Δίχρονος απολογισμός από τη Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου


ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ HOT – SPOT ΣΤΗ ΒΙΑΛ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΠΟΥ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΖΩΝΗ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 ·

Ανακοίνωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ

H κυβέρνηση προχωρά στη μετατροπή του λεγόμενου Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (Μερσινίδι), που λειτουργούσε στη Χίο, σε κέντρο διαλογής και καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών (hot – spot στη ΒΙΑΛ).
Με αυτή την ενέργεια υλοποιεί τις αντιδραστικές και επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ τις οποίες και η ίδια υπέγραψε. Πρόκειται για μια ακόμη αρνητική εξέλιξη, που στρέφεται κατά των προσφύγων και μεταναστών. Μετατρέπει τη Χίο, όπως και άλλα 4 νησιά στο Αιγαίο που θα λειτουργήσουν hot Spots, σε μια πρώτη ζώνη εγκλωβισμού και συγκέντρωσής τους, από όπου οι πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιλέγουν να απορροφήσουν ελάχιστους πρόσφυγες, μόνο όσους χρειάζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων.
Ταυτόχρονα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Frontex, για να αναλάβουν οι ομάδες ταχείας επέμβασής του (RABIT) τη «φύλαξη» των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο και για αναβάθμιση του ρόλου του στα βόρεια σύνορα, πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα και ανοίγει ένα νέο και επικίνδυνο κεφάλαιο. Αυτό ακριβώς επιδιώκουν και ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ, η αστικής τάξη της Τουρκίας και της Ελλάδας, για «κοινή φύλαξη» των συνόρων και «συν διαχείριση του Αιγαίου».   Οι επιδιώξεις αυτές είναι η μια όψη του νομίσματος, ενώ στην άλλη όψη βρίσκονται οι οξύτατοι ανταγωνισμοί και η τάση κυριαρχίας των δυο αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.
Η λειτουργία του hot-spot, η αναβάθμιση της Frontex και η στήριξη που παρέχουν στην τουρκική κυβέρνηση η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πραγματοποιούνται την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους στη Συρία, με διάφορα προσχήματα και τροφοδοτούν συνεχώς, με νέες μάζες δυστυχισμένων, τα προσφυγικά ρεύματα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες για αυτές τις επιλογές και πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά από το λαό. Το ίδιο και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, ανάμεσά τους και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, γιατί στηρίζουν την επιθετική πολιτική ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και στρέφουν τα πυρά τους κατά των θυμάτων τους, των προσφύγων και μεταναστών. Τοπικά, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο μαζικό κίνημα όσο και η ΛΑΕΝ ενώ φαίνονται να λένε όχι στα hot – spots, αποδέχονται και στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, που ουσιαστικά σημαίνει καταστολή, hot-spots και εγκλωβισμός στη χώρα μας.
Τα λαϊκά στρώματα της Χίου, τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες, τώρα πρέπει απορρίψουν και να αντιπαλέψουν συνολικά αυτές τις επιλογές.
Η απάντηση πρέπει να είναι μία: Δεν θέλουμε στις θάλασσές μας να πνίγονται πρόσφυγες και μετανάστες, παιδιά και γυναίκες. Απορρίπτουμε να γίνει η Χίος και η χώρα συνολικά τόπος εγκλωβισμού απελπισμένων και αστυνόμευσης από τους μηχανισμούς της ΕΕ, που έχει την πρώτη ευθύνη μαζί με τις ΗΠΑ για τους πολέμους και τη ληστεία των λαών, δηλαδή για τα μαζικά κύματα προσφύγων και μεταναστών.
Το ΚΚΕ καλεί τους Χιώτες να παλέψουν ενάντια στη δημιουργία και λειτουργία του hot-spot στη  ΒΙΑΛ, διεκδικώντας ταυτόχρονα:
·         Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Σένγκεν, ώστε να διευκολυνθεί η απευθείας ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
·         Δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, με ευθύνη των ελληνικών αρχών και όχι των διάφορων χρηματοδοτούμενων ή και ύποπτων ΜΚΟ, που έχουν γίνει «κράτος εν κράτει» και λυμαίνονται, στο όνομα της αλληλεγγύης, τη διαχείριση της παραμονής των προσφύγων-μεταναστών.
·         Ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζεται με τη διάσωση και περίθαλψη ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
·         Κατάργηση του Frontex και των άλλων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις διακρατικές λυκοσυμμαχίες τους που μόνο δεινά προκαλούν στους λαούς.
Για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και η συμμετοχή της χώρας μας στις πολεμικές τους επιχειρήσεις. Κανένα νησί του Αιγαίου δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ορμητήριο πολέμου.

Social Share

νεο "εσυ" - θεσεισ του κκε

Ολόκληρη η εκδήλωση με θέμα «Η κριτική στο σχέδιο για το ''νέο ΕΣΥ'' - Οι θέσεις του ΚΚΕ»

Podcast ΚΝΕ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 22

Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖτοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικόεπικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα

να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!

Ειδησεις 902

 
*/