Συζήτηση για το Bullying στα Σχολεία



Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση - Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις

ΚΚΕ - ΚΝΕ: Θέσεις και άμεσα μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 ·

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ XIOY ΤΟΥ ΚΚΕ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ

Έργα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης
Άμεση αποκατάσταση των πληγέντων από το σεισμό
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο σε συνεννόηση με γονείς και εκπαιδευτικούς, να δώσει άμεσα τέλος στην αγωνία δεκάδων μαθητών και γονιών
         
Λίγες ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό στην περιοχή μας, η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ και το ΤΣ Χίου της ΚΝΕ, έχοντας επίγνωση του μεγάλου και σοβαρού ζητήματος, με αίσθημα ευθύνης προς τους Χιώτες και τις Χιώτισσες, ανακοινώνουμε τις θέσεις μας για τη διαχρονική αντιμετώπιση αυτού του φυσικού φαινομένου.
          Λαμβάνουμε υπόψη ξέροντας ότι η περιοχή μας, το Β. Αιγαίο, έχει μεγάλο δείκτη σεισμικότητας με έντονη δραστηριότητα. Ενώ οι σεισμοί δε μπορούν να αποφευχθούν και είναι γνωστό ότι είναι δυνατόν να χτυπήσουν την «πόρτα» μας σεισμοί μεγάλου μεγέθους, όλες οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας, από τη μεταπολίτευση του ’74 μέχρι και σήμερα, αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν.
          Το γειτονικό νησί της Μυτιλήνης πρόσφατα πλήρωσε βαρύ τίμημα με 1 νεκρή και 416 κατοικίες επισήμως αναγνωρισμένες ως μη – κατοικήσιμες.

Ο λόγος είναι και πάλι η αντιμετώπιση της αντισεισμικής προστασίας της χώρας με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι με γνώμονα τις ανάγκες και την ασφάλεια του λαού. Αντιμετωπίζεται με τη λογική του κέρδους, καθώς η αντισεισμική προστασία δεν έχει άμεση οικονομική ανταπόδοση. 
          Πρόκειται, στην ουσία, για μια εγκληματική πολιτική.

Οι προτάσεις μας

      Να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, προσεισμικός έλεγχος σε Σχολεία, Νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς με άμεση κρατική χρηματοδότηση.
-        Η κυβέρνηση και το Υπουργείο σε συνεννόηση με γονείς και εκπαιδευτικούς, να δώσει άμεσα τέλος στην αγωνία δεκάδων μαθητών και γονιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την οργάνωση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, που ακυρώθηκαν.
-     Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων από Χίο - Μυτιλήνη να κατοχυρώσουν τη βαθμολογία τους σε όσα μαθήματα έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα. Ανάλογα με τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κεφαλονιάς το 2014, να υπάρξει ειδικό καθεστώς για την εισαγωγή των υποψηφίων από τη Λέσβο και τη Χίο (π.χ. ποσόστωση, επιπλέον θέσεις εισακτέων σε κάθε σχολή κ.τ.λ).
-         Να γίνει προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και στo Πανεπιστήμιο.
-         Να ελεγχθούν προσεισμικά τα κτίρια που στεγάζονται τα φροντιστήρια στη Χίο.  
-         Να ελεγχθούν προσεισμικά οι χώροι που διασκεδάζει η νεολαία.
-         Ειδικά για τους χώρους όπου φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία, είναι επιτακτική ανάγκη, αφενός να θεσμοθετηθεί ειδικό πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας αυτών των χώρων και αφετέρου να εφαρμοστεί ειδικό σχέδιο εκκένωσης των χώρων αυτών, που θα πρέπει να δοκιμάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
-         Να ελεγχθούν προσεισμικά το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νησιού.
-         Να γίνει προσεισμικός έλεγχος και ιδιαίτερο σχέδιο εκκένωσης για τις προνοιακές μονάδες (Γηροκομείο, ΚΑΠΗ, Ειδικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο, ΕΕΕΕΚ κ.α.).   
-         Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα Δημοτικά κτίρια, τα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά κι όσα άλλα κτίρια στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.
-         Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα σπίτια και οι πολυκατοικίες.
-         Για τους χώρους εργασίας απαιτούνται μια σειρά από μέτρα. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι, η συνδυασμένη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του αντισεισμικού κανονισμού κτιρίου, του πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και του νόμου για την πρόληψη των Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης.
-         Να στελεχωθούν όλες οι εμπλεκόμενες Κρατικές Υπηρεσίες του Νομού.

    Καλούμε σε έκφραση αλληλεγγύης προς το λαό της Μυτιλήνης. Καλούμε σε αγώνα και διεκδίκηση για:
-          Άμεση καταγραφή - εκτίμηση όλων των ζημιών και αποζημίωση στο 100% για το σύνολο των καταστροφών, είτε πρόκειται για οικιστικό ιστό είτε για οικοσκευές είτε για εμπορεύματα.
-          Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε όλο το νησί για φέτος και την επόμενη χρονιά.
-          Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και πάγωμα χρεών για πληγέντες.
-          Να σταματήσουν διαδικασίες κατάσχεσης σε όλο το νησί, όπου έχουν ξεκινήσει.
-          Άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.
          Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ και το ΤΣ Χίου της ΚΝΕ απαιτούμε και διεκδικούμε άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την οργάνωση της ζωής, των κτιρίων, της παραγωγικής διαδικασίας στο νησί, ώστε το φαινόμενο στο μέλλον να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.
          Η προστασία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, η προστασία της ζωής των κατοίκων, πέρα από το κοινωνικό περιεχόμενο που έχει, αποτελεί ένα τεράστιο ανταποδοτικό έργο και με την κοινωνική έννοια του όρου.
          Γνωρίζουμε ότι τα παραπάνω βρίσκονται σε αντίθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική και με τις γενικότερες κατευθύνσεις για την αγορά γης και στέγης που με την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας αποφασίζονται στην ΕΕ.
          Είναι φανερό ότι δίχως σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τα οικονομικά της στηρίγματα, η ανθρώπινη υπόσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα διακυβεύεται καθημερινά, θα συντρίβεται και θα πετιέται στις χωματερές της ελεύθερης αγοράς.
          Αποδείχνεται για άλλη μια φορά ότι η αντισεισμική θωράκιση, όπως και άλλα προβλήματα ανάσας για το λαό, χρειάζονται  κεντρικό σχεδιασμό για την επίλυσή τους, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας του παραγόμενου πλούτου και της εργατικής συμμετοχής και του ελέγχου.
Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, τους γυναικείους συλλόγους, όλο το Χιώτικο λαό να αναλάβει αποφασιστικά δράση, χωρίς καθυστέρηση.
Στο χέρι του λαού μας και των μαζικών του φορέων είναι τώρα να αναπτυχθεί ένα διεκδικητικό-αγωνιστικό κίνημα για να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις.
Για την υπεράσπιση όχι μόνο του μόχθου και της περιουσίας του αλλά και της ίδιας του της ζωής.



Χίος 16 Ιούνη 2017

Social Share

Εκδηλωση φωτησ αγγουλες

PODCAST ΚΝΕ



επικινδυνη συμφωνια ελλαδας -ηπα









Για τις συμφωνίες σχετικά με την ΑΟΖ



τοποθετησεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό



να ποιοι ειναι οι εργατοπατερες!

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουμε με τη συνδικαλιστική μαφία! Το σύνθημα "σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών" να ακουστεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς!
 
*/