Κόκκινο ποτάμι ενάντια στην εμπλοκή στους πολέμους

Κόκκινο ποτάμι ενάντια στην εμπλοκή στους πολέμους
Μήνυμα λαϊκής αντεπίθεσης

Χίος: Αντϊμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό μήνυμα


Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

22-4-2021 - Πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση - Ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα από το Αιγαίο

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 ·

Σε στήριξη του δίκαιου αγώνα του ΣΕΣΝΟΧ που συμμετέχει στην Πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση καλεί η ΑΔΕΔΥ. Ανακοίνωση έβγαλε και ο ΣΕΣΝΟΧ ενώ σχετική κοινή ανακοίνωση εκδόθηκε από τα Νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου.

Ανακοίνωση του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ: 

Η Ε.Γ. του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο» και όλων των Σωματείων Εργαζομένων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Αιγαίου που συνεχίζουν τον αγώνα τους  για την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας και επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις μονάδες υγείας.

Παρά την συνεχιζόμενη εξάπλωση της Πανδημίας, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. όχι μόνο δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας, με προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία και στις σχολές, αλλά συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στις λαϊκές οικογένειες και στην νεολαία. Προσπαθεί να μας μεταθέσει τις δικές της τεράστιες ευθύνες. 

Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι ασφυκτική, έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε νοσοκομεία μιας νόσου, αφού οι ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ Covid και εκατοντάδες συμπολίτες μας με άλλες παθήσεις δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι στα Δημόσια νοσοκομεία. Αντίθετα, αξιοποιεί την Πανδημία για την ενίσχυση της κερδοφορίας του Ιδιωτικού Τομέα- όπως προβλέπεται στην έκθεση Πισσαρίδη-, και  να ξεφορτωθεί όσα δικαιώματα που έχουν μείνει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο για τις απλήρωτες υπερωρίες. 

Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι που εργάζονται σήμερα με ελαστικές μορφές εργασίας, επικουρικοί γιατροί, επικουρικό μη ιατρικό προσωπικό, εργαζόμενοι μέσο ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ με ατομικές συμβάσεις εργασίας και εργολαβικοί εργαζόμενοι. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που «αναγνωρίζουν» μεν τον ρόλο τους, αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα για την μονιμοποίηση τους.

Μαζί με το ΣΕΣΝΟΧ και τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Αιγαίου απαιτούμε:

Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες . Ορισμός ως επαγγελματική ασθένεια ή νόσηση από COVID-19 λόγω έκθεσης κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά 13 ου και 14 ου μισθού.

Άμεσες προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού όλων των κλάδων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΟΑΕΔ, Επικουρικών , ΣΟΧ κλπ.

Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.

Έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

Επαναφορά της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

Καλούμε όλα τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματείων της δύναμης μας, τηρώντας όλα τα μέσα προστασίας,   να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση.

"Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και η  εικόνα «κανονικότητας» που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, την ώρα που νεκροί και διασωληνωμένοι αγγίζουν νέα θλιβερά ρεκόρ μέρα με τη μέρα, όταν ακόμα και σήμερα υπάρχουν νοσοκομεία, που δεν διαθέτουν καν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ή  ένα κρεβάτι ΜΕΘ Covid, υποτιμά την νοημοσύνη μας  και μας εξοργίζει", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΣΝΟΧ.

Συνεχίζοντας αναφέρει:

Κι ενώ το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία μετατρέπονται αποκλειστικά σε Covid, χιλιάδες χρονίως πάσχοντες είναι αποκλεισμένοι για δεύτερο έτος από τα δημόσια νοσοκομεία, οι διαγνωστικές εξετάσεις μόνο για τον καρκίνο έχουν μειωθεί κατά 40%, θεραπείες έχουν μείνει στη μέση ή δεν ξεκίνησαν καν, ο υφυπουργός Υγείας ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «δεν έχουμε σταματήσει να παρέχουμε υπηρεσίες σε όλους τους συμπολίτες… Υπάρχουν υποστηρικτικές δομές από τον ιδιωτικό τομέα», εννοώντας την εξολοκλήρου παράδοση της ΠΦΥ στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, πάντα με το αζημίωτο. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων είναι μεγαλύτερος από τις αποσωληνώσεις, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ Covid-19 αγγίζει το 95% . 

