Συζήτηση για το Bullying στα Σχολεία



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία (15-16/6/2018) του ευρωβουλευτή και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη στη Χίο

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 ·


Από τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους (βίντεο chiosnews.com)


Ο Κ. Παπαδάκης στη διήμερη επίσκεψή του στη Χίο, είχε πλούσιο πρόγραμμα. Συναντήθηκε με εργαζόμενους στο hot spot της ΒΙΑΛ, επισκέφθηκε την Πυροσβεστική, το Λιμενικό ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους της ΟΕΒΕ και των Μαστιχοπαραγωγών από την Ένωση, περιόδευσε στα μαστιχοοχώρια Βέσσα κι Ελάτα κι έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους το πρωί της Παρασκευής

Στη συνάντησή του με εργαζόμενους στη ΒΙΑΛ συζήτησε για τις απαράδεκτες συνθήκες ζώης των προσφύγων, ακόμα και σε σκηνές, για την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές,τους νέους κινδύνους για εστίες πολεμικών αναμετρήσεων, την κλιμάκωση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ με ισχυροποίηση της κατεύθυνσης για την συγκέντρωση κι εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στην πρώτη χώρα εισόδου, τη διαιώνιση του κανονισμού του Δουβλίνου. Οι εργαζόμενοι σημείωσαν ότι μια σειρά από συμβάσεις εργαζομένων λήγουν  τους αμέσως επόμενους μήνες και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να διαμορφωθεί δυναμικό εργαζομένων στα Κέντρα Προσφύγων με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με συνέχεια και συσσώρευση πολυτιμης εμπειρίας από κρατικούς φορείς. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατήγγειλε το «ράβε- ξήλωνε» των εργασιακών σχέσεων λάστιχο, τη συνεχιζόμενη  παρουσια των ΜΚΟ, τις ελλείψεις σε μια σειρα κρίσιμους τομείς υποδομών, υλικών κλπ από την κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ΕΕ εκφράζοντας την στήριξη του ΚΚΕ στο αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. 
 Κατά την επίσκεψη στην Πυροσβεστική, ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε την ανάγκη να μονιμοποιοηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, και να σταματήσει το καθεστώς των 5ετων και εποχικών και με πρόσθετη στελέχωση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες αλλά και επάνδρωσης με νέα μέσα, υλικοτεχνική υποδομή. Καυτηρίασε  την απαράδεκτη λογική της κυβέρνησης περί ανεύρεσης χορηγών για μπαλώματα απέναντι σε αυτές τις τραγικές ελλείψεις, ενώ  κατήγγειλε το καθεστώς αβεβαιότητας που δημιουργεί το ενδεχόμενο απόσπασης εργαζόμενων στα αεροδρόμια για τη Fraport σε άλλα νησιά βλ Σάμο. Συζήτησε με τους εργαζόμενους τα σχέδια της ΕΕ που προβλέπουν παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και το σχεδιαζόμενο  Μηχανισμό Διάσωσης της ΕΕ RescEU που μεταξύ άλλων θα δεσμεύει αεροσκάφη, υποδομές και δυναμικό των κρατών μελών επιτείνοντας τις υπάρχουσες τραγικές ελλείψεις. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την οξυμένη κατάσταση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και ευρύτερα στην περιοχή, την ένταση των ανταγωνισμών.

Συζητήθηκε με τους εκπροσώπους της ΟΕΒΕ οι ανησυχίες των αυταπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ σχετικά με τον τουρισμό, η συνεχιζόμενη μείωση των επισκέψεων στο νησί, που φέτος έχει κάμψη και η αντίστοιχη έλευση τουριστών από την Τουρκία σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, για το μέλλον των μικρομάγαζων στις τουριστικές περιοχές την ώρα που για πρώτη χρονιά εφαρμόζεται το σύστημα all inclusive στο νησί. Επίσης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, επεσήμανε ότι «Σε ατομικό επίπεδο δεν μπορεί να σωθεί κανείς» ενώ τόνισε ότι τυχόν κατάργηση συνολικά της Κυριακής αργίας θα επιβαρύνει ασφυκτικά τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους και θα λειτουργήσει υπέρ των μεγάλων καταστημάτων, των αλυσίδων. Παρατήρησε επίσης, ότι στα πλαίσια της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, τα αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν και δεν αφορούν μόνο την περίοδο της κρίσης αλλά κυρίως την καπιταλιστική ανάπτυξη, τις αυξημένες επισκέψεις τουριστών κλπ όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στα νησιά που έχουν ρεκόρ στον τουρισμό και ενισχύονται οι εργασιακές σχέσεις γαλέρας, το τσάκισμα των αυταπασχολούμενων, τα λουκέτα.

