Γ. Πρωτούλης: Ντροπή η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Με εμβολισμό απείλησε το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ τουρκική φρεγάτα - Το SAIPEM 12000 αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 ·

Την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την επικίνδυνη πολιτική που θέλει ΕΕ και ΝΑΤΟ εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων που ακολουθούν Λευκωσία και Αθήνα, σηματοδοτεί η απειλή τουρκικού πολεμικού να εμβολίσει το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12000, όταν αυτό επιχείρησε να κινηθεί προς τον στόχο «Σουπιά»
Όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το γεωτρύπανο έκανε μια τελευταία προσπάθεια να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά» σήμερα το πρωί, ωστόσο ανακόπηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά με την απειλή εμβολισμού. Το γεωτρύπανο της ENI επιχείρησε μια τελευταία προσπάθεια προσέγγισης της «Σουπιάς» το πρωί της Παρασκευής, καθώς τα μεσάνυχτα έληξε η παράνομη τουρκική Navtex, ωστόσο ήδη σε ισχύ βρίσκεται νέα Navtex με την ένδειξη «συνιστάται προσοχή» προς τα διερχόμενα πλοία, κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος παραμένει αποκλεισμένος έως τις 10 Μαρτίου.
Και σήμερα, όπωςε μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ τουρκική φρεγάτα επιχείρησε να συγκρουστεί με το SAIPEM 12000, ωστόσο ο καπετάνιος του ερευνητικού έκανε ελιγμούς και απέφυγε το τουρκικό πολεμικό σκάφος. Σημειώνεται ότι στο σημείο βρίσκονταν ακόμη τέσσερα τουρκικά πολεμικά σκάφη.
Τελικά, το γεωτρύπανο αποχώρησε από την περιοχή και έβαλε ρότα για Μαρόκο, όπως είχε προαναγγελθεί από χθες, Πέμπτη.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης -ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες με τον Νίκο Αναστασιάδη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, επιβεβαίωσε ότι το γεωτρύπανο επιχείρησε να φτάσει στον στόχο της γεώτρησης, ωστόσο ακινητοποιήθηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Για το επεισόδιο ενημερώθηκε τόσο ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, όσο και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Τουρκικό πρακτορείο δημοσίευσε τους διαλόγους με την προειδοποίηση του τουρκου κυβερνήτη

Ανάλογο επεισόδιο με απειλή εμβολισμού του ιταλικού ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό πλοίο είχε σημειωθεί στις 9 Φλεβάρη.
Μάλιστα, το τουρκικό πρακτορείο «Ντογάν», δημοσιέυει τους διαλόγους μεταξύ του κυβερνήτη του τουρκικού πολεμικού και του καπετάνιου του πλωτού γεωτρύπανου.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, από τον ασύρματο ακούγεται ο καπετάνιος του ιταλικού σκάφους να λέει στο πολεμικό, που κατευθύνεται πάνω του: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».
Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας». Ο καπετάνιος του «SAIPEM 12000» ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».
Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Εξάλλου, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) μετέδωσε ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ντογάν» η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα, που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο. Ωστόσο η ιταλική φρεγάτα «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Social Share

 
*/