Δ. Κουτσούμπας: Να ανέβει πολύ ψηλά το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που αμφισβητεί την ΕΕ



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

«Λαβωμένο» το AKP του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές - Μεγάλη επιτυχία για το ΚΚ Τουρκίας

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 ·

«Λαβωμένο» βγαίνει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν από τις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, καθώς παρά την εντατική προεκλογική εκστρατεία, με την ενεργό συμμετοχή του Τούρκου προέδρου, οι υποψήφιοι του ΑΚΡ χάνουν τουλάχιστον σε δύο από τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας.
Στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων, εκλέγεται ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μανσούρ Γιαβάς με 50,3% έναντι 47,45% του Μεχμέτ Οζχασεκί του ΑΚΡ.
Στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς και νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ του CHP με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί του ΑΚΡ.
Αντίθετα στην Κωνσταντινούπολη το θρίλερ συνεχιζόταν μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, με τους δύο αντιπάλους να διεκδικούν τη νίκη. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, δήλωσε ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του.
Λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000 ψήφους.
Ανεξάρτητα πάντως μετά την τελική έκβαση στην Κωνσταντινούπολη, τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές δείχνουν ότι η Λαϊκή Συμμαχία του ΑΚΡ του Ρ. Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης(ΜΗΡ) των «Γκρίζων Λύκων» του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, διατηρεί τις εκλογικές της δυνάμεις, συγκεντρώνοντας συνολικό ποσοστό 51,81% έναντι 37,61% της Εθνικής Συμμαχίας του CHP και του Καλού Κόμματος (ΙΡ) της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.
Σημαντική επιτυχία από το KK Τουρκίας
Σημαντική επιτυχία κατέγραψε στις χθεσινές εκλογές το KK Τουρκίας TKP, εκλέγοντας στην πόλη Ντερσίμ της επαρχίας Τουντσελί, τον πρώτο κομμουνιστή δήμαρχο στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος του TKP, Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, φέρεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων με 32,61%, αφήνοντας πίσω τους υποψηφίους των αστικών κομμάτων.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο κομμουνιστής δήμαρχος σημείωσε ότι θα επιδιώξει να ασκήσει τη διοίκηση του δήμου μαζί με το λαό. Ευχαρίστησε όλους τους ψηφοφόρους και όσους τον πίστεψαν και στήριξαν την καμπάνια του, προσθέτοντας: «Θα δείξουμε σε όλη τη χώρα πως ένα σοσιαλιστικό μοντέλο είναι εφικτό».

Social Share

 
*/