Δ. Κουτσούμπας: Να ανέβει πολύ ψηλά το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που αμφισβητεί την ΕΕ



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Ξεκίνησε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 ·

Με την ανάπτυξη των πλοίων της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Ανατολικό Αιγαίο, την ώρα που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο και με την απαραίτητη επικοινωνιακή φιέστα ξεκινάει η εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο που έχει ως έμμεσο αποτέλεσμα το γκριζάρισμά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ναυαρχίδα της δύναμης, το γερμανικό δεξαμενόπλοιο «Βonn», βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Χίου, η καναδική φρεγάτα «Fredericton» μεταξύ Χίου και Ικαρίας, η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» (ενταγμένη στη SNMG2) μεταξύ Ικαρίας και Κω, η τουρκική φρεγάτα «Barbaros» δυτικά της Ρόδου, ενώ στην περιοχή καταπλέουν επίσης και η ιταλική φρεγάτα «Libeccio» και η γαλλική «Montcalm».
Την Τρίτη (σήμερα) αναμένεται στη ναυαρχίδα της δύναμης η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την απαραίτητη φιέστα.

«Στον αέρα» το επιχειρησιακό σχέδιο

Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών πλοίων στο Αιγαίο, χωρίς να έχουν καν συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο σε σχέση με αυτό που προβάλλεται ως αποστολή τους (την «ανάσχεση των προσφυγικών ροών»), αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η σχετική πρεμούρα εντάσσεται σε άλλους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου...
Χαρακτηριστικά, τις πληροφορίες ότι στο τελικό 4σέλιδο κείμενο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ δεν υπάρχουν ρητές αναφορές σε γεωγραφικές περιοχές δράσης της ΝΑΤΟικής δύναμης, επιβεβαιώνουν στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή» της Κυριακής, σημειώνοντας: «Στο τετρασέλιδο εμπιστευτικό έγγραφο, που συνυπέγραψαν τα ξημερώματα της Πέμπτης οι διπλωματικές αντιπροσωπείες από τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ, γίνεται αναφορά σε "area of activity/ operation" (σ.σ: περιοχή δράσης), η οποία δεν καθορίζεται επακριβώς. Αυτό μένει να οριστικοποιηθεί από τους ανώτατους αξιωματικούς της Στρατιωτικής Επιτροπής (σ.σ: του ΝΑΤΟ). Οι τομείς του Αιγαίου που έχουν οριστεί έως τώρα χαρακτηρίζονται από το ΓΕΝ ως "προκαταρκτικοί" και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μεταβληθούν. Με ενδιαφέρον αναμένεται να αναδειχθεί πώς θα διεξάγονται οι δραστηριότητες διάσωσης σε νησιά όπως το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, το σύμπλεγμα Κινάρου - Λέβιθας και, βεβαίως, τα Ίμια».
Ελληνική διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, παραδέχεται ότι «ουσιαστικά το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει άτυπο ρόλο επιδιαιτητή στο Αιγαίο και το ερώτημα που τίθεται από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών είναι πώς θα εξελιχθεί αυτός ο ρόλος με την πάροδο του χρόνου, καθώς είναι βέβαιο ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει να δημιουργήσει αναστατώσεις και τετελεσμένα με βάση τη θεωρία των γκρίζων ζωνών».

Social Share

 
*/