Συζήτηση για το Bullying στα Σχολεία



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Άρθρο: «Έξοδος από τα μνημόνια…»

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 ·

του Νέστορα Ξυλά

Πέρυσι 21 Αυγούστου, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ανακοίνωνε την «έξοδο από τα μνημόνια» και το «τέλος της εποπτείας», με διάγγελμα του πρωθυπουργού. «Πάσα» πήραν τότε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο με αρθρογραφία τους, μιλώντας για την «ανάσα» και το «χώρο» που θα υπήρχε για την άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής, απούσης της εποπτείας… 

Η κοροϊδία αποκαλύφθηκε γρήγορα αφού όλοι οι μνημονιακοί νόμοι εξακολουθούσαν να διατηρούνται άθικτοι με το αντιλαϊκό πλαίσιο να ενισχύεται. Το ίδιο ίσχυσε και ισχύει μέχρι και σήμερα με τις «αξιολογήσεις» των «θεσμών», τις συμφωνίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την εξυπηρέτηση του χρέους, που συνοδεύονται αναπόφευκτα με σκληρά φορομπηχτικά και άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Δίπλα σε όλα αυτά, ενισχύεται ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις «υπεραποδόσεις» του προϋπολογισμού και τα θηριώδη «πρωτογενή πλεονάσματα». Διαγκωνίζονται δηλαδή για το ποιος καταφέρνει να επιβάλλει καλύτερα τη βαριά φορολογία στο λαό, τις περικοπές σε κρατικές δαπάνες, που αφορούν ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες. Έτσι προκύπτον οι «υπεραποδόσεις»… 

Αυτό που αποδεικνύεται, ανεξάρτητα από κυβερνητική εναλλαγή, ανεξάρτητα από το αν μια χώρα βρίσκεται σε μνημόνιο ή όχι, ανεξάρτητα αν κυβερνούν δεξιοί, νεοφιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες ή «αριστεροί», είναι ότι το «μνημόνιο των μνημονίων» είναι η πολιτική στήριξης των κερδών του κεφαλαίου, που επιβάλλει θυσίες δίχως τέλος για το λαό, στο όνομα της ανάπτυξης. 

Ανάπτυξη, που προϋποθέτει μηχανισμούς μόνιμης εποπτείας της ΕΕ, «δημοσιονομικούς κόφτες» που σφίγγουν τη θηλιά το λαιμό του λαού. Οι «κόφτες» άλλωστε έχουν ενσωματωθεί στις Συνθήκες της ΕΕ, ακόμα και στα Συντάγματα κρατών - μελών. Η 3η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν επισημαίνει για τις δεσμεύσεις και τα «προαπαιτούμενα» μεταξύ άλλων: Κλιμάκωση των πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία, προκειμένου - όπως λένε - να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες. Φόροι και χαράτσια για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων με τη συγκέντρωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών». «Επικαιροποίηση» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και νέα βάση υπολογισμού των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ. «Αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης». Έλεγχος στον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις «επιπτώσεις» στην ανταγωνιστικότητα. 

Η ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση στο δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε πριν από λίγες μέρες και τα άλλα που σχεδιάζει, τα παρουσιάζει ως «εχέγγυο» προς τους δανειστές, για να διαπραγματευτεί μαζί τους τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ψήφισε πρόσφατα τον νόμο για την «επιτελικότητα» του κράτους, ενισχύοντας περισσότερο τον κρατικό μηχανισμό, ειδικά εκείνα τα τμήματά του, που εμπλέκονται πιο άμεσα στην τήρηση της «δημοσιονομικής σταθερότητας» της «διευκόλυνσης των επενδύσεων». 

Τα ίδια έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν παζάρευε για λογαριασμό του κεφαλαίου τη διευθέτηση του χρέους, με στόχο να διασφαλίσει μεγαλύτερο «δημοσιονομικό χώρο» για μέτρα τόνωσης της κερδοφορίας του. 

«Έξοδος από τα μνημόνια» και «τέλος της εποπτείας», μπορεί να υπάρξει μόνο εάν ο λαός βάλει στο επίκεντρο της πάλης του την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, την αναπλήρωση των μεγάλων απωλειών, την ανατροπή της πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της ανάπτυξης για τα κέρδη του κεφαλαίου. 

Αν ο ίδιος πάρει ενεργότερο μέρος στην ανασύνταξη του κινήματος, στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας όλων όσων βάλλονται από αυτή την πολιτική, στην πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που ο ίδιος θα έχει στα χέρια του την εξουσία και θα οργανώσει την οικονομία με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Social Share

Εκδηλωση φωτησ αγγουλες

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/