ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πραγματικά, δε βρίσκει κανείς λόγια για να περιγράψει τη βαρβαρότητα και τον κυνισμό που γεννά η πολιτική η οποία μετατρέπει σε εμπόρευμα τις λαϊκές ανάγκες. Δε φτάνει που Υγεία, Πρόνοια και Φάρμακο παραδίδονται στα μονοπώλια, δε φτάνει που τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε παραμάγαζα και σπόνσορες των πολυεθνικών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τώρα ρόλο διώκτη όσων κατατρεγμένων δεν έχουν ούτε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών. Την ώρα που οι χώροι δουλειάς και κατοικίας του λαού γίνονται κυριολεκτικά «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία του, η κυβέρνηση κοιτά μήπως ξεφύγει κανένας λαϊκός άνθρωπος και δεν πληρώσει για τις εξετάσεις, του παιδιού του ή κάποιου συγγενή του!
Καθημερινοί λαϊκοί άνθρωποι αν και έχουν κάποιο ασφαλιστικό ταμείο υποχρεώνονται, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο, να πληρώνουν από αυτά που ΔΕΝ έχουν για να εξεταστούν!
Η ανεκδιήγητη αυτή απόφαση στην ώρα της ανάγκης έλκει την αφετηρία της στο γνωστό «χιλιάρικο», που θέσπισε η ΝΔ το 1991 (ΦΕΚ 514/11.7.1991 Τεύχος Β΄). Εκείνη η απόφαση προέβλεπε τα εξής: «Οι προσερχόμενοι εις τα εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ασθενείς για εξέταση καταβάλλουν 1.000 δραχμές ως αμοιβή εξέταστρων, η οποία προκειμένου για ασφαλισμένους βαρύνει τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Εξαιρούνται οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθενείς, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς».
Το 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (ΦΕΚ Β' 53/23.1.2003) αναπροσάρμοσε το «χιλιάρικο» σε 3 ευρώ, περιλαμβάνοντας μόνο ένα εδάφιο που προέβλεπε την καταβολή τους ως αμοιβή εξέταστρων σε όσους προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία και χωρίς να επαναλαμβάνει τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στην αρχική υπουργική απόφαση.
Με αφορμή αυτή την αναπροσαρμογή του 2003 οι διοικητές των παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» επέκτειναν τα τρία ευρώ και στα επείγοντα περιστατικά.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας αποδείχτηκε αόμματος μπροστά στα τρομακτικά κενά στο προσωπικό του νοσοκομείου: Οπως είχε διαπιστώσει στις αρχές του χρόνου σε περιοδεία της η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Πειραιά, στη Νοσηλευτική Υπηρεσία από τις 825 θέσεις είναι κενές οι 344. Στην Τεχνική Υπηρεσία υπηρετούν 66 και είναι κενές 47 θέσεις και στο διοικητικό προσωπικό υπηρετούν 256 και είναι κενές 228 θέσεις.
Καλούμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, να σταθούν αλληλέγγυοι στου εργαζόμενους, να μην υλοποιήσουν τις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης. Καλούμε σε λαϊκή συστράτευση με το ΚΚΕ για να αποκρούσουμε τα χειρότερα που έρχονται.
ΧΙΟΣ 19/9/2010