Στο Λιμενικό, τη συζήτηση και με το Σωματείο των λιμενικών απασχόλησε η στελέχωση με έμψυχο δυναμικό και υποδομές που να είναι σε θέση να ανταποκριθεί το Λιμενικό σε συνθήκες αυξημένης πίεσης, την ώρα που εκδηλώνεται μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών με την ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στηλίτευσε τις ελλείψεις προσωπικού κι υποδομών την επιχείρηση εδραίωσης της πρακτικής των χορηγιών και αναζήτησης δωρεών για την εξασφάλιση υλικών κι εξοπλισμών.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών υπογράμμισε τους κινδύνους από τους σχεδιασμούς της ΕΕ για τις επιδοτήσεις, που σχεδιάζεται για τα ερχόμενα χρόνια να μη δίνονται πλέον στους συνταξιούχους αλλά μόνο σε νέους επίδοξους επιχειρηματίες μέσα από «σεμινάρια επιχειρηματικότητας» και με συγκεκριμένο master plan. Επίσης, τόνισε τη θέση του ΚΚΕ ότι η τάση και στο συγκεκριμένο τομέα είναι η συγκέντρωση του εμπορεύματος - μαστίχα σε λίγα χέρια ενώ το ενδιαφέρον επιχειρηματικών συμφερόντων για τη μοναδικότητα της παραγωγής στο νησί θα οδηγήσει στον εκτοπισμό των μικρών παραγωγών που είναι και η πλειοψηφία.

Σε επίσκεψή του στα χωριά Βέσσα και Ελάτα συζήτησε παρουσία των Προέδρων αλλά και μαστιχοπαραγωγών και για την συνεχιζόμενη κοροϊδία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των παραγωγών από το 2016.

 Το απόγευμα της Παρασκευής μίλησε σε εκδήλωση – συζήτηση του Κόμματος στη Λαγκάδα.                                                                                                

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας για το όνομα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τόνισε ότι πρόκειται για μια «…ατόφια ευρωατλαντική συμφωνία», που «Συνιστά τη συστατική επιστολή για την δρομολόγηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ άμεσα και στην πορεία να γίνει και μέλος της ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια» με την απροκάλυπτη παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, με στόχο τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή, τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, των αγορών και σφαιρών επιρροής, στα πλαίσια σφοδρών ανταγωνισμών.
«Αυτά είναι τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την επιχείριση αποκοιμίσματος του λαού με τα μεγάλα λόγια περί «εγγύησης σταθερότητας και ευημερίας», που συνιστούν μέγα ψέμα και αποπροσανατολισμό, όπως ανέφερε.

ΕΕ και ΝΑΤΟ, έσπευσαν πριν στεγνώσει το μελάνι ακόμα, πριν καν ενημερωθούν τα κόμματα στην Ελλάδα, να συγχαρούν για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «… που έχει μετατρέψει τη χώρα σε γεωπολιτικό μεντεσέ…» δανειζόμενος τα λόγια του υπερδραστήριου πρέσβη των ΗΠΑ για τη χώρα μας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι πρόκειται για συμφωνία που θα οξύνει περισσότερο τους ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια και την περιοχή απευθύνοντας το ερώτημα: «Από που κι ως που λοιπόν κατοχυρώνεται η ειρήνη κι η φιλία των λαών με την επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια;», επισημαίνοντας πως τόσο οι κοσμοπολίτικες, «κάλπικες διακηρύξεις» όσο και οι εθνικιστικές στην πράξη συναντιούνται αφού στηρίζουν την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

Η «ονοματολογία» προβλήθηκε έντονα σκεπάζοντας σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, που όχι μόνο παραπέμπονται στο αβέβαιο μέλλον, αλλά και «…η κατάσταση περιπλέκεται με τις προβλέψεις της συμφωνιας που αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση περί μακεδονικής εθνικότητας, περί «Μακεδόνα πολίτη» και «Μακεδονικής γλώσσας», που συνιστούν το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σε ό, τι αφορά την ένταση της επιθετικότητας και προκλητικότητας της Τουρκίας, χαρακτήρισε τις εξελίξεις ιδιαίτερα ανησυχητικές και πρόσθεσε ότι η στάση της «…δεν οφείλεται στις επερχόμενες εκλογές, ή στο πώς ξυπνά και κοιμάται ο Ερντογάν, όπως καθησυχάζει η κυβέρνηση, η ΝΔ και αστοί αναλυτές».

