Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους


Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Στη μάχη του απεργιακού αγώνα για τις 14/11

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 ·

Στη μάχη για να δώσει η επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη (14 Νοέμβρη για το Δημόσιο), με τη μαζικότητά της και το περιεχόμενό της, απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας αλλά και στην υπονομευτική τακτική του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ρίχνονται εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.
«Όλοι στον απεργιακό αγώνα», με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - όχι τα κέρδη των λίγων», είναι το κεντρικό σύνθημα. Στη Χίο τον τόνο έδωσε το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ όπου καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στον Οίκο Χίου Διδασκάλου στις 10πμ.  "Το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ  , καλεί το σύνολο των σωματείων της δύναμης της  να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις για να δυναμώσει και να επεκταθεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες το απεργιακό κλίμα στις 14 Νοέμβρη απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Να μπουν στη μάχη όλα τα Διοικητικά Συμβούλια, να οργανώσουν την προετοιμασία της απεργίας, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το ΝΤ Χίου συνεχίζει: Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 και η επίτευξη νέων "ματωμένων" πρωτογενών πλεονασμάτων, προβλέπει για μία ακόμα φορά γονάτισμα του λαού και παράλληλα σημαντική μείωση των φόρων για τους έχοντες και κατέχοντες. Αποτυπώνεται στην πράξη η πραγματική έννοια της "κανονικότητας" και της "ανάπτυξης" που αναφέρει η κυβέρνηση. Ανάπτυξη με νέα κέρδη για τους λίγους και  εργασιακά κάτεργα, χωρίς δικαιώματα για εμάς .
Τα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ελέω προεκλογικής περιόδου, δεν αλλάζουν τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού που στενάζει από το διαρκές χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα και τους φόρους. Κανένας από τους 700 περίπου μνημονιακούς νόμους δεν πρόκειται να καταργηθεί καθώς έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επιτήρηση και δημοσιονομικά μέτρα έως το 2060!
Ήρθε η ώρα να βγούμε εμείς στο προσκήνιο!
Να δώσουμε με ενότητα ενιαίο και συντονισμένο αγώνα. Να μην δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή. Να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ. Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεών τους από την έναρξη της κρίσης, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας. "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Όχι τα κέρδη των λίγων".
Κανείς να μην πιστέψει τα ψέματα και τις απάτες της κυβέρνησης που  προσπαθεί να κάνει τη νύχτα μέρα! Διαλαλεί πως θα αυξήσει τον κατώτερο μισθό αλλά η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο , τα οποία ξεχνούν το έγκλημα για να ψαρέψουν ψήφους, καταψήφισαν για μια ακόμα φορά την πρόταση των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751€!
Ακούμε ξανά από τη κυβέρνηση την αξιωματική αντιπολίτευση και τα δεκανίκια τους τα κριτήρια για την "παραγωγικότητα", την "ανταγωνιστικότητα", την "καινοτομία», την «ανάπτυξη» δηλαδή όλα εκείνα που στο όνομά τους μας έχουν διαλύσει τη ζωή για να κερδίζουν οι επιχειρηματίες , δανειστές και λοιπές «αγορές».
Η συνάντηση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Τσακαλώτο αποδείχτηκε αδειανό πουκάμισο και έτσι θα παραμένει αν δεν οργανώσουμε τον αγώνα μας από τα κάτω.
1. Για τα Β.Α.Ε. και επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας  δήλωσε ότι το συνολικό ποσό του Προϋπολογισμού για το επίδομα δε θα μειωθεί. Θα περικοπεί όμως από κάποιες κατηγορίες και θα δοθεί σε άλλες, χωρίς να τις προσδιορίσει. Μοίρασμα της φτώχειας μας δηλαδή.
2. Για τον 13ο και 14ο μισθό - Αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου, απέκλεισε εντελώς κάθε αύξηση στους μισθούς, καθώς και την επαναφορά των επιδομάτων, λόγω μη ύπαρξης χρημάτων. Δε θα ξεπαγώσει η διετία '16 - '17 την ώρα που 5% μόνο είναι οι φορολογία των επιχειρηματιών και 4 δις κάθε χρόνο δίνουμε στο ΝΑΤΟ.
3. Για το Συνταξιοδοτικό Δ.Υ.  δήλωσε πως οι περικοπές που γίνονται για τους νέους ασφαλισμένους από 13-05-16 θα συνεχίσουν. Αυτό που η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα είναι η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς των παλιών ασφαλισμένων και το δούλεμα καλά κρατεί.
4. Για το Αφορολόγητο: «Η μείωση του αφορολόγητου από τα 8.500 στα 5.500 Ευρώ είναι μέτρο ψηφισμένο μεν και θα ισχύσει από 01-01-20, αλλά θα γίνει διαπραγμάτευση ως τότε με την Τρόικα, για να μη μειωθεί. Κατά τα άλλα μεταμνημονιακή εποχή.
5. Προσλήψεις στο Δημόσιο: Θεωρεί σημαντική επιτυχία το 1:1 (μία πρόσληψη ανά μία αποχώρηση) και επανέλαβε ότι το 2019 θα γίνουν 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και 3.000 στο Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Για τις λοιπές 10.000 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν στην Παιδεία, για το '20 και '21, δήλωσε πως δεν μπορεί να τις νομοθετήσει, ενώ ο Γαβρόγλου έλεγε θα προνομοθετήσει.
6. Επιτόκια στεγαστικών δανείων: Θα συζητήσει σύντομα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το θέμα  και ζήσε Μάη μου …
Από όλα τα παραπάνω είναι μεγάλη πρόκληση η συνεχιζόμενη κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους απόμαχους της δουλειάς για τη "μη περικοπή των συντάξεων" και το "τέλος των μνημονίων". Έφεραν σε σύνολο 21 μειώσεις στις συντάξεις, πρόσθεσαν και άλλες πάνω στις προηγούμενες. Κλιμακώνεται η επίθεση κυβέρνησης, τραπεζών και μηχανισμών του  κράτους ενάντια στη λαϊκή κατοικία και τα χρεωμένα νοικοκυριά, με μπαράζ πλειστηριασμών, χαρατσιών και φοροληστείας αλλά και με βιομηχανία διώξεων σε όσους αντιστέκονται. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει στήσει τον τελευταίο χρόνο βιομηχανία διώξεων καθιστώντας "ιδιώνυμο" αδίκημα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. 
Διεκδικούμε:
  1. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με κάλυψη όλων των απωλειών. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  2. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.
  3. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων.
  4. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς Λαϊκής κατανάλωσης.
  5. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.
  6. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.
  7. Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη (άρθρο 24Α Ν. 4396/2016) για την αξιολόγηση και όλων των προηγούμενων νόμων. Συνέχιση της απεργίας – αποχής. Όχι στην αξιολόγηση της κατηγοριοποίησης και των απολύσεων.
  8. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
  9. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
  10. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Θα καταργήσουμε στην πράξη την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας.
  11. Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.
  12. Να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά  και να καταργηθεί στα είδη λαϊκή κατανάλωσης.
  13. Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, αλλά και ο ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση και να στηριχτούν οικονομικά όσοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους
  14. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spots» ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.
  15. Καμιά εμπλοκή στους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες."
Στο κάλεσμα έως τώρα έχει ανταποκριθεί ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου ο οποίος καλεί σε συγκέντρωση στην Είσοδο της Απλωταριάς στις 10πμ.
Εν τω μεταξύ, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7/11 στην Αθήνα για να συζητηθεί η οργάνωση της απεργίας, την οποία αναγκάστηκε να κηρύξει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τις 28 Νοέμβρη, αφού είχαν ήδη παρθεί απεργιακές αποφάσεις από 27 δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και 237 πρωτοβάθμια σωματεία.
Μαζί με την ανάγκη να μπουν ακόμα περισσότερες δυνάμεις στη μάχη, να αποκαλυφθεί πλατιά ο υπονομευτικός ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, στη χτεσινή σύσκεψη τονίστηκε επίσης η ανάγκη να ενταθούν αντίστοιχα οι προσπάθειες για την επιτυχία της απεργίας των εργαζομένων στο Δημόσιο στις 14 Νοέμβρη.
Υπογραμμίστηκε επίσης ότι την ίδια μέρα, στις 14 Νοέμβρη, σε κλάδους όπου υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως προκύπτει μέχρι τώρα για τις Κατασκευές, θα οργανωθούν κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, ως βήμα που θα συμβάλει στην επιτυχία και της πανελλαδικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη.
Εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός εν δράση!

