Βροντερό και καθολικό «όχι» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που σαρώνει μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, είπαν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, καθώς και εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς, με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Σύνταγμα, κάνοντας πράξη την προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουν να ψηφιστεί στα μουλωχτά το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.
Το «παρών» στην συγκέντρωση έδωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Μαθητές και φοιτητές, μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους, με συνθήματα όπως «Τσίπρα - Γαβρόγλου, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά» και «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται» έστειλαν μήνυμα αντίστασης στο νομοσχέδιο που φτιάχνει ένα σχολείο που εξοντώνει και δεν μορφώνει, που υποβαθμίζει το πτυχίο και τα δικαιώματα των αποφοίτων.
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με μουσική συναυλία από το συγκρότημα Altera Vita, ενώ νωρίτερα την εκδήλωση έντυσε με μουσικές νότες και ο Γιώργος Σαρρής (δείτε βίντεο).
Οι διαδηλωτές έφτασαν νωρίτερα στην πλατεία Συντάγματος, με πορείες, από τις δύο μαζικές και δυναμικές προσυγκεντρώσεις:
Από τα Προπύλαια, έφτασαν με πορεία οι Φοιτητικοί Σύλλογοι όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και από ιδρύματα της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Στερεάς, πρωτοβάθμια Σωματεία Εκπαιδευτικών και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών.
Από την Παλιά Βουλή, όπου προσυγκεντρώθηκαν, έφτασαν Συνδικάτα και φορείς, όπως η ΑΣΓΜΕ, το Συνδικάτο ΟΤΑ, το ΣΕΤΗΠ και το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το ΣΕΗ, καθώς και Λαϊκές Επιτροπές.
Οι ομιλίες στη συγκέντρωση
Από το βήμα της κινητοποίησης, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, γονείς, μαθητές αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, καταδικάζοντας παράλληλα την επιλογή της κυβέρνησης να το φέρει για ψήφιση μέσα στις διακοπές του Πάσχα. Αναφέρθηκαν στις διατάξεις του που υλοποιούν την πολιτική που συνεχίζει και επεκτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που βρίσκεται στον αντίποδα των αναγκών που εκφράζουν μέσα από τους αγώνες και τα αιτήματά τους.
Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, από το βήμα της συγκέντρωσης ο Πέτρος Γκιώνης σημείωσε ότι: «Οι μαθητές έχουν αποφασίσει, έχουν καταψηφίσει ήδη το νομοσχέδιο. Η εκπαίδευση δεν είναι τζόγος και εμείς δεν θα αφήσουμε το μέλλον μας στην τύχη. Θα διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει. Δωρεάν Παιδεία για όλους, που θα μας εμπνέει να είμαστε δημιουργικοί και θα μας καθιστά χρήσιμους για την κοινωνία» (δείτε βίντεο).
«Σήμερα αποδεικνύουμε ότι υπάρχει ελπίδα στον αγώνα μας για να κατακτήσουμε τα δικαιώματα μας στις σπουδές, τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή!», σημείωσε νωρίτερα η Χρυσάνθη Κόκκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ στην ομιλία της υπογραμμίζοντας επίσης: «Αυτό δείχνουν τα μαχητικά αντανακλαστικά που έδειξαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, που μέσα σε μία βδομάδα πρωτοστάτησαν στην ενημέρωση, την αποκάλυψη, τη συζήτηση μέσα στα αμφιθέατρα με ανοιχτές συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών. Πρωτοστάτησαν για να οργανώσουν άμεσα την αγωνιστική απάντηση των φοιτητών με τη μαζική συμμετοχή τους σήμερα εδώ! (δείτε βίντεο).
Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου αναφέρθηκε στο άρθρο που όπως είπε έδινε τη χαριστική βολή στη μουσική εκπαίδευση και που αποσύρθηκε προσωρινά μπροστά στη γενικευμένη αντίδραση του κλάδου. Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο προχωράει η κατηγοριοποίηση στην εκπαίδευση, αποσυνδέεται το πτυχίο από το δικαίωμα στη δουλειά και η δεξιότητα υποκαθιστά τη γνώση (δείτε βίντεο).
Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλίας Πατίδης αφού αναφέρθηκε στα όσα φέρνει το νομοσχέδιο και στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, τόνισε: «Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε τον αγώνα, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές μας τον αγώνα για να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση, για μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, για μονιμοποίηση των αναπληρωτών, για αποσύνδεση του σχολείου από την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, για ένα σχολείο που θα υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας...» (δείτε βίντεο και παρακάτω ολόκληρη η ομιλία σε μορφή PDF).
«Είμαστε εδώ μαθητές, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων, και μαζικά τα εργατικά συνδικάτα δηλώνοντας ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από την κυβέρνηση - άλλωστε είχε καλούς δασκάλους τις προηγούμενες Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που όλοι - σαν τον κλέφτη έφερναν και φέρνουν με κλειστά σχολεία και σχολές πολυνομοσχέδια για την Παιδεία, νομίζοντας ότι έτσι θα μας αιφνιδιάσουν... η σημερινή κινητοποίηση δείχνει το αντίθετο ....».
Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής Στέλλα Βαλαβάνη, στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης. Όπως σημείωσε ανάμεσα σε άλλα, «οι μαθητές οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι γενικότερα, οι γονείς, που είμαστε όλοι εδώ δεν αιφνιδιαζόμαστε ...δεν "μασάμε πια" όπως λένε και τα παιδιά μας. Εχουμε πείρα πλέον», σημείωσε.
Πέρα από το περιεχόμενο των διατάξεων που αφορούν τα γενικά λύκεια, ιδιαίτερη αναφορά έκανε η ομιλήτρια στις διατάξεις για τα Πειραματικά σχολεία αλλά και στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τοποθέτηση προκάτ ακόμα και σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να «καλυφθούν» οι ανάγκες της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε βάρος και των νηπίων και των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων.
Κλείνοντας την ομιλία της τόνισε: «Σήμερα ξέρουμε, το δείχνει η ιστορία πως δεν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερη ζωή, καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, αν δεν αγωνιστούμε! Αυτό το μάθημα δίνουμε στα παιδιά μας με τα συνδικάτα σήμερα, κύριε Υπουργέ, και καλούμε όλους τους φορείς, τους συλλόγους, να συνεχίσουμε τη δράση, να μην περάσει στην πράξη το πολυνομοσχέδιο, να παλέψουμε για το σχολείο που έχουμε ανάγκη και που μπορούμε να έχουμε σήμερα στον 21ο αιώνα.»
Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις
Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σήμερα και σε άλλες πόλεις της χώρας:
Στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Στο Βόλο, με κινητοποίηση στην πλατεία Πανεπιστημίου.
Στη Λάρισα, με παράσταση διαμαρτυρίας, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Στην Καρδίτσα, με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.