Ακόμα και τώρα που το τρίτο και φονικότερο κύμα χτυπά σφοδρά σχεδόν όλη τη χώρα και παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των υγειονομικών, η κυβέρνηση δεν προχωρά ούτε σε ουσιαστικές προσλήψεις ούτε σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα στις περιοχές που επιβάλλετε.  Η πολιτική τού «ράβε – ξήλωνε» συνεχίζεται και στο Νοσοκομείο της Χίου,  μετακινώντας προσωπικό  από τμήμα σε τμήμα, για να στελεχωθούν οι κλίνες COVID και το εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου κλπ.  αντί για νέες προσλήψεις προσωπικού.  Προγραμματισμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο ή έχουν ακυρωθεί. Παραμένουν τα προβλήματα και στο ακτινολογικό εξαιτίας των ελλείψεων, αφού οι 3 εναπομείναντες  ακτινολόγοι του καλύπτουν οριακά τις εφημερίες στο τμήμα,  με  αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση εκατοντάδων ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, διαγνωστικούς και προληπτικούς ελέγχους.   Αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις σε άλλες ιδιόκτητες, όπως για παράδειγμα  των πνευμονολόγων ο αριθμός των οποίων δεν επαρκεί για την κάλυψη των εφημεριών.

Μεγάλες είναι και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων του μοριακού ελέγχου ασθενών που χρήζουν εισαγωγής, εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων που απαιτούνται για την εξέταση, αφού τα δείγματα στέλνονται σε εργαστήριο της Αθήνας και τα αποτελέσματα αποστέλλονται μετά από 4 ημέρες, έτσι ο κίνδυνος διασποράς του υιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς σε προσωπικό και νοσηλευόμενους   είναι μεγάλος. 

Στο Νοσοκομείο Χίου σήμερα υπηρετούν 28  συμβασιούχοι μέσω του ΟΑΕΔ, 98 επικουρικοί και ΣΟΧ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε όλες τις ειδικότητες, για πολλά συνεχή χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις χωρίς διακοπή, καθώς και 12 γιατροί. Το ποσοστό των εργαζομένων που έχουν συνάψει τέτοιου είδους συμβάσεις στο νοσοκομείο μας αγγίζει το  40% των εργαζομένων.  Συμμετέχουν στα προγράμματα εργασίας όλου του 24ωρου και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε νευραλγικά πόστα στη νοσηλευτική και διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου μας.  Σε περίπτωση λύσης της σύμβασης τους θα δημιουργηθούν δυσαναπλήρωτα κενά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές ασθενών.  Ως εκ τούτω η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου είναι επιβεβλημένη για να μην διαταραχθεί η λειτουργία των νοσοκομείων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Κυβέρνηση και διοίκηση του νοσοκομείου είναι οι ηθικοί αυτουργοί των τραγικών ελλείψεων σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό και των εξαντλημένων υγειονομικών, αφού  αντί για προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν, παραδίδουν υπηρεσίες του νοσοκομείου σε ιδιώτες, όπως έκανε για παράδειγμα με τα πλυντήρια του νοσοκομείου, όπου αντί να προσλάβει επικουρικό προσωπικό για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες καταφεύγουν στη λύση του ιδιωτικού συνεργείου με  διπλάσια οικονομικό κόστος, με τις «ευλογίες» της 2ης ΥΠΕ, προς όφελος φυσικά του ιδιωτικού κεφαλαίου.   Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό για λειτουργιών των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, χωρίς δικαιώματα.

Για εμάς τους υγειονομικούς αποτελεί επείγουσα ανάγκη να παρθούν μέτρα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Η επιστροφή στην «κανονικότητα», που ευαγγελίζονται, δεν μπορεί να γίνει μόνο με την αυτοδιάγνωση, αλλά με θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των αγροτικών περιφερικών ιατρείων και των Κέντρων Υγείας, την  επίταξη του ιδιωτικού  τομέα όπου απαιτείται, με μέτρα προστασίας παντού και μαζικούς εμβολιασμούς με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.  

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί, που με αυτοθυσία κρατάμε στις πλάτες μας όρθια τα νοσοκομεία και εν μέσω πανδημίας, είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά και τη σημαία των αγώνων, κόντρα σε κάθε επιχείρηση αυταρχισμού και εκφοβισμού, με στόχο να αφήσουμε παρακαταθήκη στο λαό, μετά το τέλος της πανδημίας,  ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας.   

Διεκδικούμε:

• Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργαζόνται σε αντίστοιχες συνθήκες .  Ορισμός ως επαγγελματική ασθένεια ή νόσηση από COVID-19 λόγω έκθεσης κατά τη διάρκεια της εργασίας.

• Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.  Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. 

• Άμεσες προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού όλων των κλάδων.  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΟΑΕΔ, Επικουρικών , ΣΟΧ κλπ.

• Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.

• Έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

• Επαναφορά της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων. 

