Συζήτηση για το Bullying στα Σχολεία



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ο.Σ. ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ ΠΑΥΛΟY ΒΟΓΙΑΤΖΗ - Να βγάλουν συμπεράσματα οι μαστιχοπαραγωγοί στη Χίο από τις απόπειρες ιδιωτικοποίιησης του κρασιού στη Σάμο

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014 ·

Η Ανακοίνωση της Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ). είναι ενδεικτική για το ποια είναι η κατεύθυνση για την παράδοση του κρασιού στη Σάμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα με βάση και τις αποφάσεις της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Παραδίδουν το μόχθο των Αμπελουργών στο κεφάλαιο.
Πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και οι μαστιχοπραγωγοί στη Χίο όπου τα επιχειρηματικά συμφέροντα ετοιμάζονται να αρπάξουν τον κόπο τους μετατρέποντας ένα εξίσου μοναδικό προϊόν όπως η μαστίχα σε πεδίο επιχειρηματικών συμφερόντων (βλέπε και Ανακοίνωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ για τη μαστίχα). Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ κ. Παύλος Βογιατζής πρωτοστατεί για άλλη μία φορά στην επίθεση που δέχονται τα τελευταία χρόνια οι Αμπελουργοί της Σάμου. Στόχος αυτής της επίθεσης είναι η ΄Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) και σκοπός της η παράδοση του μόχθου των αμπελουργών και του σαμιώτικου κρασιού στη λαίλαπα της λεγόμενης 'ελεύθερης αγοράς', όπως διαμορφώνεται από την ΚΑΠ της Ε.Ε.

Ο κ. Βογιατζής με ερώτηση, που αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Καρασμάνη, ζητά την κατάργηση του Αναγκαστικού Νόμου 6085/1934, προκειμένου :

- Σ' αυτή τη φάση μέρος του εισοδήματος των αμπελουργών να εκχωρηθεί σε δύο ιδιωτικές, φερόμενες ως οινοποιητικές, επιχειρήσεις του νησιού.

-Σε επόμενο στάδιο να διαλυθεί η Ε.Ο.Σ.Σ με τη σημερινή της αναγκαστική μορφή και να μετατραπεί σε μετοχική οργάνωση, που εύκολα θα μπορούν να βάλουν χέρι ιδιωτικά συμφέροντα που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των αμπελουργών του νησιού.

Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα παρακάτω :

- Ο Α.Ν 6085/1934 υπήρξε αποτέλεσμα των αγώνων των αμπελουργών της Σάμου για να ξεφύγουν από τα νύχια των κρασεμπόρων της εποχής. Αποτέλεσε και αποτελεί ασπίδα προστασίας των αμπελουργών, του αμπελοϊνικού τομέα και της οικονομίας ολόκληρου του νησιού. Η κατάργησή του θα γυρίσει του αμπελουργούς σε συνθήκες Μεσαιωνικής εκμετάλλευσης και θα αποτελέσει συντριπτικό πλήγμα για την αμπελουργία κι όλο το νησί.

- Την Ε.Ο.Σ.Σ με τη σημερινή της αναγκαστική μορφή στηρίζει ομόφωνα η οργανωμένη τοπική κοινωνία του νησιού, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται :

* Με την υπ' αριθμ. 184/10-7-2013 ομόφωνη απόφαση της ΓΣ της Ε.Ο.Σ.Σ.

* Με τις υπ' αριθμ. 310/2012 και 375/2013 ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου.

* Με την υπ' αριθμ. 147/26-7-2013 ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Αυτόκλητοι εκ μεταγραφής υποστηρικτές της Σάμου σαν τον κ. Βογιατζή, μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν και ελέγχονται για τις προθέσεις τους.

-Η ισχύς και η συμβατότητα του Ν. 6085/1934 με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβεβαιώνεται με τις υπ' αριθμ. 3580/2010 και 3581/2010 αποφάσεις-'καταπέλτες' του Συμβουλίου Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει οι προστατευόμενοι του κ. Βογιατζή. Επιπλέον η ύπαρξη των αναγκαστικών συνεταιρισμών κατοχυρώνεται από το άρθρο 12 παρ. 5 του Ελληνικού Συντάγματος.

