Συζήτηση για το Bullying στα Σχολεία



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Συλλαλητήριο για όλες τις χρήσεις...

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 ·

Με σαφώς μικρότερη συμμετοχή απ’ αυτή που ανακοίνωναν τις προηγούμενες μέρες οι διοργανωτές, ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα» και με αίτημα να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία που συζητιέται για την ΠΓΔΜ.
Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες έγινε μεγάλη κινητοποίηση από επίσημους και ανεπίσημους διοργανωτές, που έλεγαν ότι περίμεναν περισσότερο από ένα εκατομμύριο κόσμο στο συλλαλητήριο, ενώ μεγάλη προβολή έγινε και από συγκροτήματα του Τύπου. Σύμφωνα με την τροχαία, τα πούλμαν που μετέφεραν οργανωμένα διαδηλωτές από την επαρχία υπολογίζονται σε 280.
Μεγάλη κινητοποίηση για το συλλαλητήριο, που κορυφώθηκε το πρωί της Κυριακής, έκανε και η εκκλησία, κυρίως οι μητροπόλεις της Αττικής, ενώ κόσμος κινητοποιήθηκε οργανωμένα από τη ΝΔ και όσα κόμματα δήλωσαν ότι συμμετέχουν και στηρίζουν το συλλαλητήριο.
Ανιστόρητα συνθήματα που τροφοδοτούν επικίνδυνα τον εθνικισμό και το σωβινισμό, όπως «Η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική», «Η Μακεδονία είναι η ψυχή μας» και άλλα παρόμοια, έδωσαν τον τόνο, ενώ διάσπαρτες ανάμεσα στις ελληνικές ήταν και πολλές σημαίες του Βυζαντίου.
Οργανωμένη παρουσία είχαν και διάφορες ομάδες εφέδρων των ειδικών δυνάμεων, που τις προηγούμενες μέρες καλούσαν στο συλλαλητήριο. Επίσης, ομάδες της Χρυσής Αυγής (μια από αυτές έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος) και άλλων φασιστοειδών, που με σπρέι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους όπως «έξω οι ξένοι», βάζοντας ως υπογραφή το μαίανδρο της οργάνωσης.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των διοργανωτών.
«Οι Έλληνες σήμερα ενωμένοι δίνουν όλοι μαζί την απάντηση από το Σύνταγμα: η Μακεδονία είναι μία, ήταν είναι και θα είναι πάντα ελληνική», ανέφερε στην ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης. «Αν κάποια κυβέρνηση διανοηθεί να βάλει την υπογραφή της χώρας σε κάποια ονομασία απλή ή σύνθετη που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία" πρέπει να ρωτήσει πρώτα τον ελληνικό λαό», είπε. Επίσης, αναφέρθηκε στη χθεσινή επίθεση με μπογιές στο σπίτι του, επικρίνοντας την κυβέρνηση.
Στη συνέχει,α το λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου. «Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται το διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι' αυτόν το λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο "Μακεδονία" ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους», τόνισε.
Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, που επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο, ανέφερε πως η Ελλάδα «είναι εδώ» και λέει «όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους», υποστηρίζοντας πως «όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα».
Να σημειωθεί εξάλλου, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει τον εθνικιστικό χαρακτήρα των συλλαλητηρίων για να εξωραΐσει τη δική της κοσμοπολίτικη αντίληψη για τα Βαλκάνια και τις προωθούμενες διευθετήσεις, στο πλαίσιο των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανήμερα του συλλαλητηρίου, στο κύριο άρθρο της η «Αυγή» έγραφε για «μια ομάδα από αμφιβόλου προελεύσεως πρόσωπα και οργανώσεις, υπό την ομπρέλα της Νέας Δημοκρατίας, της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρώων, (που) επιχειρούν να οδηγήσουν τη χώρα σε μια ολική οπισθοδρόμηση, είτε αυτή αφορά την πορεία των εθνικών θεμάτων είτε την πορεία εξόδου της Ελλάδας από την εποχή των Μνημονίων».
Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί από εκείνους που από το πρωί προπαγάνδιζαν υπέρ των συλλαλητηρίων στα ΜΜΕ επέμεναν στα «οφέλη» που μπορεί να αποκομίσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, επιβεβαιώνει ότι εθνικισμός και κοσμοπολιτισμός συναντιούνται στην υπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, που στη δεδομένη στιγμή ταυτίζονται με την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Βαλκανικής, με διευθέτηση και του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Social Share

Εκδηλωση φωτησ αγγουλες

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/