Συζήτηση για το Bullying στα Σχολεία



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 ·

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Το ΚΚΕ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τόσο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και το Κυπριακό. Τοποθετείται με ευθύνη και καλεί τον ελληνικό λαό να είναι σε ετοιμότητα κι επαγρύπνηση.

Τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον λαό μας αναμένεται να οξυνθούν το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης και των νέων συμφωνιών της κυβέρνησης με τους εταίρους της σε ΕΕ και ΔΝΤ.

Όμως δεν πρέπει να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περιοχή μας.

Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ στην περιοχή, οι ανταγωνισμοί με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα, η επαναχάραξη των συνόρων, οι επιδιώξεις περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Τουρκία, για αναβάθμιση της θέσης τους, ανοίγουν τους «ασκούς του Αιόλου».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων, εμπλέκει τη χώρα σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Έχει στηρίξει μέχρι σήμερα όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ που συνιστούν κλιμάκωση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και παραπέμπουν σε κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας. Προσφέρει ελληνικά νησιά για την ίδρυση ΝΑΤΟικών βάσεων.

 Έχει νομιμοποιήσει την ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Την ίδια στιγμή αποσιωπά ότι προωθείται η ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου, μέσω ενός νέου σχεδίου τύπου «Ανάν».

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις συστηματικές κι επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, δηλαδή την αλλαγή συνόρων στην περιοχή, που αφορά και την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες.

Αυτές οι δηλώσεις συνοδεύονται με συστηματική παραβίαση του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, από την Τουρκία.

Οι προκλητικές και επικίνδυνες αυτές δηλώσεις κι ενέργειες εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Να εγείρει θέμα «γκρίζων Ζωνών».

Η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το «κλείσιμο» του Κυπριακού, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας – ΕΕ.

Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό, ότι η συμμαχία Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι παράγοντας «ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ ενθαρρύνει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αφού δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, θεωρώντας τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Την ίδια στιγμή το άλυτο, για 42 χρόνια, πρόβλημα εισβολής – κατοχής στην Κύπρο, έχει περάσει σήμερα σε νέα φάση όξυνσης.

Παρά τους συμβιβασμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά ανακυκλώνουν επικίνδυνες θέσεις, που διαιωνίζουν τις συνέπειες της εισβολής - κατοχής και προωθούν τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Οι συστηματικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, για να επισπευσθούν οι συνομιλίες και να υπογραφεί συμφωνία, στοχεύουν στη δημιουργία τετελεσμένων, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων του Νησιού προς όφελος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Έχουν ως στόχο να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία, σε συνθήκες γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή μας και αφορούν στο ποιοι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα επικρατήσουν για την εκμετάλλευση και μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου και άλλων πηγών Ενέργειας από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Το ΚΚΕ, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Ανακοίνωσης Αναστασιάδη - Έρογλου, το Φλεβάρη του 2014, συγκέντρωσε την προσοχή του στην κριτική στα «ΔΥΟ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑ ΚΡΑΤΗ» που συνιστούν συνομοσπονδιακή, διχοτομική λύση.

Οι «ασφαλιστικές δικλίδες» που προβάλλονται μέσα από τις εξουσίες του ομόσπονδου κράτους, δεν μπορούν αντικειμενικά να λύσουν το πρόβλημα. Πολύ περισσότερο που η Τουρκία κυριολεκτεί όταν μιλάει για «συνεταιρισμό δύο κρατών» και αναφέρει ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα είναι συνέχεια της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Γι’ αυτά τα ζητήματα το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες στη βουλή, την ευρωβουλή, σε διεθνές επίπεδο, μαζί με άλλα ΚΚ, αλλά πάνω από όλα θα πρωτοστατήσει στην ενημέρωση και κινητοποίηση του ελληνικού λαού. Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουν και οι μαζικοί φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος, το φιλειρηνικό κίνημα, κάθε άνθρωπος που συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες.

Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται εργατική-λαϊκή κινητοποίηση, διεθνής αλληλεγγύη - Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα:

-      Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

-      Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

-      Αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

-      Αλληλεγγύη στα θύματα των πολέμων.

-      Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, για Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μια Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας, ενάντια στο σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά: ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΥNEΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ!




 ΑΘΗΝΑ 28/11/2016                                     ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Social Share

Εκδηλωση φωτησ αγγουλες

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/