Γ. Πρωτούλης: Ντροπή η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Απόσπασμα από την ομιλία της Διαμάντω Μανωλάκου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κατά την περιοδεία της στη Χίο

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012 ·

Εκατοντάδες φωτιές έπληξαν τη χώρα μας και συνεχίζουν ακάθεκτα. Τις περισσότερες οι δασολόγοι τις χαρακτηρίζουν εμπρησμούς με στόχο τουλάχιστον την αλλαγή χρήση γης και όχι μόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις εκεί που ξεσπάει φωτιά καταστρέφοντας τα πάντα, υπάρχουν και έχουν εκδηλωθεί επενδυτικά συμφέροντα από επιχειρήσεις ΑΠΕ.

Ιδιαίτερα καταστροφική βιβλικών διαστάσεων ήταν στη Χίο, ζήσατε τον πύρινο εφιάλτη και οι συνέπειες θα συνεχιστούν, θα είναι τρομακτικές μετά το χειμώνα. Οι κομματικές δυνάμεις οι φίλοι και οι οπαδοί μας δεν πήραν απλά μέρος μαζί με όλους τους κατοίκους του νησιού στην κατάσβεση και την αποτροπή της καταστροφής, αλλά θα συνεχίσουμε να πιέζουμε να διεκδικούμε την αποκατάσταση σε όποιο βαθμό μπορεί να γίνει. Με ιεράρχηση, χρονοδιάγραμμα , με έλεγχο για κάθε βήμα που πρέπει να γίνει.

Βγάλαμε ανακοίνωση κεντρικά και έγιναν δηλώσεις της Γραμματέας του κόμματος Αλέκας Παπαρήγα, γιατί πραγματικά οι κυβερνητικές ευθύνες είναι βαριές αλλά και εγκληματική η εγκατάλειψη της πρόληψης της πυροπροστασίας. Δεν μείναμε όμως στην επικαιρότητα δηλαδή στην περίοδο της φωτιάς.

Για μας είναι ζωτικής σημασίας να μην εγκαταλειφτεί η Χίος, αυτό το πανέμορφο παραμεθόριο νησί στην τύχη του. Να μην αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια των εμπρηστών φανερά ή κρυφά , γνωστά η άγνωστα, γιατί θα είναι σε βάρος Χιώτικου λαού και με πολλές επιπτώσεις ευρύτερα.
 
Γι αυτό η σημερινή περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο νησί, έχει να κάνει με τον συνεχή έλεγχο, την πίεση προς την κυβέρνηση για τις ευθύνες που έχει αποκατάστασης των πληγέντων, για τα άμεσα μέτρα που χρειάζονται . Κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα πιέζουμε , θα σημειώνουμε τι δεν έχει γίνει τι χρειάζεται να γίνει μέσα και έξω από την Βουλή.

Έχουμε την αρνητική πείρα των πυρκαγιών στην Ηλεία που ολόκληρα χωριά άδειασαν, οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί τις πήρε ο αέρας, περιοχές παραγωγικές ερήμωσαν .

Δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει, εδώ είναι παραμεθόριος. Ο πλούτος και η άμυνα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, που πρέπει να μπορούν να ζήσουν και όχι να εκδιωχτούν. Γιατί οι αντιλαϊκές , αντιδραστικές πολιτικές διώχνουν και από τη γη των προγόνων. 
 
Αύριο έχουμε συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Κ Κ Ε για τα άμεσα μέτρα ανακούφισης και απευθύνεται προς τους υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και των εσωτερικών. Έχει σημασία για μας να έχουμε την πραγματική εικόνα όχι της καταστροφής αλλά και ότι έχει γίνει μέχρι τώρα . Καταγραφή ζημιών, σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης δικτύων (ΔΕΗ, ύδρευση, αρδευτικών , δρόμοι κ.α ) ζωοτροφές, δημιουργία λειμώνων , άμεση αποζημίωση και άμεσο βοήθημα για τις πρώτες ανάγκες , σχεδιασμός ανάπτυξης. Αυτά δεν λύνονται με εθελοντικές ομάδες, γιατί δεν θα πρέπει να υποκαταστήσουν και δεν μπορούν τις ευθύνες και υποχρεώσεις του κράτους, της κυβέρνησης. Αλληλεγγύη και υποστήριξη μεταξύ μας έχουμε και σε τέτοιες συνθήκες αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο, ταυτόχρονα όμως διεκδικούμε αυτό που πρέπει και οφείλει το κράτος.
Βάζουμε τα ερωτήματα ουσιαστικά είναι άμεσες διεκδικήσεις
 
ΣΥΝΕΠΩΣ Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα, να κηρυχτεί άμεσα και γρήγορα ο Νομός Χίου πυρόπληκτη περιοχή προκειμένου να προχωρήσουν:

α) στην άμεση καταβολή αποζημίωσης των πληγέντων (σπίτια, αποθήκες, γεωργικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, ζώα, κυψέλες κ.ά.), στο 100% των ζημιών, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος και στήριξη των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές,
β) στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών των κατοικιών και του δήμου, στη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των κατάλληλων υποδομών για την προστασία της καμένης περιοχής και όλου του νομού, από πλημμυρικά φαινόμενα,
γ) στη γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να καλύψει τις άμεσα επείγουσες ανάγκες ιδιαίτερα μαστιχοπαραγωγών, γενικότερα αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και εργαζομένων στον τουρισμό, που αυτό το εξασφαλίζει και ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως πυρόπληκτης.
δ) απαλλαγή πυρόπληκτων από φορολογία 2011 και πάγωμα έως και διαγραφή - ανάλογα την περίπτωση - των οφειλών προς το Δημόσιο καθώς και των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.
Καθώς και για την κήρυξη αναδασωτέων των καμένων δασικών εκτάσεων και την απαγόρευση fast track επιχειρήσεων (ΑΠΕ κ.ά.) σε αυτές για να μην υπάρξει αλλαγή χρήση γης, για την προστασία του περιβάλλοντος. Για να υπάρξει σχεδιασμένη ανασύσταση της μαστιχοκαλλιέργειες με οικονομική και τεχνική ουσιαστική κρατική ενίσχυση. Για την ενίσχυση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νομό Χίου (πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και ενίσχυση με τεχνικά μέσα, ελικόπτερα κ.ά.), την ενίσχυση των δήμων του νομού με πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μέσα, αλλά και της δασικής υπηρεσίας που έχει συρρικνωθεί.
Σε αυτά τα πλαίσια συναντηθήκαμε με φορείς και κατοίκους στα πληγέντα χωριά και τους καλέσαμε για να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η καταστροφική πορεία της μεγάλης φωτιάς, με άλλες μορφές και κυρίως της εγκατάλειψης. Αντίθετα να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα που θα συντονίζονται για την επούλωση των πληγών και την ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού σε όφελος των κατοίκων του και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων .

Social Share

 
*/