Συζήτηση για το Bullying στα Σχολεία



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Συγκλονιστική εκδήλωση - αφιέρωμα στον Φώτη Αγγουλέ

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 ·












Ανεξίτηλη στη μνήμη θα μείνει η συγκλονιστική εκδήλωση για τα 60 χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ. που διοργάνωσαν η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, χθες, Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, ημέρα που συμπληρώθηκαν 60 χρόνια, από τότε που ο Φώτης Αγγουλές έφυγε από τη ζωή.

Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης, σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ομήρειο πνευματικό κέντρο Χίου με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από φορείς του νησιού, ανθρώπων από πολιτιστικούς φορείς, σωματεία, συνδικάτα, σχολεία, οι επισκέπτες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τόσο τις ομιλίες ενώ ενθουσίασε το εξαιρετικό πολιτιστικό μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα που ακολούθησε. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία συγγενών του Φώτη Αγγουλέ καθώς και απόγονων συναγωνιστών του.

Συμμετείχαν επίσης, αντιπροσωπεία της Περιφερειακής αρχής με επικεφαλής τον περιφερειάρχη καθώς και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Μεντρέκας και ο Κώστας Ρήγας, από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ η Μαριάνθη Λάζου και η επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης Β Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, προβλήθηκε βίντεο παραγωγής του 902.gr αφιερωμένο στο παράνομο τυπογραφείο του Φώτη Αγγουλέ (https://youtu.be/ORpN6rqAW4k?si=Q98ORhhwJ26vJQ2a). 

“Ζωντάνεψε” το έργο και  στάση ζωής του μεγάλου Χιώτη κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ με αναφορές και μαρτυρίες απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε, απέναντι στους συντρόφους του ακόμα και απέναντι στους βασανιστές του. Με την ποίησή του δείχνει με τρόπο διαχρονικό ένα ζωντανό παράδειγμα που αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για τους αγώνες στο σήμερα και το αύριο, παράδειγμα αντοχής που διαμηνύει “Μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή…”. Το έργο και η στάση ζωής του και ως μέλος του ΚΚΕ από το 1943, αποτελούν ανεκτίμητη συμβολή στον αγώνα για ένα άλλο κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Την πορεία της πολυκύμαντης ζωής του, τους αγώνες, τις διώξεις καθώς και το ιστορικό πλαίσιο που αυτά εκδηλώθηκαν περιέγραψαν με τις ομιλίες τους ο Βασίλης Μόσχος, μέλος του τμήματος ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας, ο Μάρκος Σκούφαλος, δάσκαλος, κοινωνιολόγος και ο Νίκος Χούλης, εκπαιδευτικός. Με ιδιαίτερα ευαίσθητο και εκφραστικό τρόπο απήγγειλαν ποιήματα του Φώτη Αγγουλέ, η γνωστή ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη και η Νάγια Νομικού. 

Επίκαιρος πάντα, ο Αγγουλές με την αλήθεια της ζωής και του έργου του, που όχι μόνο λάμπει αλλά και “σφάζει” όπως έλεγε ο Κωστής Παλαμάς, άφησε ανεξίτηλο το μήνυμα για να γίνει ο ίδιος ο λαός πρωταγωνιστής της ζωής του: 

«…ποιον περιμένετε να’ρθει; Ποιον καρτεράτε

Να σας σώσει

Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας

Με το μυαλό σας, με την πράξη

Αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας

Ποτέ της δεν θα αλλάξει»

Την εκδήλωση πλαισίωσε το μεράκι των μουσικών, οι εξαιρετικές ερμηνείες των μελοποιημένων  τραγουδιών από την ποίηση του Φώτη Αγγουλέ, και όχι μόνο. Το κοινό ενθουσίασε η ορχήστρα των Μαρκέλλου Πούπαλου, Σταμάτη Πούπαλου, Μανώλη Στάθη, Μαρίας Πούπαλου, του Σιδερή Χαλλιορή, του Γιάννη Τσατσαρώνη και του Μάνο Μισιρλή. Μαζί τους, σε μοναδικές εμηνείες τραγούδησε συγκινημένος κι ο Παντελής Θαλασσινός τραγούδια αφιερωμένα στο Φώτη και άλλα που έχει αγαπήσει το κοινό.

Μετά την εκδήλωση συνεχίστηκε το ενδιαφέρον με την παρουσία κόσμου στην έκθεση προς τιμή του Φώτη Αγγουλέ, που λειτουργεί δίπλα από την κεντρική μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Ομηρείου, συνεχίζοντας τις επισκέψεις που έχουν ξεκινήσει από τις 24 Μαρτίου, με αρχειακό υλικό έκθεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αφιερωμένη στον Φώτη Αγγουλέ και στους « συρματένιους » αγωνιστές. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο Ομήρειο, μέχρι τις 31 του Μάρτη και ανοικτή σε ατομικές και οργανωμένες επισκέψεις.


Social Share

Εκδηλωση φωτησ αγγουλες

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/