Γ. Πρωτούλης: Ντροπή η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» το όνομα για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 ·

Το ρεπορτάζ από τον 902.gr.
«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι το όνομα που ξεκλειδώνει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ και συμφωνήθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του. Όπως είπε, «προκειμένου η Ελλάδα όχι μόνο να δεχθεί, αλλά και να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας, οι τελευταίοι συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων» και πρόσθεσε πως«συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή, στη γλώσσα μας, σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ανέφερε πως «το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμά τους» και ισχυρίστηκε ότι «επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».
Η συμφωνία, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφέρεται σε «μακεδονική γλώσσα» και για υπηκοότητα που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδόνας». Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «η Συμφωνία αναγνωρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των γειτόνων μας ως Μακεδονικής γλώσσας, με την πρόσθετη, όμως και σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, γεγονός που, όπως ρητά αναγνωρίζεται, τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό» και πως «η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι "Μακεδόνας" σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως "πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας"».
Είναι προφανές ότι οι προβλέψεις αυτές διατηρούν ζωντανό τον αλυτρωτισμό, ενώ με βάση αυτή τη συμφωνία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από το ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ και την έναρξη ενταξιακών διαδικασιών με την ΕΕ. Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «η Συμφωνία, αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για ένταξή της στον οργανισμό». Συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα, τέλος, θα κυρώσει τη μεταξύ μας Σύμβαση στο ελληνικό κοινοβούλιο, θέτοντάς την σε ισχύ, καθώς και το Πρωτόκολλο ένταξης των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα».
Εμμέσως πλην σαφώς, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα έχει άμεση σχέση με την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να καρπωθεί οφέλη στην περιοχή, μέσω της προώθησης των συμφερόντων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα «εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή» και πως «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια» για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα και όχι -όπως ισχυρίστηκε- για «τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών», που βομβάρδισε το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αποδεικνύοντας ότι είναι παράγοντας ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε σήμερα (12/6/2018) με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας - FYROM.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει «πράσινο φως» στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
Επεσήμανε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.
Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι με αυτή τη συμφωνία, παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί «Μακεδόνα πολίτη» και «Μακεδονικής γλώσσας».

Social Share

 
*/