Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους


Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

Κάλεσμα στη συγκέντρωση και την αντιϊμπεριαλιστική πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 ·

Κάλεσμα απευθύνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου την Κυριακή 17 Νοεμβρίου έξω από την είσοδο του Πανεπιστημίου στην οδό Μιχάλων στις 18:00
Διδασκόμαστε τονίζει το Σωματείο "... πως όταν ο λαός αποφάσισε να σηκώσει το αγωνιστικό του ανάστημα στη Χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, κανένας αντίπαλος δεν μπόρεσε να τον σταματήσει. Τότε κάποιοι έλεγαν "η Χούντα είναι πανίσχυρη". Η Ιστορία τους διέψευσε. Ο λαός, όταν παλεύει, μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω!".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως "Η Χούντα, η στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απρίλη 1967, ήταν ένα άθλιο και διεφθαρμένο καθεστώς. Πριν την επιβολή της στρώθηκε το έδαφος με την ένταση του αντικομμουνισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι:  Ανεξάρτητα από τις θέσεις, τις επιφυλάξεις ή και τις διαφωνίες καθενός, ο αντικομμουνισμός είναι πάντα προπομπός αρνητικών εξελίξεων σε βάρος συνολικά του λαού. 
Η Χούντα υπηρέτησε το κεφάλαιο στην Ελλάδα, τους διεθνείς συμμάχους του (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ). Η πραγματική εξουσία δεν άλλαξε χέρια. Η Χούντα διεύρυνε τα προνόμια και τη στήριξη στα κέρδη των λίγων και από την άλλη χαντάκωσε το λαϊκό εισόδημα, έβαλε τους λαϊκούς αγώνες στον γύψο. Βασάνιζε, δολοφονούσε, φυλάκιζε, έστελνε εξορία τους κομμουνιστές και πολλούς άλλους αγωνιστές".
Τέλος αναφέρει: 

"Τιμάμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που η Χούντα κατέπνιξε με βιαιότητα και με δεκάδες νεκρούς. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της κατάρρευσής της, υπό το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974. Η εισβολή και κατοχή της Κύπρου, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχει τη σφραγίδα της Χούντας και των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι καμία προστασία δεν παρέχουν για το λαό οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις μετά την κατάρρευση της Χούντας υπηρέτησαν επίσης πιστά τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των διεθνών τους συμμάχων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τη βρώμικη του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε τον Οκτώβρη στη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, με την οποία οι βάσεις όχι μόνο παραμένουν, αλλά επεκτείνονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αναβαθμίζονται σε δύναμη πυρός, επιδιώκεται να φιλοξενήσουν ακόμα και πυρηνικά.
Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια τη στιγμή που η Ελλάδα γίνεται πιθανός στόχος, "μαγνήτης" επιθέσεων στο κουβάρι των συμφερόντων στην περιοχή. Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ότι "οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον", πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι» για το λαό!  Σε αυτές τις συνθήκες, τα συνθήματα "Έξω οι ΗΠΑ", "Έξω το ΝΑΤΟ", που είχαν γραφτεί στις πύλες του Πολυτεχνείου 46 χρόνια πριν, παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ… Η εξέγερση όμως του Νοέμβρη δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από την υποταγή… Το Πολυτεχνείο ζει! Έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ!".

Στο Πανεπιστήμιο καλεί και το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ λέγοντας ότι την εξέγερση προσπαθούν να αμαυρωθεί από "...ακροδεξιές φωνές νοσταλγούς της Χούντας των συνταγματαρχών αλλοιώνοντας τα γεγονότα , την ιστορία μας, προσπαθούν πάση θυσία να την αμαυρώσουν".


Η εξέγερση του Πολυτεχνείο τονίζει "Είναι μια γιορτή νίκης ενάντια στον φασισμό, ενάντια σε όλες τις πολιτικές που ονειρεύονται ένα λαό με σκυμμένο το κεφάλι, δούλοι του κεφαλαίου".

Και συνεχίζει:


"Σήμερα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου βρίσκουν την έκφρασή τους στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών ανθρώπων και της νεολαίας, για σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό, ενάντια στη φτώχεια και την προσφυγιά.

H κρίση δεν οφείλεται στα δήθεν υπερβολικά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά στα υπερκέρδη των τραπεζών, στην κερδοσκοπία των χρηματιστηριακών κεφαλαίων, στην παγκοσμιοποίηση των αγορών, στο καπιταλιστικό σύστημα διακυβέρνησης, που η συντήρηση και αναπαραγωγή του απαιτεί διαρκώς όλο και περισσότερες θυσίες για τον κόσμο της εργασίας, απαιτεί την υποταγή! Δεν είναι τυχαία η πολιτική «νόμος και τάξη» της ΝΔ που προσπαθεί με το μαστίγιο να επιβάλλει την αντιλαϊκή της πολιτική, συνεχίζοντας εκεί που την άφησε η κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Πολυτεχνείο ζει και μας οδηγεί. Δεν είναι μουσείο ούτε μνημόσυνο.

Ήταν η αρχή του τέλους της κατάρρευσής της Χούντας , υπό το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974. Η εισβολή και κατοχή της Κύπρου, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχει τη σφραγίδα της Χούντας και των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι καμία προστασία δεν παρέχουν για το λαό οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Πρέπει να βγουν τα σύγχρονα συμπεράσματα που και τότε έμπαιναν επί τάπητος: ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πόλεμοι!

Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας. Οργανώνουμε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Απέναντι στα αιματοβαμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ΗΠΑ και ΕΕ, απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς, για τα κέρδη των λίγων διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατών και της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή.

Ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνουν πράξη τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του ’73".
Στη συγκέντρωση καλεί και ο Σύλλογος Γυναικών Χίου με ανακοίνωσή του καλώντας μεταξύ άλλων να "...να δώσουμε μαχητική απάντηση στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ που κατάργησε το ακαδημαϊκό άσυλο. Δε θα τους αφήσουμε να μας βάλουν στο γύψο". Αναλυτικά το κάλεσμα έχει ως εξής:
        "Ο Σύλλογος Γυναικών Χίου, τιμώντας την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου,  καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να ορθώσουμε το ανάστημα μας απέναντι στην πολιτική που στηρίζει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως η υπογραφή της νέας συμφωνίας παράτασης των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα μας.  Να μην επιτρέψουμε να θυσιαστούν τα παιδιά μας στο βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.  Με τη συμμετοχή μας στον αντιιμπεριαλιστικό αγωνιστικό εορτασμό να δώσουμε μαχητική απάντηση στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ που κατάργησε το ακαδημαϊκό άσυλο. Δε θα τους αφήσουμε να μας βάλουν στο γύψο.
Η εξέγερση  του Νοέμβρη δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από την υποταγή… Το Πολυτεχνείο ζει! Έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ!"
Τέλος κάλεσμα για το Πανεπιστήμιο την Κυριακή απευθύνει και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Χίου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ασκώντας κριτική στην πλειοψηφία του Σωματείου (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ), που επιδιώκουν όπως λέει να μη μιλήσει για το σύγχρονο περιεχόμενο του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη, για τις νέες δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, για το διαχρονικό αντιιμπεριαλιστικό του νόημα.

Social Share

Αποκαλυψεις για τα Τέμπη

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/