναζισμού, όπως συμβαίνει διεθνώς.
Κατά τη γνώμη μου, οι πολίτες που έχουν συναίσθηση του χρέους τους απέναντι στην ιστορία, στον άνθρωπο, στον πολιτισμό και στο φυσικό περιβάλλον, δεν έχουν πλέον κανένα περιθώριο πολιτικής αδράνειας και απουσίας, απεναντίας έχουν χρέος να υπερασπιστούν ενεργά και να διεκδικήσουν δυναμικά την κοινωνική συνύπαρξη και πολιτική, τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, την συνετή συλλογική διαχείριση των φυσικών πόρων και την ανάπτυξη με έργα μικρής κλίμακας και με σεβασμό στο φυσικό κεφάλαιο και στον υλικό και άυλο πολιτισμικό πλούτο που συνθέτουν την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε λαού και τόπου.
Η προσωπική μου εκτίμηση για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι ότι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της ΛΑΣ, που απαρτίζονται από συμπολίτες ενεργούς στους κοινωνικούς αγώνες και υποστηρίζονται από το μοναδικό άτεγκτο κοινοβουλευτικό κόμμα και επίσης μοναδικό πλέον ακρογωνιαίο λίθο της αριστεράς και της αντίστασης στον εκφασισμό και την πολιτική ευτέλεια στην Ελλάδα, το ΚΚΕ, είναι μονόδρομος».

Social Share

 
*/