Στην αντίπερα όχθη, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού «απογειώνουν» την υπονόμευση των αγώνων σε νέα επίπεδα, με μια στάση που τους αφήνει από παντού έκθετους στους εργαζόμενους της χώρας.
Αφού δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση απεργίας, όπως επιχείρησαν αρχικά, παίζουν πλέον και πάλι «τα ρέστα τους» για να βάλουν εμπόδια στο ενιαίο απεργιακό μέτωπο που διαμορφώθηκε ήδη στην πράξη κόντρα στην απεργοσπαστική τους τακτική.
Χαρακτηριστικά, οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις του εργατοπατερισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ):
-- Στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, όταν δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα είχαν ήδη πάρει αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη, απέρριψαν συνολικά την πρόταση για απεργία.
-- Στη συνέχεια, στις συνεδριάσεις της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, καθώς το απεργιακό μέτωπο για τις 8 Νοέμβρη είχε ήδη δυναμώσει, ψήφισαν τελικά απεργία για τις 14 Νοέμβρη...
-- Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 1/11, καθώς ήδη όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις δούλευαν ενιαία για τις 14 Νοέμβρη, οι ίδιες και πάλι δυνάμεις που είχαν προτείνει αυτήν την ημερομηνία, αποφάσισαν τώρα πανεργατική απεργία σε άλλη ημερομηνία, στις 28 Νοέμβρη!
Το «παιχνίδι της κολοκυθιάς» με τις ημερομηνίες που παίζουν από κοινού αυτές οι δυνάμεις δεν είναι βέβαια τυχαίο: Πρόκειται για επεξεργασμένη τακτική για την υπονόμευση των αγώνων, σε άμεση σύνδεση με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας.
Είναι σαφές ότι η επιτυχία της απεργίας βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων, ενώ σημαντικό στοιχείο για τη διασφάλισή της θα είναι να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε κλάδο και κάθε χώρο δουλειάς η πείρα από όλη αυτήν την αντιπαράθεση, για να γίνονται κοινό κτήμα των εργαζομένων τα χρήσιμα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν, για να συνειδητοποιείται ακόμα πιο πλατιά η ανάγκη να ξεμπερδεύουμε με τους ανθρώπους της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των κομμάτων της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Social Share

Αποκαλυψεις για τα Τέμπη

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/