Δ. Κουτσούμπας: Να ανέβει πολύ ψηλά το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που αμφισβητεί την ΕΕ



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ 38Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012 ·

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΝΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΙΧΑΛΙΑΔΗ

Φίλοι και φίλες, σ/φοι και σ/σες

Το 38ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή ξεκίνησε ήδη το μακρύ του ταξίδι, κάνοντας στάση σε κάθε χώρο όπου ζει, εργάζεται, σπουδάζει η νεολαία, θέλοντας να κουβεντιάσουμε με όλους αυτούς τους νέους και τις νέες που στενάζουν κάτω από αυτή την βάρβαρη επέλαση της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της.
Στο φόντο των εξελίξεων στην οικονομία, κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί στις δυο άκρες του Ατλαντικού για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, που συνεχώς βαθαίνει. Μια οικονομική καπιταλιστική κρίση που δημιουργήθηκε από το ίδιο το σύστημα, είναι στο DNA του καπιταλισμού. Στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους από τον ιδρώτα της ε. τ., μπούκωσαν από τα κέρδη.

Δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση. Είναι ψέμα και συνειδητή αντιστροφή της πραγματικότητας. Ο ισχυρισμός ότι τα μνημόνια απέτυχαν, αποτελεί σκόπιμη προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν το λαό. Να καθαγιάσουν όσους υποστηρίζουν τη στρατηγική που τα γεννά. Το λέμε για τον απλούστατο λόγο, ότι τα μνημόνια πέτυχαν και με το παραπάνω το στόχο της εγχώριας και ξένης πλουτοκρατίας.

Επιβεβαιώνεται ναι ή όχι το ΚΚΕ ότι στόχος τους ήταν και είναι το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση ο λαός; Δεν ήταν για να συμμαζέψουν τα ελλείμματα και τα χρέη, τα οποία η προπαγάνδα των ΜΜΕ αντιεπιστημονικά παρουσιάζει σαν αιτίες της κρίσης, αλλά να υποτιμήσουν κι άλλο την εργατική δύναμη. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν τα μέτρα στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη ευρωζώνη με ή χωρίς μνημόνια.

...περισσότερα



Περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των πυρκαγιών.

Το κορυφαίο πρόβλημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι αυτό της καταστροφής, πολλές φορές εξολοκλήρου, δασικών, αγροτικών και ημιαστικών οικοσυστημάτων από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Οι κυριότερες αιτίες δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία είναι η εξής:
  • Οι διάφορες γεωργικές δραστηριότητες και κυρίως το καψάλισμα της αποκαλάμης και το κάψιμο ξηρών χόρτων.
  • Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων.
  • Το άναμμα φωτιάς σε μη επιτρεπόμενους χώρους.
  • Το κάψιμο σκουπιδιών σε μη οργανωμένους σκυβαλοτόπους.
  • Οι στρατιωτικές ασκήσεις.
  • Οι δραστηριότητες κυνηγών κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.
  • Οι διάφορες δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες όπως η χρήση ηλεκτρικών εργαλείων και το κάψιμο σκυβάλων.
  • Οι κακόβουλες ενέργειες (εμπρησμοί).
  • Βραχυκύκλωμα ηλεκτροφόρων καλωδίων.
  • Οι κεραυνοί.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών είναι κατεξοχήν πρόβλημα ανθρωπογενές. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 9 στις 10 δασικές πυρκαγιές προκαλούνται από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι συνολικά φέτος το καλοκαίρι συνελήφθησαν 250 άτομα για εμπρησμούς ανά την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 26 ήταν από πρόθεση και οι
224 από αμέλεια. Σημαντική αύξηση (19,7 %) των αγροτοδασικών πυρκαγιών παρατηρείται το διάστημα από τις αρχές του έτους μέχρι τέλος Ιουλίου 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.Για τη Χίο ειδικά τα στατιστικά λένε ότι τα δώδεκα τελευταία έτη, ο μέσος / ανά έτος, αριθμός πυρκαγιών είναι (56) πυρκαγιές, δηλαδή κατά μέσο όρο εκδηλώνεται μία (1) πυρκαγιά
περίπου κάθε 7 μέρες, ενώ ο μέσος / ανά έτος, αριθμός καμένων εκτάσεων είναι (4.480,8) στρέμματα. Από κάθε πυρκαγιά καίγονται, κατά μέσο όρο, ογδόντα (80) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Μέτα από όλα αυτά που αναφέρθηκαν, γεννιούνται εύλογα στον καθένα μας τα εξής ερωτήματα: Πως μπορεί να αιτιολογηθεί αυτή ή έξαρση των πυρκαγιών στον ελλαδικό χώρο; Είναι ένα τυχαίο φαινόμενο; Υπάρχουν ωφελούμενοι από μία τέτοια περιβαλλοντική καταστροφή; Ποιοι μπορεί να
είναι οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι ότι μετά από κάθε μια μεγάλη πυρκαγιά ανοίγει ο δρόμος για επιχειρηματικές επενδύσεις στις καμένες περιοχές μια και η πολιτεία φροντίζει με την ανεπάρκεια της στα θέματα περιβαλλοντικής και συγκεκριμένα δασικής προστασίας τόσο πριν όσο και μετά από την πυρκαγιά να αφήνει πρόσφορο έδαφος σε όσους εποφθαλμιούν
να επενδύσουν σε αποχαρακτηρισμένα δάση.

Social Share

 
*/