Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους


Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 ·

Περιφρούρηση κατοίκων στο χώρο της σχεδιαζόμενης επένδυσης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ για τη σχεδιαζόμενη επένδυση στη Λαγκάδα, χαιρετίζοντας τον αγώνα των κατοίκων. Σχολιάζοντας όλα τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στο νησί μας ως κύριο ζήτημα αναδεικνύει όχι απλώς τη διαφωνία με το συγκεκριμένο έργο αλλά τη αντίθεση συνολικά με το να περνάει σε χέρια ιδιωτών και του κεφαλαίου η ενέργεια, αφού "...όσο υπάρχει η κερδοφορία, η καπιταλιστική αξιοποίηση της έρευνας και της τεχνολογίας στην παραγωγή ενέργειας, τόσο οι καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, στην υγεία των εργαζόμενων και των κατοίκων σε τέτοιες επενδύσεις θα υπάρχουν, τόσο η ενέργεια θα μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό".
Το ΚΚΕ καλεί σε επαγρύπνηση το λαό του νησιού αφού μετά τις αντιδράσεις "έχουν μπει «λυτοί και δεμένοι» ώστε να πείσουν το λαό για τα «οφέλη» τέτοιων επενδύσεων", όπως λέει χαρακτηριστικά.
Η ανακοίνωση καταλήγει: "Η λαϊκή πάλη ταυτόχρονα με την ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ παντού,  μπορεί να εξασφαλίσει ότι στο πλευρό του λαού θα υπάρχει και την επόμενη μέρα η μόνη συνεπής δύναμη αποτροπής και αντεπίθεσης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων του".

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Στ. Τάσσος και ο Μ. Σκούφαλος
με μέλη και στελέχη του ΚΚΕ
στήριξαν την περιφρούρηση των κατοίκων
ενάντια στην επένδυση
Χαιρετίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της Λαγκάδας και των φορέων της περιοχής, που έδωσαν μια πρώτη απάντηση απέναντι στα σχέδια παράδοσης της παραγωγής ενέργειας σε ιδιώτη, με την κατασκευή εργοστασίου καύσης φυτικών ελαίων/βιορευστών στη Λαγκάδα. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τέτοιες επενδύσεις γιατί διαφωνεί από θέση αρχής με την παράδοση της ενέργειας σε ιδιώτες, στο κεφάλαιο. 
Από αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη, που ξεκάθαρα διαφώνησε όχι μόνο με τη συγκεκριμένη αλλά με κάθε επένδυση του κεφαλαίου στη Λαγκάδα ή αλλού. Με αυτό το σκεπτικό τοποθετηθήκαμε τόσο στη λαϊκή συνέλευση της Λαγκάδας, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση, αναδεικνύοντας το κύριο ζήτημα: όσο υπάρχει η κερδοφορία, η καπιταλιστική αξιοποίηση της έρευνας και της τεχνολογίας στην παραγωγή ενέργειας, τόσο οι καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, στην υγεία των εργαζόμενων και των κατοίκων σε τέτοιες επενδύσεις θα υπάρχουν, τόσο η ενέργεια θα μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό. Οι δυνατότες της εποχής για παραγωγή φθηνής ενέργειας, με προστασία της φύσης και της ανθρώπινης ζωής, δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα όταν βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών.
Αποκαλυπτική ήταν από την άλλη η τοποθέτηση τόσο εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, της Δημοτικής αρχής και των διάφορων υποψήφιων στις προσεχείς τοπικές εκλογές. Μη θέλοντας να αποκοπούν από το αίσθημα των κατοίκων σε προεκλογική περίοδο, δήλωσαν προσεκτικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι δεν θέλουν το συγκεκριμένο έργο, δίνοντας ταυτόχρονα όμως και τα διαπιστευτήριά τους σε κάθε λογής επενδυτές λέγοντας ότι δεν αμφισβητούν τις επενδύσεις, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για την παράδοση στο κεφάλαιο του φιλέτου της ενέργειας.
Η δράση του λαού τους ενόχλησε. Αμέσως μετά τη λαϊκή συνέλευση στη Λαγκάδα δεν είναι τυχαία η «είδηση» από το Δήμο ότι είχε ειδοποιηθεί ο Πρόεδρος του χωριού για το συγκεκριμένο έργο με mail μήνες πριν, επιχειρώντας να κρύψει τις ευθύνες του μέσα στα «άδυτα του διαδικτύου» και ουσιαστικά στοχοποιώντας προσωπικά τον Πρόεδρο της περιοχής. 
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ύστερα από το Δημοτικό Συμβούλιο που συζήτησε το θέμα έχουν μπει «λυτοί και δεμένοι» ώστε να πείσουν το λαό για τα «οφέλη» τέτοιων επενδύσεων. Αυτό εξυπηρετεί η ημερίδα που οργανώνει ο Δήμος Χίου για την ενέργεια. Αυτό εξυπηρετεί στην ουσία και η σχετική ερώτηση του Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μιχαηλίδη στη Βουλή, που αναδεικνύει πλευρές όπως να διασφαλιστεί η «προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία διαβούλευσης και ενημέρωσης του κοινού», η κυβέρνηση να «επανεξετάσει την αδειοδότηση του έργου», «να διερευνηθεί η πληρότητα του φακέλου και η καταλληλότητα της χωροθέτησης της μονάδας στη συγκεκριμένη περιοχή». Όλα αυτά, ανοίγουν το δρόμο για την εξέταση της επανέναρξης του έργου σε αντίθεση με την απαίτηση των κατοίκων.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι τους αφήνουν στο απυρόβλητο την πολιτική της κυβέρνησης, που παραδίδει στο κεφάλαιο στρατηγικούς τομείς της οικονομίας όπως η παραγωγή ενέργειας (βλ. πρόσφατα λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ), ανοίγοντας την όρεξη σε κάθε λογής επενδυτές σε όλη τη χώρα.
Ο λαός στη Λαγκάδα και σε όλο το νησί πρέπει να επαγρυπνεί. Αποδείχθηκε πως μόνο με την ενότητα και την πάλη του μπορεί να αποτρέψει τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου από τα τηγανέλαια μέχρι τις ανεμογεννήτριες. Χρειάζεται να γίνει κριτήριο για το λαό η στάση όλων όσων, ενώ υπηρετούν αυτή την πολιτική, «χαϊδεύουν αυτιά» με υποκριτικές δηλώσεις ότι είναι κατά του συγκεκριμένου έργου αλλά όχι γενικά κατά των επενδύσεων του κεφαλαίου στην ενέργεια. 
Η λαϊκή πάλη ταυτόχρονα με την ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ παντού,  μπορεί να εξασφαλίσει ότι στο πλευρό του λαού θα υπάρχει και την επόμενη μέρα η μόνη συνεπής δύναμη αποτροπής και αντεπίθεσης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων του.

Χίος 27/3/2019

Social Share

Αποκαλυψεις για τα Τέμπη

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/