Δ. Κουτσούμπας: Να ανέβει πολύ ψηλά το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που αμφισβητεί την ΕΕ



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Μαρίνας Κυριάκου: Αδιέξοδη εμμονή στην ονοματολογία, που κρύβει τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 ·

Όπως το 1992, έτσι και τώρα, τα συλλαλητήρια που προσπαθούν να αναβιώσουν διάφορες δυνάμεις (εκπρόσωποι της ομογένειας – και στο νησί μας, εργοδοτικές ενώσεις, φορείς τοπικής διοίκησης, θρησκευτικές  οργανώσεις ή εκπρόσωποι της εκκλησίας), στο έδαφος της ονοματολογίας των Σκοπίων, συνειδητά αποκρύπτουν την ουσία:

Η ονοματολογία κρύβει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, της ΕΕ στα Βαλκάνια, που ανταγωνίζονται άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη. Η λύση για το ζήτημα του ονόματος επισπεύδεται για να βάλει πόδι το ΝΑΤΟ στην περιοχή με την ένταξη των Σκοπίων στη λυκοσυμμαχία, με ταυτόχρονα εμπόδια απέναντι στην επιρροή της Ρωσίας. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς η Ελλάδα μπαίνει, διαμεσολαβητής, γι’ αυτό και τους στηρίζει το σύνολο των αστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις για το όνομα των Σκοπίων. Όλοι τους συναντώνται στο στόχο για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, με τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας και στόχο την αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με την ονοματοδοσία των Σκοπίων. Δεν θα λυθούν η υποδαύλιση της εθνικιστικής έξαρσης, οι αλυτρωτισμοί, οι διεκδικήσεις εδαφών, οι αλλαγές συνόρων. Αυτή είναι η ουσία, που έχει ως βάση τους τεράστιους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων, που οδηγούν αργά ή γρήγορα σε πολεμικές αναμετρήσεις με μόνιμα θύματα τους λαούς. Πίσω από το ζήτημα του ονόματος, κρύβεται και η ανησυχία ενός μέρους της αστικής τάξης για το αν η κυβέρνηση παζαρεύει τα ανάλογα ανταλλάγματα στη διαπραγμάτευση του ονόματος των Σκοπίων.

Γι’ αυτό και το ζήτημα του ονόματος παγιδεύει και αποκρύπτει από τις λαϊκές δυνάμεις τους κινδύνους στη γειτονιά μας. Γι’ αυτό και η θέση για το όνομα είναι άρρηκτα δεμένη με τη θέση του ΚΚΕ: Ο όρος Μακεδονία ή όποιο παράγωγό του, θα πρέπει ρητά και αποκλειστικά να ορίζεται  ως γεωγραφικός προσδιορισμός, ώστε να μη δίνεται αφορμή να ανακινούνται διεκδικήσεις. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αμφισβήτηση συνόρων ή ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το οποίο αποδεδειγμένα αξιοποιεί ή δημιουργεί εστίες έντασης αποτελώντας διαρκή απειλή για τους λαούς της περιοχής.

Το ΚΚΕ, αντιτίθεται σταθερά στα σχέδια των ιμπεριαλιστών που βάζουν φωτιά στην περιοχή μας όπως και το 1992 όπου ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων και στην Ελλάδα, που από τότε προετοίμαζαν την επέλαση του ελληνικού κεφαλαίου σε αυτές τις χώρες.

Ο λαός μας δεν πρέπει να παρασύρεται ούτε από την επιχείρηση καλλιέργειας εθνικιστικού και ρατσιστικού κλίματος αλλά ούτε και από την καλλιέργεια του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, που εξίσου υπηρετούν το δόγμα του «διαίρει και βασίλευε» για τα κέρδη των μονοπωλίων με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς.

Μαρίνα Κυριάκου

Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ

Social Share

 
*/