Η αστική τάξη της Τουρκίας τόνισε, θέλει να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή ενώ κατέχει εδάφη σε Κύπρο, Συρία και το Ιράκ, έχει δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στην Αλβανία, στη Σομαλία, στο Κατάρ, έχει συνολικότερες  βλέψεις στα Βαλκάνια, στην Κεντρική Ασία κ.α. Αλλά και στην Κυπριακή ΑΟΖ ήδη, εκτός από τις έρευνες αμερικανικών, ισραηλινών και γαλλικών ομίλων, ξεκινά πρόγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζει την απαράδεκτη φυλακιση των 2 ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές για πάνω από 107 μέρες.

«Να, λοιπόν, σε τι «συμπληγάδες» και υπολογισμούς ανταγωνισμών βάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό της αστικής τάξης τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Να και πώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κάνουν πλάτες στο γκριζάρισμα του Αιγαίου, στα σχέδια «συνδιαχείρισης» του ενεργειακού και άλλου πλούτου στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ», σημείωσε.

Χρειάζεται όπως είπε «…να  τελειώσει το παραμύθι ότι αν έχουμε την ευνοια των ΗΠΑ , του ΝΑΤΟ της ΕΕ διασφαλιζεται ο λαός. Η αστική τάξη της χώρας μπορεί να έχει οφέλη , ο λαός όμως μόνο δεινά και περιπέτειες έχει να λαμβάνειν.Γι αυτό ο ίδιος πρέπει να τους χαλάσει τα σχέδια» βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης του το εργατικό - λαϊκό κίνημα την επικίνδυνη εμπλοκή.

Αξιοσημείωτη είναι η επικίνδυνη άποψη, που διαδίδεται για τα Ελληνοτουρκικά από τον αστικό τύπο και διάφορα επιτελεία όπως είπε, «ότι αφού η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης, τότε και η Ελλάδα θα πρέπει να εγείρει διεκδικήσεις επί τουρκικών εδαφών στο Αιγαίο (νησιά, νησίδες και βραχονησίδες), με το αιτιολογικό ότι αποτελούν κι αυτά «γκρίζες ζώνες», με την ίδια λογική που η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη. Τέτοιες απόψεις αμφισβητούν τις διεθνείς Συνθηκες που κατοχυρώνουν και καθορίζουν τα σύνορα στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, πριμοδοτούν  τον εθνικισμό και στις δυο πλευρές του Αιγαίου και δίνουν αέρα στα πανιά  της αστικής τάξης της Τουρκίας να αναθεωρήσει τις διεθνείς Συνθήκες προς όφελός της. Τέτοιες απόψεις καλλιεργούν λογικές συμψηφισμού και  συνθήκες γενικής αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή, και προωωθούν τη συνδιαχείριση του Αιγαίου,μια πρόταση που βρίσκεται σταθερά πάνω στο τραπέζι από την πλευρά της Τουρκίας και στηρίζουν με θέρμη το ΝΑΤΟ και άλλοι».

Στο παιχνίδι των εξοπλισμών που αυξάνεται γεωμετρικά εμπλέκεται κι η ελληνική αστική τάξη ανάλογα βέβαια με τα «κυβικά» της, όπου «Καθόλου τυχαία για τις ΝΑΤΟικες ανάγκες κι οχι για τις πραγματικές αμυντικές δαπάνες δόθηκαν την επταετια 2010 -2017 35.7 δις ευρώ την ώρα που ο λαός μας στενάζει από άγριες περικοπές και βάρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις γεννούν την προσφυγιά

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε λέγοντας ότι «…αντανάκλαση αυτών των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι και οι προσφυγικές ροές  προς τα ελληνικά νησιά απότοκό της η απαράδεκτη  συμφωνία  ΕΕ Τουρκίας που εγκλωβίζει τους κατατρεγμένους στα νησιά και την Ελλάδα γενικότερα, ενώ κλήθηκε και το ΝΑΤΟ υποτίθεται να συνδράμει αλλά στόχο είχε την παρακολούθηση του ρωσικου στόλου που διέρχεται από το Αιγαίο, όπως από την πρώτη στιγμή αρχή είχε καταγγείλει το ΚΚΕ.»
Ενώ σημείωσε ότι «Για τη σημερινη άθλια κατάσταση με τους πρόσφυγες που επιβαρύνει ασφαλώς και τη ζωή των νησιωτών, ευθύνεται η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που έχουν ως βάση τους τη συγκέντρωση των προσφύγων και μεταναστών στην πρώτη χωρα υποδοχής. Είναι αποτελεσμα του απάνθρωπου κανονισμού του δουβλίνου.

