Συζήτηση για το Bullying στα Σχολεία



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Μεγάλη εκδήλωση τιμής στον Φώτη Αγγουλέ στα 60 χρόνια από το θάνατό του

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 ·

 


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ με την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (παράρτημα Χίου) μπροστά στη μεγάλη εκδήλωση-αφιέρωμα για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Φώτη Αγγουλέ. 

Τη συνέντευη άνοιξε ο Γιάννης Ζωφός από το παράρτημα Χίου παρουσιάζοντας τους ομιλητές. Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο γραμματέας της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ Λευτέρης Μπαρμπαγιάνης, όπου δίνοντας το περίγραμμα της εκδήλωσης τόνισε αυτή γίνεται με αφορμή τα 60 Χρόνια από το θάνατο του Φ. Αγγουλέ, την επέτειο της ημέρας θανάτου του, Τρίτη 26 Μάρτη στις 18:30 στο Ομήρειο.

Η εκδήλωση θα προβάλει τη ζωή του Φ. Αγγουλέ στα σύρματα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δηλαδή που δημιουργήθηκαν στις ερήμους των χώρων της Μέσης Ανατολής για να χτυπηθεί η αντιστασιακή δράση, εκεί που κλείστηκαν χιλιάδες αγωνιστές- κομμουνιστές του αντιστασιακού κινήματος του ΕΑΜ. Θα προβάλλει τη ζωή μέσα σε αυτά, τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι κομμουνιστές και αντιφασίστες αγωνιστές. 

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται ανέφερε ότι τιμάμε τον Φώτη Αγγουλέ "... σε μια περίοδο που μέσα στο λαό μας εκφράζονται αγωνιστικές διαθέσεις, ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, εκφράζεται προβληματισμός, συζήτηση, ενισχύεται η συμπόρευση στον αγώνα με το ΚΚΕ. Σε συνθήκες ανόδου των αγώνων, που τροφοδοτούνται από την όξυνση των προβλημάτων που αφορούν όλες τις πλευρές της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, τη μάχη της επιβίωσης απέναντι στην ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, τις εγκληματικές ελλείψεις στην Υγεία στο νησί μας, τις ελλείψεις στα σχολεία, τη μάχη για να μην αρπάξουν οι τράπεζες τα λαϊκά σπίτια".

Καταλήγοντας, είπε αρακτηριστικά ότι μέσα από την ποίησή του δίνει απάντηση για την αποφασιστική δράση του λαού με το ποίημά του:

 «Ποιον περιμένετε ναρθεί; Ποιον καρτερείτε να σας σώσει;

Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας

με το μυαλό σας, με την πράξη,

αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας,

ποτέ της δεν θ’ αλλάξει.

(«Αλλάξτε τη μοίρα σας»)»

Η εκδήλωση θα αποτελείται από ομιλίες, αφήγηση ποιημάτων και μουσικό αφιέρωμα. Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν οι:

Βασίλης Μόσχος, μέλος του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και Δόκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, με θέμα «Τα Σύρματα και η ταξική αναμέτρηση της εποχής.»

Μάρκος Σκούφαλος, Εκπαιδευτικός, στέλεχος του ΚΚΕ, με θέμα «Φώτης Αγγουλές, ο συρματένιος ποιητής.»

Και ο Νίκος Χούλης, με θέμα: «Οπτασίες στην έρημο».

Ποιήματα θα απαγγείλουν η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη και η Νάγια Νομικού.

Στο 2ο μέρος θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα, όπου θα περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα του Φώτη Αγγουλέ από τις συλλογές του Θωμά Μπακαλάκου, Πάνου Τζαβέλα και Παντελή Θαλασσινού, καθώς και τραγούδια της προσφυγιάς. Το μουσικό πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από δυο ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα αποτελείται από τον Παντελή Θαλασσινό, Μαρκέλο Πούπαλο, Σταμάτη Πούπαλο, Μανώλη Στάθη και Μαρία Πούπαλου. Και η 2 η ομάδα θα αποτελείται από τους Σιδερή Χαλλιορή, Γιάννη Τσατσαρώνη και Μάνο Μισιρλή.

Στη συνέχεια ο Γ. Αμπαζής, τόνισε την ανάγκη την εκδήλωση και την έκθεση να αγκαλιάσουν οι νέες γενιές στο νησί μας,  οι μαθητές, οι φοιτητές, περιγράφοντας σε αδρές γραμμές του σταθμούς της πολυκύμαντης ζωής του Φώτη Αγγουλέ ως πρόσφυγα, κυνηγημένου, φυλακισμένου, εξόριστου.

Τέλος αναφέρθηκε στην πλούσια έκθεση προς τιμή του που θα λειτουργεί στην είσοδο του Ομηρείου, χωρισμένη σε 2 μέρη. Το ένα αφιερωμένο στον Αγγουλέ και το 2ο αφιερωμένο στους Συρματένιους. Η έκθεση θα λειτουργεί την εβδομάδα 24-31 Μάρτη 2024 και θα είναι ανοικτή στο κοινό, σε οργανωμένες επισκέψεις με ανάλογη ιστορική ενημέρωση για τα εκθέματα. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα μεταφερθεί από το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ το χειροκίνητο τυπογραφείο της "Φουντάνας" που τύπωναν τα παράνομα έντυπα του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, ο Φώτης αγγουλες μαζί με το Μιχάλη Βαττάκη μέχρι να συλληφθούν.

Social Share

Εκδηλωση φωτησ αγγουλες

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/