Κάλεσμα Λαϊκής Συσπείρωσης

Κάλεσμα Λαϊκής Συσπείρωσης

Κουβέντα για το ΝΑΤΟ τα κόμματα του κεφαλαίου, ΚΚΕ: Η συμφωνία έχει την ευρωατλαντική σφραγίδαΚΚΕ: Το νομοσχέδιο για το άσυλο διαιωνίζει τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά.

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 ·

Αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ στην Βουλή που εξέφρασε η Διαμάντω Μανωλάκου, την οποία έκανε γνωστή η Τομεακή Επτροπή Χίου του ΚΚΕ και στη Χίο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: 

Το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής «Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις», το οποίο χειροτερεύει την υπάρχουσα απάνθρωπη κατάσταση για πρόσφυγες και μετανάστες.
Το νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής ενσωματώνει σχετικές οδηγίες της ΕΕ και διατηρεί το γεωγραφικό περιορισμό προσφύγων και μεταναστών. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η απόφαση για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής λαμβάνεται για λόγους «ταχείας επεξεργασίας» και «αποτελεσματικής παρακολούθησης» των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εάν κάποιος πρόσφυγας «παραβιάσει» το γεωγραφικό περιορισμό, δηλαδή μετακινηθεί από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, χάνει την παροχή στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης".

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν δίνει λύση, αλλά διαιωνίζει το διπλό εγκλωβισμό που υφίστανται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Όπως εξήγησε, αυτός ο διπλός εγκλωβισμός τους στα νησιά, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης και απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, την οποία η κυβέρνηση «συνεχίζει με πάθος την εφαρμογή της και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο». Επίσης, τόνισε πως αυτή η συμφωνία, που ήταν αποτέλεσμα ενός παζαριού ανάμεσα στην λυκοσυμμαχία και την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, έφερε ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητας στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε πως είναι «απάνθρωπο και βάρβαρο» το άρθρο που προβλέπει ότι εάν κάποιος πρόσφυγας «παραβιάσει» το γεωγραφικό περιορισμό χάνει την παροχή στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης. «Τον καταδικάζετε σαν το σκυλί στο αμπέλι», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση «καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων που έρχονται από τη φωτιά των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

Η βουλευτής του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι η νέα επικίνδυνη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, θα οδηγήσει σε αύξηση των προσφυγικών ροών. Πρόσθεσε πως είναι ντροπή να μην καταδικάζει η ελληνική κυβέρνηση τη δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ και να ενισχύει τις σχέσεις με ένα κράτος-τρομοκράτη που δολοφονεί γυναικόπαιδα.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΚΚΕ ζήτησε να υπάρξει άμεσα απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να εξεταστούν τα αιτήματά τους και στη συνέχεια να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν.

Να σταματήσει το δράμα του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, τόνισε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το άσυλο. Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για μεταφορά τους από τα νησιά σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα με προοπτική τη μετακίνησή τους με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους.
Αναφέρθηκε στο στυγερό έγκλημα του Ισραήλ με τις μαζικές δολοφονίες των Παλαιστινίων στη Γάζα και σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει σπάσει κάθε ρεκόρ υποκρισίας και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υιοθέτησε όλα τα προσχήματα του Ισραήλ και πως αυτό συνιστά ξετσιπωσιά. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τον ξεριζωμό ανθρώπων διότι με τις ευλογιές και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, με τη δίψα του εγχώριου κεφαλαίου για γεωστρατηγική αναβάθμιση, συμμετέχει ενεργότατα στο μακελειό, έχει κάνει τη χώρα ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση μπλέκει τη χώρα στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πως ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των λίγων και μετά το τυπικό τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο με την ενισχυμένη εποπτεία και την πλήρη εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων.
Αναφερόμενος στην επιδίωξη της κυβέρνησης για σπάσιμο της Β’ Αθηνών, έκανε λόγο για δήθεν μεταρρυθμίσεις που κρύβουν τα πραγματικά προβλήματα, χτυπούν τα μικρότερα κόμματα και διευκολύνουν υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κλονίζονται στη μεγάλη αρένα της Β’ Αθήνας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΣΩ MAIL

Για την αναθεωρηση του συνταγματοςΤελευταιες Ειδησεις - 902 Portal

Νέα του ΠΑΜΕ

 
*/