Σε σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ- κυβερνήσεων απαιτούμε ανθρώπινους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, με προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τον απεγκλωβισμό τους από τα ελληνικά νησιά και τις άλλες πύλες εισόδου για να ταξιδέψουν στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να δυναμώσει η πάλη των λαών  ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στον καπιταλισμό που τους γεννά, που γεννά την εκμετάλλευση και την προσφυγιά».

Στο προσφυγικό πρόβλημα ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη πάλης ενάντια στο εθνικιστικό ρατσιστικό δηλητήριο λέγοντας ότι «Χρειάζεται να απομονωθούν οι εγκληματίες ναζιστές της ΧΑ που προσποιούμενοι τους αντισυστημικους κάνουν τον παλληκαρά στους ανυπεράσπιστους πρόσφυγες και μετανάστες και τον κλακαδόρο στις ΗΠΑ και τον Τραμπ που βομβαρδίζουν μαζί με τους συμμάχους τους προκαλώντας απανωτά κύματα προσφύγων. Να παίρνουν αποφασιστική απάντηση ρατσιστικές αντιδραστικές κραυγές που στοχοποιούν μέχρι και προσφυγόπουλα όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα στη Χιο και μάλιστα με τον φερετζέ τάχα του παιδαγωγού αλλά κι ο αντικομμουνισμός που δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε οργιαστικά ανιστόρητα ψέματα».

Το ΚΚΕ πρόσθεσε θέτει «…το ζήτημα της αποδέσμευσης της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ζήτημα που μπορεί να το εγγυηθεί μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία οριστικά και μόνιμα με συνεργασία και φιλία με όλους τους λαούς, συμμαχίες με βάση το κοινό όφελος», ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία που έχει το  ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας να  διαβάζουν τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή με την κοινή τους τοποθέτηση

Για τα αντεργατικά μέτρα

Υπάρχει εμπειρία, όπως είπε, για να αποκρουστεί η καβγάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τα δεύτερα ζητήματα για να κρύψουν τη στρατηγική σύμπλευση τους στα μεγάλα, στη γραμμή περί καπιταλιστικής ανάκαμψης, της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, μέσα από την εκλογολογία, το κλίμα τεχνητής πόλωσης, δήθεν το «φως εναντίον σκότους», τη σκανδαλολογίας.


Για τα περιβόητα, πετσοκομμένα κι αυτά, «αντίμετρα», τόνισε πως πρόκειται για τη λογική «…τα παίρνω από τους φτωχούς για να τα δώσω στους πάμφτωχους… Αυτή είναι προσωποποιημένη η κανονικότητα της ΕΕ», αφού «Ανάλογα μέτρα περνούν στη Γαλλία του Μακρον του δήθεν αναμορφωτή της ΕΕ,αλλά και στην Ιταλία, το Βέλγιο παντού».

Είναι ώρα «…να πέσει στο κενό η λογική του μικρότερου κακού που οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο. Δεν μπορεί να φτουρήσει πια το παραμύθι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει λιγότερα κι ηπιότερα μέτρα. Οποιος αμφιβάλλει χρειάζεται να λογαριάσει καλύτερα τα συγχαρητήρια που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ από βιομηχάνους ΕΕ, ΟΟΣΑ και ΔΝΤ που εν χορώ λένε πως τόσα και τέτοια μέτρα δεν πέρασε κανένας πριν, παίρνοντας τη μπουκιά από το στόμα της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά. 

Προσκάλεσε «…να δούμε ένα γειτονικό νησί, που έχουν τελειώσει τα έργα, που υπάρχουν εδώ και καιρό όπως η Κως, η Ρόδος…» αναφερόμενος στα αναπτυξιακά έργα που ετοιμάζονται και διαφημίζονται και στη Χίο, όπως το αεροδρόμιο και άλλα για να δούμε τι όφελος είχαν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, ο λαός. Αναφερόμενος στο πρώτο «All inclusive» στη Χίο είπε ότι θα πλήξει όσους μικρούς περιμένουν από τον τουρισμό αφού τα πάντα θα τα προσφέρουν τεράστιες τουριστικές επιχειρήσεις. Ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για το μεγαλύτερο μέρος του λαού οι διακοπές σήμερα είναι άπιαστο όνειρο.

