Κάλεσμα Λαϊκής Συσπείρωσης

Κάλεσμα Λαϊκής Συσπείρωσης

Κουβέντα για το ΝΑΤΟ τα κόμματα του κεφαλαίου, ΚΚΕ: Η συμφωνία έχει την ευρωατλαντική σφραγίδαΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΚΕ: Για τους νέους αγρότες και τα πετσοκομμένα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης και για την ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 ·Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Για τους νέους αγρότες και τα πετσοκομμένα δικαιώματα βασικής ενίσχυσηςΠετσοκομμένα είδαν τα οριστικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χιλιάδες αγρότες. Στην πλειοψηφία τους νέοι ηλικιακά αγρότες από την Πελοπόννησο, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Κρήτη κ.ά. Απώλεσαν δικαιώματα – ενισχύσεις, δηλαδή εισόδημα, από έλλειψη ενημέρωσης, αυθαίρετες ενέργειες, λάθη της δημόσιας διοίκησης. Οι αιτίες στην πλειοψηφία τους είναι:
1. Δεν υπήρχε ενημέρωση ότι η συμπλήρωση του «Εντύπου 6 – Ενοικίαση ∆ικαιωµάτων Ενιαίας Ενίσχυσης μαζί µε γη» για τη μεταβίβαση το 2014, δεν θα αρκούσε αλλά έπρεπε να ξαναϋποβάλλουν το 2015, αφού το 2013 είναι ο χρόνος αναφοράς. Οι ίδιοι, δεν μπορούσαν να το φανταστούν αφού και µέχρι το 2014, δηλαδή, πριν τη νέα κατανοµή, λάµβαναν ατόφια την επιδότησή τους για τα δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης που τους αναλογούσαν. Έτσι, το 2015 έχασαν εντελώς δικαιώματα, γιατί τους δόθηκε ενίσχυση συνολικής αξίας κάτω των 250 ευρώ, ή διαπίσ1τωσαν πως δικαιούνται κουτσουρεμένο τσεκ (πρώτη και δεύτερη δόση), συγκριτικά µε ό,τι ελάμβαναν έως και το 2014.
2. Χιλιάδες αγρότες που είχαν ενταχτεί στο καθεστώς των μικροκαλλιεργητών (ενίσχυση κάτω των 1250 ευρώ) και συνεπώς δεν εντάσσονται στο δείγμα ελέγχου, όμως μερικοί λόγω νέων όρων και αλλαγών ξεπέρασαν το όριο των 1250 ευρώ σε 2000 και 3000 ευρώ σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στις αιτήσεις στον ΟΣΔΕ. Ωστόσο τις ενισχύσεις για τα πραγματικά νέα δικαιώματα δεν τις έλαβαν ποτέ, γιατί η δημόσια υπηρεσία δεν τους απένταξε από το καθεστώς των μικροκαλλιεργητών και χάνουν χρήματα που δικαιούνται και έχουν ανάγκη.
Δεδομένου ότι, τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι οξυμμένα από την σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, με τις φοροεπιδρομές και τα εξοντωτικά χαράτσια που οδηγούν στο ξεκλήρισμα και ότι, οι αστοχίες της δημόσιας διοίκησης αφορούν αγρότες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και έχουν σαν θύματα φτωχούς αγρότες, αλλά και νέους ηλικιακά αγρότες, τη στιγμή που η πλειοψηφία των αγροτών είναι γηρασμένη (56,2 % πάνω από 55 ετών) και υπάρχει ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει για να:
- διορθωθούν οι αδικίες, αφού στην πλειοψηφία τους αφορούν φτωχούς αγρότες και νέους στην ηλικία, που εντάχτηκαν σε προγράμματα και βρέθηκαν στο κενό δίχως δική τους ευθύνη
- υπάρξει δυνατότητα ενστάσεων επί των οριστικών δικαιωμάτων.

Η βουλευτής

Διαμάντω Μανωλάκου

Θέμα: Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.

Συνεχίζεται προκλητικά το σκηνικό ποινικοποίησης και καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως γινόταν και με προηγούμενες κυβερνήσεις, για την τρομοκρά­τηση του αγώνα των αγροτών, καθώς υπάρχουν δικαστικές κλήσεις κι ασκούνται ποινικές διώξεις σε αγρότες που πήραν μέρος στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις του 2016.

Όμως ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς για το δίκιο της δεν είναι «έγκλημα». Είναι αγώνας επιβίωσης ενάντια στο νόμο-λαιμητόμο και στο σύνολο της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που καταστρέφει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διατήρησε ουσιαστικά άθικτο το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, καθώς τροποποίησε μεν το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα που αφορά την παρακώλυση συγκοινωνιών, χωρίς όμως να αλλάξει την ουσία του, αν και οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν αναδείξει στη συζήτηση, που είχε γίνει τότε στη Βουλή, το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση «ανοίγει πόρτες και παράθυρα να συνεχιστούν η ποινικοποίηση και οι ποινικές διώξεις σε βάρος κινητοποιήσεων».
Στη συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των 68 Μπλόκων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει παρέμβαση στη Βουλή, για να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και γενικότερα οι δίκες σε βάρος επαγγελματικών ομάδων, που κινητοποιούνται. Μάλιστα λίγες μέρες μετά τη συνάντηση, από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων πρόκειται άμεσα να εισαγάγει ρύθμιση, η οποία θα θεσπίζει την υπό όρους παραγραφή των πλημμελημάτων παρακώλυσης των συγκοινωνιών, που έχουν τελεστεί έως τώρα».

Σήμερα, όχι μόνο δεν έχει γίνει αυτό, αλλά η κυβέρνηση έχει απορρίψει δύο (2) φορές τροπολογία του ΚΚΕ για την «παύση των διώξεων και των δικών σε βάρος αγωνιζόμενων αγροτών και αυτών που έχουν ασκηθεί για τις κινητοποιήσεις σε άλλους κλάδους εργαζομένων».


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός πότε σκοπεύει να φέρει τη συγκεκριμένη ρύθμιση που δεσμεύει την κυβέρνηση, για να σταματήσει η ποινική καταστολή σε αγωνιστές που παλεύουν για το δίκιο και την επιβίωση τους, ποινικοποιώντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Ο βουλευτής
Γιάννης Γκιόκας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΣΩ MAIL

Για την αναθεωρηση του συνταγματοςΤελευταιες Ειδησεις - 902 Portal

Νέα του ΠΑΜΕ

 
*/