Χίος, 22-4-2019
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Δ. ΧΙΟΥ
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Χίου, τόσο στο Δήμο Χίου, αλλά και στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και πανελλαδικά, στηρίζει μια ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου και της εποχής και όχι με βάση την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που στηρίζουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις με τις πρόθυμες σε αυτούς δημοτικές αρχές, που περιορίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα λειτουργήσουν ως πλασιέ των tour operators και του all inclusive τουρισμού, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό και στους εργαζόμενους.
Από αυτή τη θέση, στηρίζουμε το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας στις διακοπές και στον τουρισμό και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο. Μια τέτοια δυνατότητα να επισκέπτονται το νησί μας εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, απ’ όλη τη χώρα, όλους τους μήνες του χρόνου, θα είναι σε όφελος όλων όσων ζουν από τον τουρισμό στο νησί μας, σε αντίθεση με το μαζικό τουρισμό των τουριστικών πακέτων και των κρουαζιερόπλοιων, από τα οποία επωφελούνται ελάχιστοι.
Ταυτόχρονα στηρίζουμε τον τουρισμό για όλους εκείνους τους κατοίκους του εξωτερικού που έρχονται να δουν και να απολαύσουν τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά μας και να περιηγηθούν στα μνημεία μας, γενόμενοι οι ίδιοι πρεσβευτές του νησιού μας.
Είμαστε υπέρ της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις και στο μέτρο ανθρώπου και φύσης. Αυτές τις μέρες στο νησί, για να φέρουμε ένα παράδειγμα, στη Βολισσό, είναι σε εξέλιξη πεζοπορικός και λογοτεχνικός τουρισμός. Περίπου 50 άνθρωποι θα μείνουν εκεί, 150 διανυκτερεύσεις και ό,τι άλλο σημαίνει για την τοπική οικονομία. Εδώ η δημοτική αρχή συνεπικουρούμενη από όλους τρέχει να πληρώνει διαφημίσεις στην Ολλανδία-15000 ευρώ- για να φέρουν, αν φέρουν, τουρίστες σε συγκεκριμένη αλυσίδα ξενοδοχείων.
Θεωρούμε βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού:
· Τη μείωση των τιμών στα αεροπορικά και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όχι μόνο των επιβατών, αλλά και των αυτοκινήτων και των μεταφορών εμπορευμάτων. Την καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού όλο το χρόνο, με την κεντρική Ελλάδα και τα άλλα νησιά, την επαναφορά της σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη, επίσης όλο το χρόνο. Τη δρομολόγηση σύγχρονων πλοίων σε όλες τις γραμμές. Στοχεύουμε στο Δημόσιο Φορέα Συγκοινωνιών.
· Την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος του νησιού με την αποπεράτωση του φράγματος, της «Κόρης Γεφύρι» και κατασκευή μικρών φραγμάτων μετά από σχετικές μελέτες, με στόχο την επάρκεια σε πόσιμο νερό για όλους τους κατοίκους του νησιού αλλά και για τους επισκέπτες καθώς και την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στις περιοχές που χρειάζεται, π.χ. Βολισσός.
· Τη στελέχωση του νοσοκομείου του νησιού μας με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ώστε να αισθάνονται ασφάλεια όχι μόνο οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού.
· Τις επισκευές και διάνοιξη δρόμων που οδηγούν σε παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους - καθαρές θάλασσες και παραλίες.
· Την επέκταση του κοινωνικού τουρισμού σε περισσότερες κατηγορίες λαϊκών οικογενειών. Την κρατική χρηματοδότηση των σχολικών μορφωτικών εκδρομών. Τις κρατικές και δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις.
· Τη δημιουργία υποδομών οργανωμένου κάμπινγκ από το Δήμο, όπως είναι αυτό στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου στη Συκιάδα.
· Την αξιοποίηση από το Δήμο των ιαματικών λουτρών στα Αγιάσματα, με τρόπο που αυτές να είναι προσιτές σε όλους τους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες, αντί να τα έχει αφήσει όλα σε μία ΚΟΙΝΣΕΠ.
· Την αναβάθμιση του λιμανιού της Χίου με σύγχρονες εγκαταστάσεις του Τελωνείου που έχει τα χάλια του, την ενεργοποίηση του λιμανιού των Μεστών. Ενώ ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παράδοσή του στους ιδιώτες, αφού πληρώνεται από τη φορολογία του λαού. Νέους ιδιόκτητους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων στην πόλη της Χίου όπου δημιουργείται το αδιαχώρητο τους καλοκαιρινούς μήνες.
· Την πύκνωση των γραμμών της αστικής συγκοινωνίας που συνδέει τη Χίο με τα χωριά, αλλά και τους παραλιακούς οικισμούς τους καλοκαιρινούς μήνες. Τη σύνδεση με λεωφορείο της Χίου με το αεροδρόμιο. Τη συνεργασία με τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ ώστε να αναδιοργανώσουν τα δρομολόγιά τους με επιστημονικό τρόπο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες.
· Τις υποδομές για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους, σε όλες τις υπηρεσίες και όλες τις παραλίες.
· Τη λειτουργία δημοτικού τουριστικού γραφείου πληροφοριών στα λιμάνια του νησιού σε 24ωρη βάση - Λειτουργία υπηρεσίας ξενάγησης σε αρχαιολογικούς χώρους, μεσαιωνικά χωριά, ιδιαιτέρου κάλλους π.χ. Κάμπος της Χίου και περιοχές natura.
· Την αξιοποίηση του περιπατητικού και λογοτεχνικού τουρισμού σε κομβικά σημεία π.χ. στον άξονα Βολισσός-Χίος Βιβλιοθήκη Κοραή -Μαστιχοχώρια.
· Προβολή των τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους και τους ντόπιους παραγωγούς.
· Διεκδικούμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ και μάλιστα στο 50% σε όλα τα νησιά και στη Χίο και στις Οινούσες και στα Ψαρά.
Στηρίζουμε το Σωματείο των Εργαζομένων στο Δήμο στις διεκδικήσεις για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τον Οργανισμό του Δήμου και με κρατική χρηματοδότηση, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και το ζήτημα της καθαριότητας σε όλο το νησί.
Θέση μας είναι ότι η αξιοποίηση του τουρισμού δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος των μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα γενικότερα και στον επισιτισμό στο νησί. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε τα αιτήματα του ταξικού Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων του νησιού μας για τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στον τουρισμό, για κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με όλα τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούνται.
Θεωρούμε ότι η βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, όπως αυτή της πολυεθνικής "ΡΟΚΑΣ Iberdrola" που ετοιμάζεται να επαναφέρει η κυβέρνηση για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη Χίο, θα αποβεί σε βάρος του τουρισμού στο νησί μας. Η επένδυση αυτή, συνάντησε την αντίθεση αρκετών φορέων και των κατοίκων του νησιού όταν επιχειρήθηκε να γίνει το 2013-πλην της αντιπεριφέρειας Χίου και της τότε δημοτικής αρχής- και καλούμε όλους σε επαγρύπνηση ώστε να καταστήσουμε σαφή την απόφασή μας να μην αφήσουμε να υλοποιηθεί μια τέτοια καταστροφική για το νησί επένδυση.
Στην ίδια κατεύθυνση τασσόμαστε για πολλοστή φορά ενάντια σε ενεργειακές επενδύσεις τύπου καύσης τηγανέλαιων, στη Λαγκάδα και αλλού, γιατί δεν έχουν καμιά σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, αλλά και με τη φυσιογνωμία του.-