Σχετικά με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Χαρακτήρισε την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, που ξεκινά σε λίγες μέρες «ένα από τα πιο σκληρά κι άδικα μέτρα…» υπενθυμίζοντας πως «… το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή συνέβαλλε με όλες του τις δυνάμεις να αναπτυχθεί η πάλη των νησιωτών ενάντια σε αυτό το μέτρο αλλά και σε όλη την γκάμα των αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος σε πρόσφατη επιστολή των δημάρχων των 5 νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου ( Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου) προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την κατάργηση, από 1-7-2018, του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, είπε: «… η αναγγελία προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου», συνιστά προκλητική αθώωση της ΕΕ και των οργάνων της. Αυτή η θέση τους δεν προσφέρει στην ενημέρωση και των αγώνα των νησιωτών, άλλα στον αποπροσανατολισμό και την παγίδευση τους. Οι δήμαρχοι προσπερνούν το ότι ο ΦΠΑ είναι φόρος που έχει επιβληθεί από την νομοθεσία της ΕΕ και μεγάλο μέρος του αποτελεί έσοδο του προϋπολογισμού της. Επίσης ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά φέρνει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του κουαρτέτου των δανειστών, δηλαδή Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΜΣ».

Η πρόταση για «...την αναστολή εφαρμογής της απόφασης» είναι η ...μισή αλήθεια, όπως είπε. Γιατί το σημερινό καθεστώς ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ) επιτρέπει στα κράτη - μέλη εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις για χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (άρθρο 120), που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου (εκτός Κρήτης και Εύβοιας), επιτρέποντας σ’ αυτά την εφαρμογή χαμηλότερου ΦΠΑ έως 30%, απ’ όπου προκύπτει για τα νησιά  ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 17% αντί του γενικά ισχύοντος 24%. «Η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής που επικαλούνται οι δήμαρχοι (COM 2018/0020 - 2018/0005 CNS) τροποποιεί την οδηγία 2006/112/ΕΚ, διατηρώντας την ευχέρεια των κρατών μελών να θεσπίζουν χαμηλότερο ΦΠΑ, όπως στην παραπάνω περίπτωση των νησιών. Αφού λοιπόν το σημερινό καθεστώς ΦΠΑ που επιτρέπει χαμηλότερο ΦΠΑ στα νησιά δεν εμπόδισε τη κυβέρνηση με τη βούλα της ΕΕ να αυξήσει τον ΦΠΑ, είναι απορίας άξιο από που προκύπτει το συμπέρασμα των δημάρχων ότι  θα εμποδίσει την αύξηση η πρόταση της Επιτροπής που προβλέπει ακριβώς την ίδια δυνατότητα για χαμηλότερο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Προφανώς από πουθενά».

Σχολίασε ότι τέτοιες τοποθετήσεις, ρίχνουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «στα μαλακά», «…καταλογίζοντάς της ...αμέλεια να «αρπάξει τις ευκαιρίες» της ευρωενωσιακής νομοθεσίας όπως άλλωστε της κάνει τέτοια βολική κριτική κι η ΝΔ αλλά και η ΕΕ «βγαίνει λάδι». Με κάτι τέτοιες δηλώσεις αποσιωπάται το γεγονός ότι ούτε η Επιτροπή της ΕΕ επέβαλλε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ούτε η κυβέρνηση την αποφάσισε μόνη της, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με την Επιτροπή κι όλο το κουαρτέτο. Αυτά τα μνημόνια και τα αντεργατικά μέτρα τόσο οι δήμαρχοι όσο και τα κόμματά τους τα στηρίζουν διαχρονικά οπότε πάει πολύ οι ίδιοι να προσποιούνται τους αθώους του...αίματος», είπε χαρακτηριστικά αποκαλύπτοντας και την έννοια της «νησιωτικότητας» λέγοντας ότι η δήθεν αναγνώριση «... από τη νομοθεσία της ΕΕ των δυσχερειών των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας»…, «…δεν αναγνωρίζει κανένα ευνοϊκό καθεστώς για τα ελληνικά νησιά. Το μοναδικό μέτρο της ΕΕ για τα νησιά είναι ο κανονισμός 229/2013 που αφορά αποκλειστικά και μόνο στα γεωργικά προϊόντα και την τοπική γεωργία των νησιών, που έτσι κι αλλιώς όχι μόνο καμία στήριξη ή ουσιαστική ανακούφιση δεν έχει προσφέρει στη μικρομεσαία αγροτιά αλλά αντίθετα η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων με την ΚΑΠ την οδηγεί στο ξεκλήρισμα και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Η προώθηση από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση της λεγόμενης  «νησιωτικότητας» δεν είναι άλλη από την πολιτική στήριξης κι ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των μεγάλων  ομίλων του τουρισμού κι άλλων κλάδων για την κερδοφορία τους την ώρα που οι εργαζόμενοι, ο λαός των νησιών στενάζει κάτω από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που στην εφαρμογή της οποίας καίριο ρόλο παίζει και η τοπική διοίκηση και τα όργανά της», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Social Share

Εκδηλωση φωτησ αγγουλες

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/