Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους


Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Άμεση λύση στα οξυμένα προβλήματα του οδικού άξονα Χίου – Καρδαμύλων, με γνώμονα την Οδική ασφάλεια των κατοίκων της Β. Α Χίου.

Σάββατο 10 Απριλίου 2021 ·

ΧΙΟΣ 08/04/21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Οι κάτοικοι  στα ναυτοχώρια της Β. Α Χίου - εδώ και  δεκαετίες από τη μεταπολίτευση-  μετακινούνται σ’ ένα   δύσκολο και  επικίνδυνο οδικό δίκτυο ,το οποίο έχει υποστεί  τις συνέπειες των << αναπτυξιακών σχεδιασμών >> των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της συγκεκριμένης  περιόδου, βλ. σωλήνες του Ναγού, αφαλατώσεις, φράγμα Σαραπειού  και ιχθυοκαλλιέργειες.

    Ένα οδικό δίκτυο , με κακή συντήρηση , με πολλά επικίνδυνα σημεία στις χιλιομετρικές του αποστάσεις , κυρίως λόγω κακοτεχνιών  ενώ  στην πορεία του, ένα εγκαταλειμμένο, ημιτελές έργο η κατασκευή του οποίου θα συνέδεε τη Χώρα με τα χωριά του ορεινού όγκου του Πελιναίου ( Αμάδες- Βίκι - Καμπιά- Σπαρτούντα) αποτελεί έναν ακόμη κίνδυνο για τη ζωή των μετακινούμενων συμπολιτών μας.

    Η Περιφερειακή Αρχή  πρέπει  - επιτέλους- να κάνει πράξη τη δέσμευσή της, να ολοκληρώσει το  έργο, που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει ημιτελές στις περιοχές Μυρσινίδι, Μηλιγκά,  Παντουκειός και Πυργιά ,γιατί η αποπεράτωσή του, θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

  Αναγκαίες  τεχνικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και στην περιοχή του Μηλιγκά, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους γίνονται   κατολισθήσεις βράχων και χωμάτων, με αποτέλεσμα να έχουν εκτραπεί πολλές φορές αυτοκίνητα ή να  έχουν  πέσει βράχια στο οδόστρωμα και σε αυτοκίνητα βάζοντας σε κίνδυνο  τους εποχούμενους που περνούν από τα σημεία «καρμανιόλες».

     Η  μελέτη που έχει πραγματοποιήσει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο δείχνει τη σοβαρότητα του προβλήματος και δίνει τις τεχνικές απαντήσεις για τη λύση του.

          Η  ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Β. Αιγαίου κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (το Νοέμβρη του 2020!!!) της Περιφέρειας επισήμανε την αναγκαιότητα της άμεσης επανέναρξης των εργασιών στον οδικό άξονα  Χίου –Καρδαμύλων και την ολοκλήρωση του έργου στο τμήμα Μηλιγκά με την  παρακάτω επισήμανση ότι :

       Η   πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για  « την παράκαμψη του Μηλιγκά  με  τη δημιουργία του δρόμου Αίπους- Θόλος, προκειμένου να γίνει το τμήμα του έργου στο Μηλιγκά»  δεν τη βρίσκει   σύμφωνη  για τους εξής λόγους:

·         Οι κάτοικοι των έξη χωριών κατά το χρονικό διάστημα εκτέλεσης του έργου στο Μηλιγκά – που πιθανολογείται ότι θα’ναι  πολύ μεγάλο- δεν μπορεί να κινούνται μέσω Αίπους!!!

·          Οι μαθητές που φοιτούν στο Γυμνάσιο και Λύκειο Βροντάδου, από τα χωριά Συκιάδα και Λαγκάδα δεν μπορούν να υποστούν μια τόσο μεγάλης διαρκείας επικίνδυνη, χρονοβόρα και μεγάλου κόστους μετακίνηση!!!

·          Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι από τα  έξη χωριά που εργάζονται στη Χώρα, δεν μπορεί  να υποστούν αυτή την επιλογή!!!

·           Η  εστίαση των χωριών θα υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή , μετά  και τις δραματικές επιπτώσεις του Covid-19!!!

·          Η υγεία και η περίθαλψη των κατοίκων των έξη χωριών, προς το Νοσοκομείο Χίου, δεδομένης και της υποβαθμισμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στον ορεινό όγκο του Αίπους!!!

·           Τέλος το οροπέδιο του Αίπους , με τα μοναδικά περιβαλλοντικά στοιχεία της πανίδας  και της χλωρίδας , καθώς και τα ιστορικά  και αρχαιολογικά μνημεία της Ελληνόστρατας, του Ρημόκαστρου και των σωρών της Γριάς, πρέπει να προστατευτεί.

  Η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να αξιοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής η οποία αναφέρει ότι :  «Για να υλοποιηθεί το σημαντικό έργο του Μιλιγκά, πρέπει οι μελετητές να βρουν εναλλακτική  λύση - όχι με  Φαραωνικού τύπου έργα, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής  -  στην ασφαλή  και σύντομη μετακίνηση των κατοίκων των χωριών καθ’ όλο το χρονικό διάστημα  υλοποίησης του έργου»

Τέλος, η απόφαση της Περιφερειακής  Αρχής για την υλοποίηση του έργου στον Μηλιγκά και της εναλλακτικής οδού θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των τοπικών Συμβουλίων και των κατοίκων καθώς οι όποιες τεχνικές επεμβάσεις τους αφορούν άμεσα για την απρόσκοπτη συνέχεια της καθημερινότητας τους.

      Η θετική ψήφος της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ κατατέθηκε με αυτό το σκεπτικό και προυποθέσεις!!!

 

Το Γραφείο Τύπου της Λαικής Συσπείρωσης

    

Social Share

Αποκαλυψεις για τα Τέμπη

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/