Γ. Πρωτούλης: Ντροπή η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Από την περιοδεία του Νίκου Σοφιανού στη Χίο

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 ·


Στη Χίο περιόδευσε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μαζί με μέλη της Τομεακής Οργάνωσης Χίου και στελεχών του Κόμματος. Στη διάρκεια της περιοδείας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της κοινότητας Χαλκειούς, που βρίσκεται το hot spot της ΒΙΑΛ. Ο πρόεδρος συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με τον εγκλωβισμό των προσφύγων στο νησί, αλλά και τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν. Ανέφερε ότι το κράτος είναι ανύπαρκτο, αφήνοντας τις ΜΚΟ να αλωνίζουν. Ενώ διαχώρισε τη θέση του από τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις που ακούγονται λέγοντας ότι δεν εκφράζουν ούτε εκείνον ούτε τους κατοίκους.
Απ’ την πλευρά του ο Ν. Σοφιανός αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα για τους κατοίκους με αυτή την κατάσταση και χρειάζονται άμεσα μέτρα στην καθαριότητα τη φύλαξη κλπ των περιοχών. Έτσι, δεν θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης τα υπαρκτά αυτά ζητήματα από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και τις ΜΚΟ. Ενώ απ’ τους ίδιοι τους κατοίκους χρειάζεται να πιέζουν συνεχώς το Δήμο και την κυβέρνηση να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για τη δικιά τους προστασία αλλά και τη μετακίνηση και απεγκλωβισμό των προσφύγων. Να αγωνιστούν για τα καθημερινά προβληματα που αντιμετωπίζουν απ την καθαριότητα, ασφάλεια μέχρι για τον ιατρική τους κάλυψη μιας και ο γιατρός έρχεται μια φορά τη βδομάδα.

Σε συνάντηση με εργαζόμενους στην αστυνομία και στο λιμενικό ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης, της ΕΕ, αλλά και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου για τον διπλό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και για την παρουσία του ΝΑΤΟ. Ενώ παράλληλα ανέφερε ότι το ΚΚΕ αναγνωρίζει τον προσωπικό ρόλο και τις θυσίες που καταβάλλουν για το προσφυγικό. Τους κάλεσε να αναλογιστούν τις ευθύνες που υπάρχουν για τη σημερινή κατάσταση που δεν είναι μόνο το προσφυγικό, αλλά και το μισθολογικό τους, η ασφάλειά τους, η φοροληστεία κλπ. Ανέφερε τα παιχνίδια που φαίνεται να παίζονται με τον αριθμό των προσφύγων - μεταναστών που υπάρχουν στο νησί, αλλά και το ρόλο των ΜΚΟ που με την ευθύνη της κυβέρνησης παίζουν με τις τύχες τους ενώ η ΕΕ τις χρηματοδοτεί με τεράστια χρηματικά ποσά.
Αναφέρθηκε στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και στην επικίνδυνη στάση της  κυβέρνησης που εφησυχάζει το λαό. «Το ΝΑΤΟ ήρθε για να παρακολουθεί τους Ρώσους και όχι για να μειώσει τις ροές των μεταναστών. Δεν είναι κάτι μακρινό ότι γίνεται στη μέση ανατολή. Μαζεύονται τα σύννεφα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων και δεν γίνεται να βάλει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα. Μετά τα Ίμια είχαμε την αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν σηκώνουν εφησυχασμό, χρειάζεται επαγρύπνηση για τις τουρκικές προκλήσεις και τις συνεχιζόμενες επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος ανέφερε το πάγιο αίτημα το ΚΚΕ για τους πρόσφυγες- μετανάστες ότι πρέπει να μετακινηθούν άμεσα. Το σκηνικό συμπληρώνεται όπως ανέφερε με «την Τουρκία να περιμένει τα 3δις που της έχουν τάξει για να κρατάει τους μετανάστες. Στην ΕΕ υπάρχουν προβλήματα και με το Brexit και με την όξυνση των ανταγωνισμών. Η Mέρκελ πήρε το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που ήθελε, για να εξασφαλίσει φθηνό εργατικό δυναμικό».
Οι εργαζόμενοι σε αστυνομία και λιμενικό εξέφρασαν την αγωνία τους για τις συνθήκες δουλειάς τους, τα ωράρια εργασίας τους, τους μειωμένους μισθούς. Οι υπάλληλοι του λιμενικού σώματος ανέφεραν ότι δεν υπάρχει συμβεβλημένος γιατρός με ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη όταν πρόκειται να επισκεφτούν γιατρό, ενώ μόλις ένα φαρμακείο τους εξυπηρετεί και αυτό χαριστικά, μιας και το κράτος χρωστάει σε γιατρούς και φαρμακοποιούς χρήματα που σε κάποιες φορές μάλιστα έχουν παραγραφεί. 
Ο Νίκος Σοφιανός το απόγευμα της Παρασκευής μίλησε στην εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Χίου του ΚΚΕ, με «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μ. Ανατολή και το προσφυγικό. Η στάση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών Κομμάτων».


Social Share

 
*/