Τέλος, στην κοινή ανακοίνωση Σωματείων Εργαζομένων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Αιγαίου αναφέρεται:

Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση στις 22-4-2021. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας και επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις μονάδες υγείας.

- Να ενισχυθούν τώρα τα Νοσοκομεία μας , τα Κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με επείγουσες διαδικασίες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας.

- Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες .

- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.


Παρά την συνεχιζόμενη εξάπλωση της Πανδημίας , η Κυβέρνηση της Ν.Δ. όχι μόνο δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας, με προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία και στις σχολές, αλλά συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στις λαϊκές οικογένειες και στην νεολαία. Προσπαθεί να μας μεταθέσει τις δικές της τεράστιες ευθύνες.  Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι ασφυκτική, έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε νοσοκομεία μιας νόσου, αφού οι ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ Covid και εκατοντάδες συμπολίτες μας με άλλες παθήσεις δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι στα Δημόσια νοσοκομεία. Η Κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο, όχι μόνο αρνείται να επιτάξει ουσιαστικά τον Ιδιωτικό Τομέα της Υγείας στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά δεν επιδιώκει καν την ενίσχυση   του Δημόσιου συστήματος υγείας. Αντίθετα, αξιοποιεί την Πανδημία  για την ενίσχυση της κερδοφορίας του Ιδιωτικού Τομέα- όπως προβλέπεται στην έκθεση Πισσαρίδη-, και  να ξεφορτωθεί όσα δικαιώματα μας έχουν μείνει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο για τις απλήρωτες υπερωρίες. Επίσης με την  παράταση των συμβάσεων  εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας υπό το «βάρος» της επιδημίας και την πίεση των μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, δεν εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα, που έχουν ανάγκη οι συμβασιούχοι συνάδελφοι, που καλύπτουν πάγιες  και διαρκείς  ανάγκες. 

Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι μας  που εργάζονται σήμερα με ελαστικές μορφές εργασίας, επικουρικοί γιατροί, επικουρικό μη ιατρικό προσωπικό, εργαζόμενοι μέσο ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ με ατομικές συμβάσεις εργασίας και εργολαβικοί εργαζόμενοι. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που  “αναγνωρίζουν” μεν τον ρόλο τους, αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για την μονιμοποίηση τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψήφιση του νόμου του 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει πρόσθετα εμπόδια στην μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνο σε αορίστου, καθώς και η απόρριψη από τις Κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Χρυσής Αυγής, την πρόταση εκατοντάδων  συνδικαλιστικών οργανώσεων για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. Αντίστοιχη είναι η στάση των παρατάξεων του παλιού και νέου Κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ που αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους, δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Εμείς ως εργαζόμενοι που βιώνουμε, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος να βρεθεί κρεβάτι για τις νέες εισαγωγές, αλλά και ως πολίτες  των  Νησιών του Αιγαίου, δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι, επειδή οι κυβερνώντες «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως  ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.  Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργεία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Όλες οι μονάδες υγείας στα νησιά μας βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια τις ελλείψεις, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές, σηκώνοντας το βάρος του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού προβλήματος, που οι ίδιες οι Κυβερνήσεις εγκλωβίζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να μεριμνήσουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Το πρόβλημα διογκώνεται και κατά τις θερινές περιόδους, λόγο τουρισμού. 

Καλούμε όλα τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας να εγγράψουν ως ισότιμα μέλη τους, με πλήρη δικαιώματα, τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να πάρουν πρωτοβουλίες και να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα για μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσο ΟΑΕΔ  και  ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου). 

Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για ισχυρά Σωματεία που θα ενώνουν όλους τους συναδέλφους. Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα, κόντρα σε κάθε επιχείρηση αυταρχισμού και εκφοβισμού, με στόχο να αφήσουμε παρακαταθήκη στο λαό, μετά το τέλος της πανδημίας, ένα ισχυρό αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και προνοίας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες, που να μπορεί να ανταπεξέλθει σε πανδημίες και φυσικές καταστροφές και θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Για τα ΔΣ των Σωματείων

Οι Πρόεδροι 

1. Φιλιππής  Σταμάτης  (Γ. Ν. Σάμου)

2.  Μπαρός Χαρίλαος (Γ.Ν. Ρόδου)

3. Λαμπαδοχυτός Ιωάννης (Γ. Ν. Χίου)

4. Καρανάσιου Γαρυφαλλιά (Γ.Ν. Κω)

5. Λιβυδίκου Ιωάννα (Γ.Ν. Κάλυμνου)


Social Share

 
*/