-Οι δύο φερόμενες ως οινοποιητικές επιχειρήσεις για τις οποίες κόπτεται ο κ. Βογιατζής παρανόμως αδειοδοτήθηκαν από τον απερχόμενο αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Παπαθεοφάνους και παρανόμως παρέλαβαν και οινοποίησαν σταφύλια σαμιώτικα εσοδείας 2013, πράγμα το οποίο διαπιστώθηκε από σχετικό έλεγχο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Σάμου. Ο κ. Βογιατζής με την ερώτησή του καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να αγνοήσει τη νομοθεσία και να νομιμοποιήσει τις παρανομίες των προστατευομένων του. Φαίνεται πως ο Νόμος και η τάξη εφαρμόζονται για τον κ. Βογιατζή μόνο όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου, ενώ αντίθετα τα γράφει στα παλιά του υποδήματα όταν πρόκειται για τα συμφέροντα αμπελουργών.

- Η Ε.Ο.Σ.Σ είναι κυρίως εξαγωγική οργάνωση με εξαγωγές πάνω από 5.000.000 ευρώ τον χρόνο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών γίνεται στη Γαλλία, μια ιδιαίτερα απαιτητική αγορά, πράγμα το οποίο αποδεικνύει την ποιότητα του σαμιώτικου κρασιού και την αποτελεσματικότητα της Ε.Ο.Σ.Σ. Στον αντίποδα οι φερόμενοι ως οινοποιοί αιτούνται εξαγωγές 1.000 φιαλών κρασιού αγνώστου και μη πιστοποιημένης ποιότητας. Αυτές τις εξαγωγές θέλει να προστατέψει ο κ. Βογιατζής με κίνδυνο μάλιστα τη δυσφήμηση του σαμιώτικου κρασιού στο εξωτερικό;

- Στα 80 χρόνια λειτουργίας της Ε.Ο.Σ.Σ με τη σημερινή αναγκαστική της μορφή έχει αναγνωριστεί το σαμιώτικο σαν το καλύτερο γλυκό κρασί του κόσμου, με πλήθος βραβείων σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Πριν από 80 χρόνια, το σαμιώτικο κρασί είχε χάσει όλες τις αγορές, λόγω των νοθειών των κρασεμπόρων της εποχής προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα. Εκεί ονειρεύεται να μας γυρίσει ο κ. Βογιατζής;

- Ο κ. Π. Βογιατζής ουδέποτε φρόντισε να έρθει σε επαφή και να έχει οποιασδήποτε μορφής άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση από την Ε.Ο.Σ.Σ, που εκπροσωπεί όλους τους αμπελουργούς του νησιού. Η ενημέρωσή του και οι παρεμβάσεις του προέρχονται και στοχεύουν, φαίνεται, στην εξυπηρέτηση του υποψηφίου του συνδυασμού του στις περιφερειακές εκλογές του 2010 κ. Νίκου Βακάκη. Ας κριθεί για τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά του.

Καλούμε:

* Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να απορρίψει τις αιτιάσεις που διατυπώνονται στο κείμενο ερώτησης του κ. Παύλου Βογιατζή, να στηρίξει, όπως μέχρι τώρα έχει πράξει, την αναγκαστικότητα, για την οποία να υπάρξει ρητή πρόβλεψη στο νέο νόμο Περί Συνεταιρισμών που αναμένεται.

* Τα κόμματα, τον Δήμο, την Περιφέρεια και όλους τους τοπικούς φορείς του νησιού να πάρουν καθαρή θέση στήριξης των αμπελουργών και της Ε.Ο.Σ.Σ με τη σημερινή αναγκαστική της μορφή και να απομονώσουν επιθέσεις σαν αυτή του κ. Βογιατζή.

* Τους αμπελουργούς και όλους τους Σαμιώτες να προασπίσουν μαζικά-μαχητικά τον κόπο και το εισόδημά τους, στηρίζοντας την αναγκαστικότητα και τη δική τους Οργάνωση, την Ε.Ο.Σ.Σ.»

Social Share

Εκδηλωση φωτησ αγγουλες

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/