ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγωνιστική Πρωτοβουλία
Η προκλητική στήριξη - με την αδειοδότηση και την κρατική χρηματοδότηση - που σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε ιδιώτες επενδυτές για την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και τεράστιων ΠΑΡΚΩΝ ανεμογεννητριών, αποτελεί ένα ακόμα φαγοπότι με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «πράσινες μπίζνες» σε βάρος του λαού και των πραγματικών αναγκών του!
Η διάθεση χιλιάδων στρεμμάτων στους ιδιώτες για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών είτε των Ανεμογεννητριών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προώθηση των αντιαγροτικών και αντικτηνοτροφικών κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και μείωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής προς όφελος των σύγχρονων τσιφλικάδων.
Την ίδια στιγμή δεσμεύεται γη που προοριζόταν για δάσος, για άλλες φυσικές δραστηριότητες και παραβιάζεται το οικοσύστημα.
Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας λόγω της αναμενόμενης κερδοφορίας έχουν κάθε συμφέρον να εγκαταστήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα Αιολικά Πάρκα στη χώρα μας η πολιτική προώθησης των ΑΠΕ έχει διαμορφωθεί τυφλά υπέρ της μαζικής εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων (ΑΠ) αγνοώντας τις συνέπειες εγκατάστασής τους σε παρθένα ορεινά και νησιωτικά τοπία. Οι περισσότεροι από εμάς, πλην των προθύμων υπηρετών του δικομματισμού και των συμφερόντων του (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ,ΛΑΟΣ) ,δεν έχουν καταλάβει πως η εξάπλωση των ΑΠ διακυβεύει το μέλλον των τελευταίων φυσικών περιοχών και κατ’ επέκταση τον τρόπο και την ποιότητα ζωής των ντόπιων κατοίκων καθώς και τον τουρισμό για τον οποίο όλοι αυτοί κόπτονται.
Παράλληλα, οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά) και ανεμογεννήτριες έχουν εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους με τιμές έως και δεκαπλάσιες από τις άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής.
Αυτήν την υπέρογκη διαφορά θα την πληρώνει ο καταναλωτής με την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αύξηση του ρέυματος ΑΜΕΣΑ το Φθινόπωρο. Τελικά, οι πραγματικά ωφελημένοι θα είναι οι τράπεζες, που σήμερα χορηγούν «πράσινα δάνεια» (απαιτώντας εκχώρηση στην τράπεζα της σύμβασης που θα συνάψει το λαϊκό νοικοκυριό με τη ΔΕΗ είτε προσημειώσεις ακινήτων) και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα αναλάβουν δουλειές δισεκατομμυρίων (όπως π.χ. η Ισπανική Ibertrola - ΡΟΚΑΣ που φέρεται ότι θα αναλάβει την κατασκευή τέτοιων στην περιοχή μας).
Ο ισχυρισμός ότι με την κατασκευή μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ αντικαθιστούμε συμβατικούς σταθμούς λιγνίτη ή φυσικού αερίου δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Τα χιλιάδες ΜW αιολικής ενέργειας που σχεδιάζονται να διεισδύσουν στο σύστημα, πρέπει να υποστηρίζονται από αντίστοιχα ΜW ενέργειας εργοστασίων άνθρακα , λιγνίτη ή φυσικού αέριου. Με τα λόγια της E.ΟΝ Netz (2005), της εταιρείας που λειτουργεί τα περισσότερα ΑΠ στη Γερμανία, «τα ΑΠ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια παρά μόνο σε ένα περιορισμένο βαθμό». Πράγματι το Der Spiegel (2007) ανακοινώνει ότι η Γερμανία, αν και διαθέτει τη μεγαλύτερη αιολική ισχύ 16.000 MW, ετοιμάζει 26 νέους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς άνθρακα. Η Δανία που έχει εγκατεστημένη αιολική ισχύ άνω των 6.000 MW δεν έχει κλείσει τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ( Mason, 2005).
Οι ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες, γεωθερμία κλπ) μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος του λαού μας και των δημοτών μας μόνο μέσα στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού με τον απόλυτο έλεγχο του δημοσίου που θα υπηρετεί την εξουσία του λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.
Γνώμονας θα είναι το μέτρο στη φύση , στο τοπίο, στη φέρουσα ικανότητα του νησιού σε συνάρτηση με τις ενεργειακές του ανάγκες υπό το πρίσμα όχι της υπερκατανάλωσης αλλά της εξοικονόμησης ενέργειας με δωρεάν επιδοτήσεις για καθαρά ενεργειακές λύσεις σε επίπεδο οικιακής οικονομίας και σε επίπεδο δήμου , δημόσιων κτιρίων κλπ. Η παραγωγή της ενέργειας είναι ανάγκη να επιστρέψει στην μικρή κλίμακα που ανοίγει μεγάλες δυνατότητες στους μικρούς τόπους να παράγουν τουλάχιστον ένα μέρος της ενέργειας που χρειάζονται με χρήση των ΑΠΕ. Μέχρι και το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι «…η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να έχει ως όριο τη φέρουσα ικανότητα των μικρών νησιών, ήπιο και βιώσιμο ηλεκτρικό δίκτυο μικρής νήσου δεν μπορεί ποτέ να είναι μείζον δίκτυο υψηλής τάσης, γιατί ένα τέτοιο δίκτυο αντιστρατεύεται και βλάπτει τη βιωσιμότητα του νησιού ως ιδιαιτέρου και αυτοτελούς οικοσυστήματος, ενθαρρύνοντας την υπέρμετρη τουριστική και οικιστική ανάπτυξή του»1
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι σκέψεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Αγ. Πρωτ. επικεντρώνονται στη:
- Σωστή λειτουργία των τοπικών σταθμών παραγωγής (όχι στη χρήση μαζούτ, τοποθέτηση φίλτρων, χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ).
- Εξοικονόμηση ενέργειας, όχι άσκοπη κατανάλωση, όχι στον ολονύκτιο ηλεκτροφωτισμό εκκλησιών, ξωκλησιών, μεγάρων, γηπέδων, βράχων που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δείξουν το μέγεθος του νεοπλουτισμού και της ανοησίας μας.
- Να δίνονται κίνητρα για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση
- Μειωμένο έως και δωρεάν ρεύμα σε ανέργους , αναξιοπαθούντες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και γενικότερα μείωση των τιμών του ρεύματος σε εργαζόμενους και συνταξιούχους με παράλληλη αύξηση στους κεφαλαιούχους μεγαλοκαταναλωτές.
Κλείνοντας θεωρούμε ότι οι καταστροφικοί σχεδιασμοί των κυβερνήσεων του δικομματισμού για την περιοχή και τη χώρα, χειροκροτήθηκαν και χειροκροτούνται από τους βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους και τους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από διάφορους παράγοντες του νησιού που μυρίζονται το ψητό και καταλαβαίνουν τις «πράσινες μπίζνες».
Μόνο η πολιτική απομόνωση , η καταδίκη αυτών των δυνάμεων και η υπερψήφιση της "Λαϊκής Συσπείρωσης- Αγ. Πρωτοβουλίας" μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές σε όφελος του λαού και των εργαζομένων του τόπου, ώστε να ξεδιπλωθούν αγώνες που θα ματαιώσουν τη νέα άλωση του νησιού μας από όλους αυτούς.
1 ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ηλεκτρονικό Περιοδικό Εύπλοια του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και άρθρο της Χαράς Πελεκάνου στο ίδιο.